Un post într-o multinaţională unde vei primi un salariu de vis presupune să ai cel puţin un masterat ca să dea bine la CV. Şi cum aşa stau lucrurile, foarte mulţi tineri cad în capcanele masteratelor oferite de universităţile particulare şi află după ani de studiu că au dat bani şi au petrecut o perioadă din viaţă ca să obţină o hârtie fără nici un fel de valoare, care nu este recunoscută de nicio autoritate din România sau din altă ţară. Mii de studenţi au aruncat, şi în acest an, milioane bune pe masterele Univesităţii Spiru Haret, iar niciunul dintre oficialii instituţiei de învăţământ nu s-a obosit să le spună studenţilor că diploma pe care o vor obţine după doi ani de studiu nu are nicio valoare.
Mii absolvenţi de studii superioare dornici de a deveni masteranzi s-au lăsat păcăliţi şi anul acesta de reprezentanţi ai facultăţilor din cadrul Universităţii Spiru Haret, universitatea particulară cu cei mai mulţi studenţi din ţară.
Toţi cei care şi-au depus dosarele pentru a urma cursurile unui masterat din cadrul acestei instituţii de învăţământ s-au lăsat învăluiţi în vorbe dulci, mirajul unei diplome obţinute într-o manieră facilă orbindu-i pe proaspeţii licenţiaţi. Preţul, care ajunge la jumătate sau chiar sfertul celor oferite de alte universităţi pentru urmarea unor astfel de cursuri, este un alt factor care a făcut ca doritorii să vină la această instituţie de învăţământ superior ca albinele la miere.
Fantomele din Spiru
Pe scurt, niciun masterat care se regăseşte în oferta Universitatăţii Spiru Haret pentru anul 2008-2009 nu a primit acreditare de la Ministerul Educaţiei. Pentru unii, aceasta nu este o veste tocmai nouă, pentru că zvonuri despre faptul că USH ar fi în ilegalitate pe acest segment au mai circulat.
Dar, pentru a trece de nivelul de bârfă, am hotărât să ne informăm direct de la sursă. Mai întâi am cerut sfatul Agenţiei pentru Asigurarea Calităţii Învăţământului Superior (ARACIS), cea care face evaluarea masteratelor în ţara noastră. „Universitatea Spiru Haret a depus la ARACIS 64 de masterate pentru a fi evaluate. Două au fost respinse, iar, apoi, celelalte 62 au fost retrase de la noi. Le-am restituit şi banii pentru acreditare, aşa încât să nu existe niciun fel de probleme.
Oricum, fără o evaluare nu pot primi acreditare”, ne-a explicat şeful serviciului Secretariat, Arhivă, Documente din cadrul ARACIS, Luminiţa Popescu. Afirmaţiile de mai sus au fost întărite şi de directorul Direcţiei Relaţii Publice din cadrul Ministerului Educaţiei, Daniel Tomoni. „Există un Ordin al MECT care spune foarte clar care sunt universităţile particulare care au primit acreditare pentru masterate.
Spiru Haret nu se regăseşte în această listă, ceea ce înseamnă că niciun masterat nu a primit acreditare din partea Ministerului. Mai mult, dacă acreditarea nu este primită până la începerea anului universitar, diploma pe care masterandul o va primi la finalul cursurilor nu are nicio valoare. Motivul este acela că, din moment ce ai început un masterat neacreditat, aşa îl şi termini”, ne-a declarat oficialul din minister.
Unii chiar sunt naivi
Cu toate că unii dintre viitorii păcăliţi au aflat la timp despre înşelătoria în care urmau să fie implicaţi, reprezentanţi ai USH au scos la înaintare priceperea lor în manevrarea vorbelor, aşa încât au reuşit să îi convingă pe cei mai mulţi dintre masteranzi. „Decanul şi prodecanul mi-au spus că sunt în curs de acreditare, dar că nu este nicio problemă, că vom primi diplome recunoscute de Minister.
Cică este cineva pe acolo care ar avea pică pe ei şi de aia nu sunt pe listă”, ne-a povestit o proapăt licenţiată care, din motive lesne de înţeles, a dorit să rămână sub protecţia anonimatului. „Am aflat zvonuri despre această problemă şi am m-am dus să îmi retrag dosarul. Cei din conducere au încercat să mă păcălească spunându-mi că până termin cursurile o să fie acreditat şi masterul.
Dar eu ştiu clar, o chestie neacreditată duce la o diplomă nerecunoscută”, ne-a spus un alt tânăr dornic de a obţine o diplomă de master.
Scandalul masteratelor neacreditate a izbucnit la începutul verii acestui an, când uneia dintre proaspetele deţinătoare a unei astfel de diplome i s-a refuzat recunoaşterea actelor primite de la Spiru Haret de către firma la care dorea să se angajeze.
Cu toate acestea USH a oferit în acest an 64 de specializări pe modelul Bologna care nu au trecut prin filtrul ARACIS şi nici nu au aprobarea ministerului Pe lângă faptul că organizează cursuri la specializările respective, USH a mai „inventat” cu de la sine putere alte trei programe de masterat Bologna: limbă şi literatură română, limbă şi literatură străină şi contabilitate şi finanţe (Râmnicu Vâlcea).
Mai mult, în ciuda faptului că legislaţia nu permite deschiderea unui nou program de masterat decât în cadrul specializărilor de licenţă pentru care universitatea a obţinut acreditarea, USH oferă masterate în „kinetoterapie în afecţiunile locomotorii" şi „kinetoterapia în recuperarea afecţiunilor cerebro-vasculare", programe care au doar autorizare provizorie la studiile de licenţă. În plus, nici celebrele programe de „master online” nu sunt recunoscute în România.
De altfel nicio specializare studiată prin intermediul Internetului organizată de vreo univesitate din ţara nostră nu are recunoaşterea Ministerului Educaţiei.
Lista acreditatelor
Documentul la care a făcut referire Daniel Tomoni, directorul Direcţiei Relaţii Publice din minister este OMECT nr. 4.644/30.06.2008. În anexa 2 a acestuia veţi găsi lista universităţilor particulare din România care au masterate acreditate de MECT pentru anul universitar 2008-2009. Singurele acreditate sunt:
- Universitătea „Titu Maiorescu” Bucureşti
- Universitatea „Nicolae Titulescu” Bucureşti,
- Universitatea Româno-americană Bucureşti,
- Universitatea Ecologică Bucureşti,
- Universitatea Română de Ştiinţe şi Arte „Gheorghe Cristea” Bucureşti,
- Universitatea „Athenaeum” Bucureşti,
- Universitatea „Artifex” Bucureşti,
- Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad,
- Universitatea „George Bacovia” Bacău,
- Universitatea „Bogdan Vodă” Cluj- Napoca,
- Universitatea „Danubius” Galaţi,
- Universitatea Europeană „Drăgan” din Lugoj,
- Universitatea „Emanuel” Oradea,
- Universitatea „Constantin Brâncoveanu Piteşti,
- Universitatea Româno- germană Sibiu,
- Universitatea „Dimitrie Cantemir” Târgu Mureş,
- Universitatea „Mihai Eminescu” Timişoara.