OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, a celebrat, astăzi, 80 de ani de la înființarea rafinăriei Petrobrazi. În luna iulie, OMV Petrom a finalizat cu succes programul de modernizare al rafinăriei Petrobrazi, derulat în perioada 2010-2014. Investiţiile totale pentru procesul de modernizare s-au ridicat la circa 600 milioane euro.
„Suntem foarte mândri ca prin investițiile realizate la Petrobrazi contribuim la continuarea unei tradiții de 80 de ani. O rafinărie moderna, competitiva, care livrează carburanți la aceleași standarde de calitate ca toate rafinăriile din grupul OMV este esențiala pentru creșterea eficientei si valorificarea specificului de companie integrata a OMV Petrom", a declarat președintele Consiliului de Supravegherea al OMV Petrom si CEO al OMV, Gerhard Roiss.
Istoria rafinăriei Petrobrazi a început cu înfiinţarea rafinăriei Creditul Minier în 1934, care avea o capacitate de rafinare de circa 300.000 de tone anual. Aproape complet distrusă în cel de-al doilea război mondial, rafinăria a fost reconstruita şi reconfigurată de-a lungul anilor, în funcţie de contextul pieţei şi strategia acţionarilor. În prezent, rafinăria produce circa 47% din necesarul de carburanţi al României.
După privatizare, investiţiile la Petrobrazi au totalizat circa 1,1 miliarde euro, din care 600 milioane euro au fost investiţi în ultimii patru ani. Cel mai recent program de modernizare, care s-a derulat intre 2010-2014, a avut ca principal obiectiv creșterea competitivității rafinăriei. Cu o capacitate ajustată la 4,2 mil. tone anual, Petrobrazi poate procesa integral producție de țiței a OMV Petrom din România. Rafinăria
Petrobrazi are acum un Indice Nelson de 11,28, cel mai mare din regiune. În urma procesului de modernizare, rafinăria Petrobrazi poate răspunde mai bine la cererea de pe piața de carburanți. Astfel, motorina și kerosenul vor avea o pondere de până la 45% în structura de produse obţinute la Petrobrazi, in timp ce producția de motorina este cu peste 60% mai ridicată fata de anul 2009.
De asemenea, modernizarea instalațiilor și ajustarea capacității de rafinare au un impact pozitiv asupra eficienței rafinăriei contribuind la o reducere a consumului total de energie cu aproximativ 40% faţă de
anul 2004. 2/2.
OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de 66 milioane bep. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,2 milioane tone anual şi deține o centrala electrica de înalta eficienta de 860 MW si un parc eolian de 45 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a circa 800 benzinării. OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Economiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea deţine 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.
În ultimii 9 ani, investiţiile pentru modernizarea şi consolidarea OMV Petrom s-au ridicat la circa 10 miliarde euro. Anual, impactul direct, indirect şi indus al OMV Petrom în PIB-ul României este de circa 5%.
Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilităţii corporatiste. În această perioadă, compania a alocat peste 40 milioane euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România, concentrându-se pe protecţia mediului, educaţie, sănătate şi dezvoltare locală. „Ţara lui Andrei" este principala platformă de implicare în comunitate.
La eveniment au participat premierul României, dl. Victor Ponta, președintele Consiliului de Supravegherea al OMV Petrom si CEO al OMV, dl. Gerhard Roiss, membru al Directoratului OMV responsabil pentru Rafinare şi Marketing, dl. Manfred Leitner, CEO OMV Petrom, dna. Mariana Gheorghe, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Rafinare si Marketing, dl. Neil Anthony Morgan, precum si alți reprezentanți ai autorităților publice centrale si locale si parteneri ai companiei implicați in procesul de modernizare al rafinăriei.