Persoanele fizice care nu îşi mai pot achita datoriile către creditori ar putea să solicite declararea insolventei, se menţionează într-un proiect de lege aflat în dezbatere publică la Senat. Mai exact, aceştia vor putea apela la procedura de insolventa numai în anumite situaţii.
Legea insolvenței persoanelor fizice a primit aviz favorabil din partea Comisiei juridice a Senatului. Astfel, românii care nu mai pot plăti ratele la bănci ar putea beneficia de o eșalonare pe cinci ani a datoriilor, fără a fi executați silit. Propunerea legislativă, iniţiată de deputatul PSD Ana Birchall, a fost adoptată miercuri în comisia de specialitate a Senatului, cu majoritate de voturi, fiind înregistrate două voturi "împotrivă" din partea senatorilor liberali.
„Inițiativa mea legislativă acordă un real ajutor debitorului persoană fizică, dându-i posibilitatea să-și plătească datoria în termen de 5 ani, în baza unui plan de rambursare şi nu să fie pus în fața executărilor silite sau lichidării bunurilor. Toate procedurile judiciare, fie în fața instanţelor de judecată sau executările silite se suspendă, iar acumularea de dobânzi şi penalităţi după momentul iniţierii procedurii de insolvență se stopează și orice proceduri de executare silită nu mai pot începe. Toate actele unilaterale ale debitorului, cum ar fi împuternicirile sau mandatele acordate nu vor mai produce efecte", a declarat Ana Birchall.
Potrivit proiectului, debitorul poate cere instanței începerea procedurii de insolvență dacă este în incapacitate de a-și achita datoriile în decurs de 30 de zile de la data scadentă a acestora.
De asemenea, un creditor poate depune o cerere pentru aplicarea procedurii de insolvență unui debitor dacă poate dovedi că acesta nu are capacitatea de a-și achita datoriile.
Mai multe despre proiectul privind insolventa persoanelor fizice, AICI