Legea care prevede creşterea alocaţiilor pentru copii de la 42 de lei la 200 lei pe lună a fost dezbătută marţi în Senat şi a stârnit numeroase controverse. În cazul în care propunerea legislativă ar intra în vigoare, peste 3,5 milioane de minori ar beneficia de majorare. Momentan, această iniţiativă rămâne la nivel de proiect.
Reprezentanţii Guvernului nu au îmbrăţişat propunerea legislativă, susţinând că bugetul statului este prea mic momentan, banii fiind insuficienţi pentru creşterea alocaţiilor.
„Efortul bugetar suplimentar lunar ar fi de 550 milioane de lei. Guvernul nu susţine prezenta propunere legislativă", a spus Codrin Scutaru, secretar de stat în Ministerul Muncii.
În România, minorii primesc una dintre cele mai mici alocaţii din Uniunea Europeană. Dacă până la vârsta de doi ani părinţii primesc pentru fiecare copil alocaţia lunară de 200 de lei, după împlinirea acestei vârste cuantumul alocaţiei scade la 42 de lei - nivel la care alocaţiilor elevilor romani au stagnat de mai mulţi ani, titrează portalinvatamant.ro.
La sfârşitul anului 2014, înainte de alegerile electorale, executivul a hotărât să dubleze alocaţiile pentru copiii din familii defavorizate, să crească indemnizaţia pentru persoanele cu dizabilităţi şi alocaţiile zilnice de hrană pentru copiii instituţionalizaţi.
Aşadar, de la 1 ianuarie 2015, aproximativ 500.000 de copii din familii defavorizate beneficiază de alocaţii duble, în valoare de 84 de lei lunar şi de alocaţii zilnice de hrană de 16 lei, faţă de 8 lei cât primeau anul trecut.
De la 1 noiembrie 2014, executivul a majorat şi cuantumul alocaţiilor pentru copiii aflaţi în plasament, de la 97 de lei la 440, suma pe care o primesc şi copiii aflaţi în sistemul special de protecţie.
Valoarea alocaţiilor de stat acordate copiilor în anul 2015 se stabileşte prin raportare la Indicatorul Social de Referinţă (ISR) - unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează beneficiile de asistenţă socială, suportate din bugetul de stat.
Potrivit OUG nr. 126/2008, valoarea indicatorului social de referinţă a fost stabilită la 500 de lei încă din 2008, valoare care nu a mai fost modificată de atunci.
Astfel, cuantumul alocaţiilor pentru copii în 2015 se calculează în funcţie de vârstă, astfel:
- 42 de lei - pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, dar şi pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani şi care urmează cursurile învăţământului liceal sau professional, până la terminarea acestora
- 84 de lei - pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap
- 200 de lei - pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani (sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap)
Începând cu luna noiembrie 2014 au fost însă majorate alocaţiile pentru copiii care provin din familii cu venituri mici:
- 75 de lei pentru familia cu un copil
- 150 de lei pentru familia cu 2 copii
- 225 de lei pentru familia cu 3 copii
- 300 de lei pentru familia cu 4 sau mai mulţi copii
A crescut de asemenea alocaţia acordată familiilor monoparentale, al căror venit mediu luna nu depăşeşte 200 de lei pe membru. Aceste familii vor beneficia de alocaţie de la stat astfel:
- 107 lei pentru familia cu un copil;
- 214 lei pentru familia cu 2 copii;
- 321 lei în prezent pentru familia cu 3 copii;
- 428 lei în prezent pentru familia cu 4 copii sau mai mulţi copii;
Sursa: portalinvatamant.ro