Micșorarea de la 16% la 10% a impozitului pe venit ar putea aduce câțiva lei sau, după caz, câteva sute de lei la salarii, dar, în egală măsură, ar putea avea serioase efecte negative asupra vieții comunităților. Pentru simplul fapt că din cotele din impozitul pe venit primite, autoritățile locale susțin cheltuielile cu școlile, grădinițile și spitalele, fac unele investiții și cofinanțează proiectele europene. Ordonanța de urgență care consfințește modificarea Codului fiscal nu a apărut încă în Monitorul Oficial, dar vocile care vorbesc despre blocarea investițiilor, creșterea taxelor și impozitelor și, in extremis, despre restructurarea personalului sunt tot mai numeroase.
Numeroşi primari din ţară au criticat vehement această măsură a Executivului, reclamând că reducerea acestor impozite va genera o scădere semnificativă a bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale, aminteşte Digi 24, care a publicat o analiză detaliată cu privire la efectele acestei modificări legislative.
La unison, șefi de consilii județene și primari de municipii au arătat că vor fi obligați de găurile din bugetele locale să taie fondurile alocate investițiilor, să crească taxele și impozitele și chiar să recurgă la concedieri, mai notează sursa citată.