Autorităţile prahovene au finalizat proiectul european de construire a unei staţii de tratare mecano-biologică a gunoaielor, ultimul din cadrul master-planului judeţean pentru managementul deşeurilor, în urma unui contract de lucrări în valoare de peste 64 de milioane de lei, decontat într-o mare parte de Uniunea Europeană. Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a făcut ieri o vizită aici, precizând că aceasta este cea mai mare staţie de acest gen din România şi că proiectul va duce la reducerea semnificativă a cantităţilor care vor ajunge să fie depozitate la rampele de gunoaie.
Practic, fără a intra în prea multe detalii tehnice, acest nou obiectiv presupune un proces de sortare a deşeurilor reciclabile de cele menajere şi vegetale, urmând că ultimele două categorii să fie supuse, mai departe, unor proceduri pentru tocare, deshidratare şi refolosire, fie pentru realizarea de compost, fie pentru fabricarea de materie primă în industria cimentului. Asta înseamnă că, la finalul întregului proces, care durează câteva săptîămâni, din întreaga cantitate de gunoaie aduse aici mai rămâne, după reciclare şi deshidratare, o cantitate foarte mică pe care operatorul de salubritate o transportă la rampă. Asta se traduce, automat, atât printr-o protecţie mai bună a mediului, cât şi prin obţinerea unor economii la facturile de salubritate, în contextul în care din 2019 va intra din nou în vigoare celebra taxă de mediu care trebuie achitată pentru fiecare tonă de deşeuri depozitată în rampele ecologice, plus penalităţile pe care UE le impune autorităţilor din România pentru neîndeplinirea ţintelor de colectare selectivă. Întreaga buclă va fi închisă printr-un nou proiect, aflat acum la stadiul de intenţie, care va presupune folosirea deşeurilor rămase după tratarea mecano-biologică pentru captarea biogazului şi cogenerarea agentului termic.
“Doamna viceprim-ministru a asistat, alături de doamna prefect și doamna vicepreședinte a Consiliului Județean Prahova, Ludmila Sfârloagă, precum și de domnii viceprimari ai Ploieștiului, Cristian Mihai Ganea și George Pană, la o probă de lucru, cu un prim transport de deșeuri municipale colectate din Ploiești, care au fost sortate mecanic și depozitate diferențiat, în funcție de destinație”, a arătat Ministerul Mediului, într-un comunicat de presă transmis în urma vizitei de lucru făcute luni de Graţiela Gavrilescu.
”Ca ministru al mediului, care, în ultimul an, am văzut, în întreaga țară, cu strângere de inimă, atâtea ADIS-uri nefuncționale, vă mărturisesc faptul că mi-aș dori să pot organiza un schimb de experiență aici, la Ploiești, pentru a dovedi că, dacă există voință politică, responsabilitate și profesionalism, astfel de sisteme pot funcționa foarte eficient! (…) Felicit Consiliul Județean, o felicit și pe șefa ADIS, doamna Geanina Bădicu, și le doresc succes!”, a declarat, pentru presă, ministrul Gavrilescu, la încheierea vizitei.
Staţia de tratare a fost construită la marginea Ploieştiului, în vecinătatea rafinăriei Petrotel-Lukoil şi a fostei gropi municipale de gunoaie. Aici urmează să lucreze circa 35 de persoane, separat de personalul de pază, au mai anunţat reprezentanţii Consiliului Judeţean Prahova, instituţia care a propus şi implementat proiectul european.