Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a făcut o serie de precizări privind clasificarea crescătoriilor de suine. Lămuririle vin după ce în spațiul public au fost vehiculate informații conform cărora gospodarii nu ar mai avea voie se crească, în curțile lor, mai mult de cinci porci.
Oficialii din Ministerul Agriculturii au arătat că există, într-adevăr, un ordin emis recent, pentru reglementare de creștere a suinelor. Potrivit acestora, documentul reglementează modul în care sunt clasificate crescătoriile și gospodăriile în care sunt crescuți porci, respectiv obligațiile care le revin proprietarilor.
"Ordinul MADR nr. 224/ 2019 nu restricționează sub nicio formă creșterea porcilor în gospodăriile populației, ci reglementează din punct de vedere tehnic dimensiunile exploatațiilor în vederea înregistrării tuturor efectivelor de porcine, urmărind totodată mișcarea animalelor pentru a se asigura trasabilitatea. Clarificările suplimentare prin ordinul MADR 224/ 2019 s-au făcut în baza prevederilor Regulamentului UE nr. 220/ 2015 care vizează clasificarea fermelor în funcție de dimensiunea economică a acestora, întrucât Regulamentul UE 1242/ 2008, care a stat la baza ordinului anterior, a fost abrogat, atrăgând după sine anularea ordinului MADR 300/ 2017", au explicat oficialii MADR.
Sursa citată subliniază că toate precizările din ordin sunt destinate clarificărilor tehnice privind înregistrarea efectivelor de animale, norme impuse de Uniunea Europeană.
"Exploatațiile cu un efectiv de maxim 5 capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg sunt ferme de suine de subzistență destinate autoconsumului și nu sunt supuse regulilor de înregistrare la Registrul Comerțului, fiind scutite de impozite. Deținătorii de exploatații agricole cu un număr cuprins între 6 și 130 de capete se înregistrează gratuit la ANSVSA, cele care depășesc 130 de capete se consideră ferme mari de suine și se înregistrează la Registrul Comerțului, în Sistemul Național de Identificare a animalelor, îndeplinesc normele de biosecuritate și sunt autorizate sanitar – veterinar", se mai arată în informarea transmisă de Ministerul Agriculturii.