Motivul lui Wales ţine de două proiecte de lege, aflate în lucru, la Congresul SUA, îndreptate spre combaterea pirateriei on-line.
Primul proiect, „Stop Online Piracy Act" a fost depus la Camera Reprezentanţilor, iar celălalt – „Protect IP Act" – este analizat în Senat. Ambele sunt foarte puternic susţinute de industriile de film şi de muzică din SUA.
"Libertatea nu este niciodată oferită de opresor, ea trebuie să fie cerută de cel oprimat", a spus Jimmy Wales, citându-l pe Martin Luther King. "Miercuri, Wikipedia o va cere", a adăugat Wales.
"Ultimele detalii sunt încă analizate, dar se pare că acest consens va viza mai degrabă o închidere totală decât una parţială. Va fi o nebunie. Sper că Wikipedia va conduce la o blocare a sistemului telefonic de la Washington, miercuri! Transmiteţi acest mesaj tuturor cunoştinţelor", a mai zis Jimmy Wales.
Suspendarea activităţii Wikipedia se referă doar la paginile de limba engleză.
Un protest în linia lui Jimmy Wales au şi alte mari companii de renume din lumea world wide web, precum Google, Twitter sau Yahoo! În decembrie 2011, acestea au publicat o scrisoare deschisă, exprimându-şi dezacordul faţă de proiectele la care lucrează Congresul American. Ele se tem că aceste legi „ar oferi guvernului american puterea de a cenzura Internetul, folosind proceduri similare cu cele utilizate de puterile politice din China, Malayesia şi Iran".