• Criza energetică din Europa ar putea fi amplificată de o criză de lichidităţi care ar duce la explodarea prețurilor, relatează Reuters.
• Problemele Europei în aprovizionarea cu petrol şi gaze în această iarnă, din cauza conflictului cu Rusia, ar putea fi exacerbate de o nouă criză pe piaţa în care preţurile sunt deja ridicate.
• Iată cum sunt explicate aceste riscuri.
Guvernele europene au reacţionat cu întârziere pentru a oferi sprijin financiar furnizorilor de energie aflaţi în pragul colapsului, într-un efort de a reduce presiunea asupra pieţei. Problema este că piața futures disfuncţională creează probleme pentru piaţa fizică şi duce la preţuri mai mari şi o inflaţie mai mare, potrivit unei surse din sectorul tranzacţiilor, pentru Reuters.
Încă din martie, o asociaţie de comercianţi de top, utilităţi, companii petroliere şi bancheri a trimis o scrisoare autorităţilor de reglementare în care solicită planuri de urgenţă. Jucătorii de pe piaţă s-au grăbit să-şi acopere expunerea financiară la creşterea preţurilor la gaze prin instrumente derivate, acoperindu-se împotriva viitoarelor creşteri ale preţurilor pe piaţa fizică, unde este livrat un produs, luând o poziţie „scurtă”. Practic, jucătorii de pe piaţă se împrumută 85-90% de la bănci, acoperind cu fonduri proprii doar 10-15%.
CITEȘTE ȘI: Salarii mai mari pentru demnitari, deși CCR le-a respins
Pe măsură ce preţurile energiei, gazelor şi cărbunelui au crescut în ultimul an, companiile de petrol şi gaze, firmele comerciale şi utilităţile de energie electrică au fost obligate să angajeze mai mult capital. Pe de altă parte, firmele mai mici au fost forţate să renunţe la tranzacţionare, deoarece preţurile energiei au crescut vertiginos după invadarea Ucrainei de către Rusia, ceea ce a agravat penuria globală generală.
Această scădere a numărului de participanţi la tranzacţii reduce lichiditatea pieţei, ceea ce poate duce, la rândul său, la o volatilitate şi mai mare şi la creşteri mai accentuate ale preţurilor, care pot dăuna chiar şi companiilor importante, relatează news.ro.
Cu toate acestea, având în vedere creşterea preţurilor de iarnă, nu există niciun indiciu privind dacă şi cât de repede guvernele şi UE pot sprijini băncile sau alte companii de utilităţi care trebuie să-şi protejeze tranzacţiile.
Deşi participanţii de pe piaţă spun că lichiditatea care dispare rapid ar putea reduce semnificativ tranzacţiile cu combustibili precum petrolul, gazele şi cărbunele şi ar putea duce la întreruperi în aprovizionare şi falimente, autorităţile de reglementare încă spun că riscul este mic.
Mai mult pe news.ro
CITEȘTE ȘI: Actele pentru noua firma de termoficare a Ploieștiului au ajuns la Primărie. Pot începe angajările
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană