Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

insolvență euroins asf fsa asigurări rca
Categorie: Economic

 

• Consiliul ASF a votat în unanimitate nota de intrare în insolvabilitate a companiei Euroins joi, 16 martie.
• O analiză arată că deficitul de capital de solvabilitate al companiei Euroins este de peste 400 de milioane de euro, iar deficitul de capital minim este de peste 250 de milioane de euro.
• Premierul Nicolae Ciucă, a spus, în aceste zile, că se discută despre plafonarea RCA, în cazul în care Euroins va intra în insolvență, dar Fondul de Garantare a Asiguraților nu mai are bani, în urma falimentelor Astra, Carpatica și City Insurance din anii trecuți.

Consiliul Autorității pentru Supraveghere Financiară a votat în unanimitate nota de intrare în insolvabilitate a companiei Euroins joi, 16 martie. Este a patra insolvență a liderului RCA din asigurări în ultimii 8 ani, situație unică pe orice piață majoră, pe care statul o supraveghează și controlează, conform legii. Pe rând, au intrat în insolvență Astra (2015), Carpatica (2016), City (2021) și acum este rândul Euroins (2023).

Decizia de joi seară a fost luată de Consiliul ASF, pe baza unei analize de solvabilitate care arată că deficitul de SCR (cerința de capital de solvabilitate) al companiei Euroins este de peste 400 de milioane de euro, iar deficitul de MCR (cerința de capital minim) este de peste 250 de milioane de euro, titrează Libertatea. Asta în condițiile în care 2,5 milioane de români sunt asigurați la compania Euroins.

Euroins a încasat în 2022 peste două miliarde de lei, echivalentul a 400 de milioane de euro, de la asigurații din România, potrivit cifrelor furnizate de ASF pentru Libertatea. „Aproape toate activele din România ale Euroins au fost mutate în Bulgaria, în contul reasigurării, asta a constatat controlul ASF”, au spus două surse diferite, pentru Libertatea.
Reasigurarea la compania de reasigurare din propriul grup, EIG Re, din Bulgaria, nu s-a dovedit, conform analizei ASF, o garanție reală.

Euroins a susținut pe tot parcursul procesului de analiză că nu are nici o problemă de solvabilitate.

Plângere penală pentru respingerea de către Euroins a mii de cereri de despăgubire fără să fie analizate

Investigația Libertatea a pornit de la cazul City Insurance, unde statul a plătit peste 130 de milioane de euro pentru acoperirea unei fraude, remarcată și de autoritățile străine, dar nelămurită încă în România, nici de către justiție, nici de către ASF. DIICOT a comunicat redacției că face cercetări în două dosare, dar nu față de persoane, neidentificate încă.
ASF a promovat, în acest timp, oamenii care n-au controlat și supravegheat falimentul City Insurance. Frauda de la City a avut componente de schemă Ponzi. Cei care au controlat compania au scos banii din țară, dându-și bonusuri de zeci de milioane de euro pentru că au reușit să păcălească ASF, a relatat ziarul Libertatea.

CITEȘTE ȘI: ASF. PREȚURILE ASIGURĂRILOR RCA VOR CREȘTE CU PÂNĂ LA 40%. VEZI TARIFELE

Problemele din piața RCA s-au perpetuat și noul lider, Euroins, a început să manifeste mari dificultăți. Întregii conduceri Euroins, în frunte cu CEO-ul companiei, Tanja Blatnik, i s-a făcut de către ASF plângere penală chiar în februarie 2023. Autoritatea a descoperit că mii de cereri de despăgubire au fost respinse de Euroins fără să fie analizate. Unii dintre semnatarii refuzului au mărturisit că nici măcar nu văzuseră cererile pe care se presupune că le analizaseră și respinseseră.
Euroins a fost, în ultimii patru ani, cea mai dată în judecată entitate din România, dintre toate instituțiile publice și firmele private, cu peste 100.000 de procese.

Problemele Euroins din trecut

În urmă cu zece ani, în august 2013, ASF a decis ca Euroins să nu mai poată emite polițe RCA, din cauza problemelor pe care compania le avea. În septembrie 2013, ASF a ridicat restricția. În octombrie 2015, Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis ca Euroins să intre în procedura de redresare financiară. Decizia ASF a venit atunci, a comunicat Autoritatea, „în baza concluziilor unui raport de control care a scos în evidență o serie de deficiențe privind solvabilitatea și nivelul insuficient al capitalului asiguratorului”.
În martie 2017, ASF a considerat că Euroins a îndeplinit cerințele legale și a scos compania din redresare financiară.
De data aceasta, decizia Consiliului ASF este mult mai dură, direct insolvență pentru Euroins.

Cine îi va despăgubi pe asigurați

Dacă se păstrează formula de până acum, care este și cea prevăzută în lege, insolvența este urmată de plata către păgubiți prin intermediul Fondului de Garantare a Asiguraților - FGA. Care, însă, nu mai are bani în urma falimentelor firmelor de asigurări din anii trecuți.

Disponibilul Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), cel care ar urma să despăgurească acum accidentele oricăror celor peste 2,5 milioane de asigurați Euroins care ar avea probleme în perioada următoare, a scăzut de la 623 de milioane de lei la 250 de milioane într-un an. Asta pe fondul consumului accelerat de bani cu despăgubirile insolvenței City Insurance. Peste 60% din rezervele financiare adunate în mulți ani de Fond s-au consumat în 2022. Majoritatea banilor s-a evaporat în ultimele 6 luni ale anului 2022, când s-a ajuns la o medie lunară de 6.000 de cereri (persoane și firme), plătite în urma falimentului City.
Disponibilul FGA la 31 decembrie 2021 era de 623.657.625 de lei, iar cel de la 31 decembrie 2022 era de 250.181.950 de lei.
Noua insolvență declarată joi, cea a Euroins, va putea fi compensată doar cu intervenția Guvernului, spun surse din Palatul Victoria pentru Libertatea.

Guvernul, prin vocea premierului Nicolae Ciucă, a spus, în aceste zile, că se discută despre plafonarea RCA, în cazul în care Euroins va intra în insolvență, ceea ce s-a întâmplat joi, 16 martie.

După ce decizia ASF anunțată de Libertatea va fi publicată în Monitorul Oficial, păgubiții din accidente cu șoferi asigurați RCA la Euroins se vor putea adresa Fondului de Garantare a Asiguraților pentru despăgubiri. Tot către FGA se vor putea adresa și clienții societății care doresc să denunțe polița și să primească înapoi prima echivalentă cu perioada de valabilitate rămasă. La 90 de zile de la declararea definitivă a falimentului (ASF va formula cerere de faliment), toate polițele expiră automat, titrează economica.net.

O anchetă Libertatea

CITEȘTE ȘI: ASIGURĂRI: STATUL VREA SĂ ÎNFIINȚEZE O NOUĂ FIRMĂ PÂNĂ LA SFÂRȘITUL ANULUI

Back To Top