• Nu banii sunt tot ceea ce contează atunci când te angajezi, mai ales dacă faci parte din Generația Z.
• Pentru cei din Generația Z, flexibilitatea și avansarea în carieră contează mai mult decât banii și chiar față de siguranța locului de muncă.
• Asistăm la o schimbare în mentalitatea tinerilor, care pun accentul pe autonomie și dezvoltare personală în cadrul carierei lor, arată autorii unui studiu.
De creșterile salariale au beneficiat mai ales angajații full time, persoane care s-au născut între anii 1981 – 1996, adică milenialii, arată un studiu transmis HotNews.ro.
- cu mai puțină stabilitate – 20% (în creștere cu 8% față de anul 2022) consideră că siguranța locului de muncă a scăzut;
- cu mai multă muncă – 49% (în creștere cu 8% față de anul 2022) au resimțit un volum de muncă mai crescut comparativ cu anul anterior;
- creșteri salariale și ale beneficiilor – 40% (în creștere cu 7% față de anul 2022) au primit măriri de salariu, iar 18% (+5%) s-au bucurat de extinderea beneficiilor;
- evoluție profesională – 24% (în creștere cu 7%) au beneficiat de oportunități de dezvoltare (training, promovare etc.);
- flexibilitate – 67% (în creștere cu 4%) au avut un regim de muncă la fel de flexibil ca anul anterior
În același timp, 24% dintre respondenți, cu precădere cei din Gen Z, femei și angajații part-time au afirmat că au beneficiat de mai multe oportunități de dezvoltare la locul de muncă. Acest lucru reflectă diversitatea experiențelor și provocărilor întâlnite în piața muncii din România.
Preferințele și prioritățile generației Z au început să contureze în mod distinct peisajul mediului de lucru modern.
Flexibilitatea a devenit un element central pentru această generație, reprezentând o cerință ne-negociabilă în raport cu locul lor de muncă.
De asemenea, mersul fizic la birou nu mai este o opțiune atractivă pentru această generație, în contrast cu generațiile anterioare. Studiul MKOR arată că 7 din 10 tineri preferă să lucreze de la distanță, adoptând lucrul remote ca mod de operare preferat.
Am putea afirma că această schimbare de paradigme reflectă nu doar adaptabilitatea generației Z la tehnologie și schimbările socio-economice, dar și preferința lor pentru un echilibru între viața profesională și cea personală.
Mai mult decât atât, 2 din 10 vor să aibă posibilitatea de a munci de acasă cel puțin trei zile pe săptămână. Această dorință subliniază nevoia crescută a generației Z pentru flexibilitate și autonomie la locul de muncă.
Jumătate din milleniali vor să lucreze de acasă și sunt deschiși la schimbări dese ale jobului
Aceasta este percepția a 49% dintre millenials și a persoanelor cu venituri mari.
Constatarea indică o realitate în care mulți profesioniști au resimțit o presiune crescută în ceea ce privește volumul de sarcini și responsabilități.
- 7 din 10 tineri preferă să lucreze remote
- 2 din 10 angajați și-ar schimba locul de muncă în următoarele 6 luni
- 3 din 10 persoane consideră că situația organizației se va înrăutăți în 2024
Analiza 2023 versus 2022 pentru angajații români a urmărit evoluția pachetului salarial și a beneficiilor, flexibilitatea, volumul de muncă, structura și moralul echipei, dezvoltarea profesională și siguranța locului de muncă.
Conform studiului MKOR, rezultă că 2 din 10 angajați din România sunt predispuși să-și schimbe locul de muncă în următoarele 6 luni.
80% dintre cei care ar lua în considerare o schimbare de loc de muncă ar face acest lucru, în principal, pentru un venit mai mare. Acest procent semnificativ subliniază importanța factorului financiar în luarea deciziilor profesionale. În plus, studiul MKOR a relevat faptul că acești angajați care sunt predispuși să își schimbe locul de muncă pentru un venit mai mare sunt în mare parte bărbați, cu vârsta de peste 26 de ani și părinți ai căror copii sunt sub 18 ani.
CITEȘTE ȘI: OUG: LIVRĂRILE DE CONSUMABILE ȘI MATERIALE PENTRU MODERNIZAREA SPITALELOR NU MAI SUNT SCUTITE DE TVA
În medie, tinerii se așteaptă să rămână în aceeași poziție timp de aproximativ un an înainte de a fi promovați. Tinerii din ziua de astăzi își doresc o dezvoltare rapidă în carieră.
Generația X consideră puțin probabil să își schimbe locul de muncă actual
Persoanele care consideră puțin probabil să își schimbe locul de muncă actual (57%) sunt în principal bărbați, cu vârste peste 43 de ani, care fac parte din generația X (născuți între 1965 – 1980) și care au responsabilități familiale, având copii. Aceștia sunt angajați full-time, cu un venit lunar cuprins între 3000 și 6000 de lei. În cursul anului 2023, aceștia au beneficiat de o stabilitate la locul de muncă și au continuat să lucreze într-un mediu caracterizat de flexibilitate, fără a fi presați să facă ore suplimentare.
Jumătate dintre acești angajați loiali au avut parte de creșteri salariale în cursul anului 2023, iar 1 din 4 au fost recompensați cu beneficii suplimentare, ceea ce indică recunoașterea și aprecierea contribuției lor la organizație. De asemenea, pentru 30% dintre acești angajați care prezintă o probabilitate redusă de a părăsi locul de muncă actual.
Aceștia consideră că oportunitățile de avansare și dezvoltare profesională s-au îmbunătățit în 2023, ceea ce îi face să fie mai puțin dispuși să își caute alte oportunități de carieră. Aceste aspecte contribuie la sentimentul de loialitate și satisfacție la locul de muncă și scad probabilitatea de a căuta alte poziții în viitorul apropiat.
Un procent semnificativ, de aproximativ 23%, consideră foarte probabil să își schimbe locul de muncă actual, iar acest sentiment este exprimat, în special, de Millennials, cu vârste cuprinse între 27 și 42 de ani, majoritatea dintre ei neavând copii. Această tendință poate fi atribuită unei combinații de factori care includ aspecte financiare, stabilitatea locului de muncă și oportunitățile de dezvoltare profesională.
Patru din zece dintre angajații Millenials câștigă sub 3000 de lei lunar
Patru din 10 dintre acești angajați câștigă sub 3000 de lei lunar, iar situația lor financiară nu s-a schimbat semnificativ în comparație cu anul anterior. Salariul și pachetul de beneficii rămân similare cu cele din 2022. Această stagnare financiară poate alimenta sentimentul de nesiguranță și poate stimula căutarea altor oportunități de carieră.
În plus, în cursul anului 2023, acești angajați au simțit o creștere a incertitudinii privind locul de muncă actual, ca urmare a schimbărilor resimțite la nivel de echipă, cum ar fi reducerea numărului de colegi și scăderea moralului în organizație. Această instabilitate îi face să fie mai dornici să își caute un job mai stabil în altă parte.
La nivelul sarcinilor lor de lucru, acești angajați consideră că volumul de muncă a crescut, iar flexibilitatea între lucrul de acasă și la birou s-a redus în comparație cu anii precedenți. Lipsa oportunităților de dezvoltare profesională este un alt factor crucial care contribuie la decizia lor de a căuta alternative de carieră.
De asemenea, analiza datelor din studiul MKOR a relevat faptul că Millennials sunt mai predispuși să solicite o mărire de salariu în anul următor, în încercarea de a-și îmbunătăți situația financiară și de a face față nevoilor lor crescute.
În același timp, 4 din 10 dintre cei aflați în categoria Millenials afirmă că intenționează să caute alternative pentru suplimentarea veniturilor, inclusiv prin obținerea unui al doilea job, activități independente sau muncă suplimentară.
67% dintre angajați (cu 14% mai mult decât în 2022) și 59% dintre manageri consideră că numărul de șomeri va crește în 2024. Doar 5% dintre respondenți consideră că numărul șomerilor va scădea. Astfel că, această percepție reflectă îngrijorarea generală cu privire la perspectivele ocupării forței de muncă în viitorul apropiat.
Conform studiului MKOR, angajații sunt mai pesimiști decât managerii în ceea ce privește evoluția ratei șomajului pentru anul în curs. Cu toate acestea, doar 4% dintre angajați se așteaptă să-și piardă locul de muncă în 2024.
Managerii tind să fie mai categorici în ceea ce privește evoluția organizației: 4 din 10 sunt de părere că situația organizației din care fac parte se va înrăutăți în următorul an.
Doar 13% dintre angajați, respectiv 26% dintre manageri consideră că situația organizației în care lucrează se va îmbunătăți în 2024.
Mai multe pe hotnews.ro
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- Spotify PODCAST
- TikTok Actualitatea Prahoveană