Firmele nou înfiinţate continuă să prezinte cel mai mare grad de risc pentru bănci, mai ales în condiţiile în care statisticile neoficiale arată că jumătate din firmele înfiinţate dispar în mai puţin de un an. Deşi nu este optimistă, situaţia nu este mai gravă în România decât în alte ţări.
Din totalul de 50.000-70.000 de firme nou înfiinţate într-un an, jumătate nu reuşesc să se menţină pe piaţa mai mult de 12 luni. Statistica este neoficială, dar realizată de către bănci, în condiţiile în care datele oficiale nu sunt extrem de relevante, titrează Conso.ro.
Multe afaceri care îşi închid porţile nu sunt radiate de la Registrul Comerţului, ci sunt menţinute în stand-by de către asociaţi sau acţionari. „Este un sector în continuă renaştere. Pe măsură ce unele firme se înfiinţează, altele mor, apoi, în anul următor, se reia ciclul", a declarat, pentru sursa citată, Tiberiu Moisa, director clienţi corporativi şi IMM la Banca Transilvania. Conform acestuia, situatia nu este mult diferita în România decât în alte state, procentul de succes fiind destul de redus peste tot în lume.
Cea mai stringentă problemă a start-upurilor este lipsa de bani. Începutul unei afaceri solicită un efort ridicat pentru investiţii şi resurse pentru susţinerea activităţii până la atingera unui punct de echilibru. Până la respectivul moment, acţionarii trebuie să poată sustine financiar activitatea. „Majoritatea firmelor îşi încep activitatea cu finanţare din fonduri proprii, nu cer credit de la bancă", a declarat Tiberiu Moisa. Este vorba mai ales de firmele mici, care au nevoie de o sumă relativ redusă de bani. Mai degrabă, antreprenorul împrumută bani în nume personal, sub forma unui credit de consum, pentru a face investiţiile iniţiale, ajungând în situaţia de a fi prins între datorii.