• O nouă tendință în rândul tinerilor angajați care au doar câțiva ani la locul de muncă și se gândesc deja la pensie sau mai degrabă o perioadă prelungită de odihnă, este cunoscută sub numele de micropensionare.
• Această tendință crește în popularitate în rândul generației Z și Millenials, potrivit New York Post.
Micropensionarea a crescut în popularitate, în ultimii ani, pentru generațiile Z și Millenials, generații care sunt foarte departe de vârsta de pensionare, dar refuză să accepte ca următoarele trei-cinci decenii să fie pline de muncă.
Micropensionarea este considerată atunci când un lucrător ia o pauză din carieră pentru câteva luni sau chiar ani. Se înțelege că aceste pauze înseamnă lucruri diferite pentru oameni diferiți.
Jes Osrow, de la compania de consultanță în resurse umane The Rise Journey, a declarat pentru Business Insider că, pentru unii, este o șansă de a lupta cu epuizarea și de a urma „pasiunile personale”. Altfel zis, să stai cât mai departe de locul de muncă pentru a te simți mai bine și a respira puțin. Pentru alții, poate fi momentul ideal pentru a lansa o afacere secundară.
Ce este micropensionarea
Termenul de micropensionare a devenit popular după lansarea unei cărți din 2007 a antreprenorului Tim Ferriss: „The 4-Hour Workweek”. Cu toate acestea, o săptămână de lucru de patru ore este o realitate puțin probabilă pentru majoritatea britanicilor, mulți având în schimb atenție ideea de micropensionare. Creșterea acestei tendințe care a răspândit platformele de social media, inclusiv TikTok, vine după ce un sondaj realizat de Santander a dezvăluit că trei sferturi din generația Z (cei născuți între 1997 și 2012) au declarat că nu intenționează să lucreze cu un loc de muncă de la 9 la 5 pentru tot restul carierei.
Între timp, aproximativ 77% dintre respondenți au spus că sunt încrezători în capacitatea lor de a lansa și a conduce o afacere cu succes – iar 39% au spus că tot ce au nevoie pentru a face acest lucru este smartphone-ul lor.
Experții și cei care au implementat micropensionarea îi sfătuiesc pe cei care aleg această perioadă să pună deoparte o sumă „considerabilă” de bani pe care să se bazeze. Expertul în carieră Tim Toterhi a sugerat, într-un articol pentru Business Insider, crearea unui plan financiar pe termen lung pentru a oferi stabilitate și securitate financiară , dar și stabilirea unor obiective care să îi ajute pe cei interesați de micropensionare, „să se asigure că timpul liber este semnificativ și intenționat, oferindu-și valori clare pentru a măsura succesul”.
Mai mult pe rador.ro
CITEȘTE ȘI: Casa Națională de Pensii: Numărul pensionarilor, în scădere cu peste 6.700 de persoane, în ianuarie 2025
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- Spotify PODCAST
- TikTok Actualitatea Prahoveană