Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Coreea de Sud, Armata romana, obuziere, armament, obuziere blindate, Hanwha
Categorie: Economic

 

• O mare companie de armament din Coreea de Sud se stabilește în Europa și deschide în România o fabrică de unde, la un moment dat, va exporta și către alte state.
• Michael Coulter, CEO-ul Hanwha Global Defense, dezvăluie unde va fi ridicată de la zero noua fabrică, când vor fi livrate primele obuziere K9 pentru Armata română și ce alte elemente vor beneficia de producție locală.

România a semnat în 2024 cu compania sud-coreeană Hanwha Aerospace un contract de aproape 1 miliard de dolari pentru furnizarea a 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder de calibru 155mm și a 36 de vehicule de aprovizionare cu muniție K10, în cadrul unui contract global care include și zeci de camioane militare și câteva zeci de mii de obuze cu muniția aferentă.
Componenta cea mai importantă, însă, o reprezintă deschiderea unei fabrici în România unde vor fi produse majoritatea sistemelor românești de artilerie K9, cu o implicare extinsă a mai multor companii din țară.
Sud Coreenii au înființat în țară compania românească Hanwha Aerospace România, iar acum dezvăluie, într-un interviu acordat HotNews și Agerpres, unde va fi construită de la zero fabrica de obuziere, câți angajați va avea, cu ce alte companii din țară lucrează și când vor fi livrate primele sisteme produse în România pentru Forțele Armate.

CITEȘTE ȘI: SIPRI: Ucraina este în prezent cel mai mare importator de arme din lume

„România, un hub al operațiunilor noastre aici în Europa”

Stabilirea prezenței sud coreenilor în România nu este una doar pentru contractul semnat deja cu MApN, ci are implicații strategice mai mari, Hanwha dorind să devină astfel un furnizor european de armament.

„Credem că cel mai bun mod de a face acest lucru este de a exista local, mai degrabă decât să ne exportăm produsele. Aici, în Europa, exportăm de ceva timp din Coreea, dar abia recent am început să investim cu adevărat, iar noi vedem România ca fiind un hub al operațiunilor noastre aici în Europa”, a declarat Michael Coulter, președinte și CEO al Hanwha Global Defense.

„Aici în România înțelegem că nevoia e legată și de componenta industrială, o zonă unde suntem foarte puternici. Suntem foarte concentrați să livrăm și am demarat deja operațiunile să construim fabrica”, spune reprezentantul Hanwha, precizând că în prezent discuțiile avansează cu autoritățile pe partea de documentație și avize.

Fabrica Hanwha, ridicată de la zero în Dâmbovița

„Speram să ajungem ca la finalul anului să demarăm, iar în prima parte a anului următor să intrăm complet în etapa de construcție”, susține Coulter.

Acesta dezvăluie pentru prima data și locul unde va fi cosntruită noua uzină: Dâmbovița.

„Va fi o fabrică ridicată de la zero. Mai bine de 50% din obuzier va fi produs în România și ne uităm cum să maximizăm tot procesul aici în țară”, declară Coulter, făcând referire la parteneriate cu companii și furnizori locali: „Am identificat deja mai bine de 30 de companii și furnizori în România”.

„Primul sistem va fi livrat din Coreea, al doilea va fi produs în România”

În contractul cu România, Hanwha trebuie să livreze trei sisteme de obuziere. Fiecare sistem presupune 18 obuziere K9 propriu-zise, 12 de vehicule de realimentare cu muniție K10, țeve de tun suplimentare, 3 vehicule șenilate de recuperare și evacuare, muniție și 13 camioane cu diverse funcții.

Primul sistem are termen de livrare foarte curând, la final de 2026. Acesta va fi livrat din Coreea de Sud, în timp ce în România se va ridica fabrica unde vor fi produse următoarele două sisteme pentru Forțele Terestre.

„Prima tranșă va fi livrată direct (n.r. din Coreea de Sud), dar în același timp lucrăm să ridicam fabrica să o avem terminată în 2027 pentru producția locală. În a doua jumătate din 2027 vom livra al doilea sistem care va fi produs în România”, spune CEO-ul Hanwha Global Defense .

Potrivit acestuia fabrica din România va ajunge la capacitatea de 100% odată cu al treilea sistem ce are termen de livrare în 2029.

Produse pentru celelalte țări europene din zonă

„E un scenariu cât se poate de real în următorii ani. Începem cu K9 și K10 pentru România, asta e prioritatea noastră, dar avem deja o bază destul de mare de vehicule K9 și K10 în NATO, în Europa. Deci ideea e să furnizăm piese de schimb și să facem operațiuni de mentenanță și reparații din fabrica românească, asta pe termen destul de scurt. Apoi, după ce maximizăm producția de K9 și K10 ne putem uita către clienți noi pentru care să producem de aici, din România”, spune Coulter.

În Polonia, de exemplu, Hanwha a primit o comandă mult mai mare pentru obuziere (150), însă compania Sud Coreeană nu a deschis acolo propria fabrică. În schimb a intrat în parteneriate cu companii deja operaționale din industria poloneză. În România, Hanwha a ales să ridice o fabrică de la zero cu o companie înregistrată în țara noastră sub brandul său.

„În cazul contractului cu România a însemnat să ridicăm o fabrică și suntem concentrați pe asta. Interesul nostru e să devenim parte din industria aerospațială și de apărare românească, să devenim un hub pentru obuzierele K9 aici în România, să devenim pe cât de europeni se poate”, explică Coulter.

Pe de altă parte, pentru K9 și K10, Hanwha va lucra cu firme din industria românească de apărare. Ca furnizori pentru acest contract cu MApN, reprezentantul Hanwha a nominalizat câteva nume de firme din țară: Pro Optica (sisteme optice și de ochire), Elbit, Interactive (sisteme de comunicații), Rom Tech (sisteme CBRN), dar și Iveco România.

Cu Iveco România parteneriatul presupune că toate camioanele din cadrul sistemelor de obuziere vor fi produse tot în România, la fabrica Iveco unde sunt produse și restul camioanelor pentru Armata Română.

Pentru fiecare sistem obuzier există câte 13 astfel de camioane care vor avea rol de vehicule de susținere, cu diferite specificații.

La fabrica din Dâmbovița vor lucra direct și indirect 2.000 de angajați, potrivit reprezentanților Hanwha, iar pe unii dintre aceștia compania îi va duce și antrena tocmai în Coreea de Sud.

Sud Coreenii mai vizează un contract uriaș cu Armata: acesta face referire la un viitor contract pe care MApN îl scoate la licitație pentru a achiziționa vehicule blindate pe șenile pentru infanterie, un contract de aproape 3 miliarde de euro pentru 298 de vehicule blindate de luptă.

Pentru acest contract, care va presupune producția locală a blindatelor, Hanwha va intra în competiție cu vehiculul K21 Redback.

„Credem că este cel mai avansat vehicul de luptă pentru infanterie care există și nu numai că noi credem asta, dar a fost supus mai multor teste. Mai ales în Australia unde a fost ales după o competiție cu alte companii”, spune Coulter.

Mai multe pe Hotnews.ro

Foto: Obuziere autopropulsate K9 ale Poloniei / Sursă: Dominika Zarzycka/SOPA Images/Sh / Shutterstock Editorial / Profimedia

CITEȘTE ȘI: Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, mesaj ferm către polițiști: „Nu vrem arme în societate, nu vrem violență, nu vrem stradă care să fie nesigură”

Back To Top