• În România, conform legislației actuale, o persoană poate lucra simultan pentru mai mulți angajatori, cu condiția ca programele de muncă să nu se suprapună.
• Deși mulți angajați aleg să dețină mai multe contracte de muncă, există confuzie în legătură cu modul în care se calculează vechimea în astfel de cazuri.
• Cum se reglează acest aspect, conform legislației și ce impact are asupra contribuțiilor sociale și pensiei.
În cazul în care o persoană lucrează pe baza mai multor contracte de muncă simultane, vechimea în muncă nu se dublează. Astfel, la calcularea vechimii în muncă se ia în considerare doar perioada efectivă lucrată, indiferent de numărul de contracte semnate.
Acest lucru înseamnă că dacă lucrezi cu două contracte individuale de muncă (CIM-uri), nu vei aduna aceleași perioade de muncă, ci vei lua în considerare totalul orelor lucrate pe durata celor două contracte. De asemenea, deși vechimea nu se dublează, contribuțiile la pensie pentru veniturile din salarii se cumulează.
CITEȘTE ȘI: Salariile românilor: Ora de muncă, de 12,5 euro, este a doua cea mai ieftină din UE
Aceasta înseamnă că, indiferent de numărul de contracte, fiecare venit va contribui la calculul pensiei tale. Potrivit avocatnet.ro, acest aspect este important, deoarece contribuțiile la asigurările sociale se cumulează pentru fiecare sursă de venit.
Deși vechimea nu se dublează, un angajat care lucrează pe mai multe contracte va contribui la pensie cu suma totală obținută din veniturile salariale.
În acest mod, va rezulta o pensie mai mare datorită cotizațiilor suplimentare. Acest lucru subliniază importanța contribuțiilor la asigurările sociale, care sunt esențiale pentru calculul pensiei.
Este important de menționat că, la calcularea pensiei, sunt luate în considerare nu doar perioadele de muncă, ci și contribuțiile efectuate, iar acelea se vor aduna pentru fiecare venit în parte.
Codul Muncii despre multiplele contracte de muncă
Conform Codului Muncii, orice angajat are dreptul să lucreze pe mai multe contracte de muncă, cu condiția ca programele să nu se suprapună. Articolul 35 din Codul Muncii prevede că un angajat poate lucra la angajatori diferiți sau același angajator, având dreptul la salariul corespunzător pentru fiecare dintre contractele sale.
În plus, angajatorii nu pot aplica un tratament nefavorabil angajaților care aleg să lucreze în baza mai multor contracte, atâta timp cât respectă regulile stabilite. În cazul în care se încalcă aceste reglementări, autoritățile pot aplica sancțiuni angajatorilor care nu respectă legislația în vigoare.
Drepturile și obligațiile angajaților care au mai multe contracte
Angajații care lucrează pe mai multe contracte de muncă beneficiază de aceleași drepturi ca și cei care lucrează pe un singur contract. Aceștia au dreptul la concediu plătit pentru fiecare contract și sunt obligați să respecte clauza de fidelitate și cea de non-concurență.
Totodată, angajații trebuie să fie atenți la respectarea reglementărilor legale privind durata maximă a timpului de muncă și orele suplimentare.
Mai multe pe playtech.ro
CITEȘTE ȘI: Calendar ANAF: Obligații fiscale pentru aprilie 2025
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- Spotify PODCAST
- TikTok Actualitatea Prahoveană