• Guvernul a adoptat deja o ordonanță de urgență, la presiunea OCDE și a Comisiei Europene, prin care modifică prevederile din guvernanța corporativă.
• Printre schimbări se află obligativitatea ocoalelor silvice de regim, care aparțin autorităților locale, de a aplica guvernanța corporativă, ceea ce înseamnă cheltuieli mai mari cu consiliile de administrație și maximizarea profitului, prin majorarea prețurilor la lemnele de foc.
Pentru că așa s-a impus de la OCDE și de la Comisia Europeană, Guvernul a obligat ocoalele silvice de regim, care aparțin primăriilor, să introducă guvernanța corporativă. Măsura va avea efecte sociale pentru că va duce la scumpirea drastică a lemnelor de foc.
Silviu Geană, președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură „Silva”, ne spune că, din 2012, de când Guvernul a introdus guvernanța corporativă și la păduri, una din principalele priorități este obținerea de profit, uneori în detrimentul celorlalte două funcții de bază ale pădurii, cea ecologică și cea socială.
În ultimii doi ani, ocoalele silvice de regim, care aparțin autorităților locale, au fost exceptate, pentru că s-a înțeles că acestea nu pot susține cheltuielile cu consiliile de administrație care, de multe ori, sunt mai mari decât toate cheltuielile de personal de la nivelul unui ocol. Acum au eliminat excepția pentru aceste ocoale silvice de regim și se va aplica și aici guvernanța corporativă.
„În marea bătălie cu intrarea în OCDE se dorește punerea pe tavă a tuturor regiilor statului și a regiilor în proprietatea UAT-urilor.
Guvernanța corporativă la ocoalele silvice de regim, care aparțin de primării, va crește cheltuielile cu susținerea consiliului de administrație și va impune maximizarea profitului.
Rolul social va avea de suferit, pentru că prețurile la lemnele de foc vor crește, pentru că mai bine de 90% din cifra de afaceri a unui ocol silvic de regim înseamnă valorificarea lemnului.
140 ocoale silvice de regim livrau lemne mai ieftine către populație, pentru că aceste ocoale sunt legate de comunitate și trebuie să satisfacă în primul rând nevoile sociale ale UAT-ului respectiv”, a declarat pentru National.ro Silviu Geană, președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură „Silva”.
Bani cu orice preț
Pădurile vor avea și ele de suferit pentru că se va forța recoltarea unui volum tot mai mare de lemn, iar pe de altă parte se va forța recoltarea de specii valoroase și de lemn comerciabil, din care să se obțină cât mai mulți bani, în detrimentul lucrărilor de întreținere și menținere a arborilor, susțin sindicaliștii din sector. Din lucrările de întreținere efectuate de silvicultori, de regulă, nu rezultă un lemn de o valoare comercială deosebită, dar se poate asigura populația din zonele rurale cu lemn de foc la prețuri mai rezonabile.
Și silvicultorii vor fi afectați, pentru că maximizarea profitului se va face și în detrimentul personalului, dat fiind că primele cheltuieli din care se taie sunt cele cu personalul, lucru care deja s-a întâmplat la Romsilva.
„Având în vedere că excepțiile sunt limitativ prevăzute de OUG nr.109/2011, negociate în prealabil cu OCDE și Comisia Europeană ca parte a Jalonului 439 PNRR, se impune eliminarea exceptării ocoalelor silvice de la aplicarea prevederilor din domeniul guvernanței corporative a întreprinderilor publice. Precizăm că măsurile reprezintă rezultatul consultărilor și al colaborării permanente pe care Secretariatul General al Guvernului, în calitate de instituție responsabilă cu implementarea Reformei 9 din PNRR, o are cu structurile tehnice de la nivelul Comisiei Europene și al OCDE”, se arată în nota de fundamentare a ordonanței de urgență elaborată de Secretariatul General al Guvernului.
Trebuie respectat Jalonul 9 din PNRR
Conform descrierii Jalonului 439 din cadrul Reformei 9, trebuie îmbunătățit cadrul procedural de implementare a principiilor guvernanței corporative în cadrul întreprinderilor de stat, prin intrarea în vigoare a Legii nr. 111/2016 modificate, eliminându-se toate excepțiile, inclusiv pentru companiile de stat de la nivel local, susține Secretariatul General al Guvernului (SGG).
Aceste modificări vor separa funcția de reglementare de funcția de proprietate, vor elimina orice avantaj direct sau indirect care ar putea deriva din deținerea de către stat, fie în ceea ce privește normele/reglementările pieței, finanțare, impozitare sau achiziții publice și vor garanta că orice întreprindere de stat urmărește obținerea profitabilității.
„Suma de 500 de milioane de euro din PNRR, care ar putea fi pierdută de către România din cauza neîndeplinirii jaloanelor, reprezintă o parte importantă din finanțarea necesară pentru modernizarea și consolidarea infrastructurii energetice naționale și a celei de transporturi, fonduri esențiale pentru atingerea obiectivelor României în cadrul tranziției energetice și reducerii emisiilor de carbon, conform angajamentelor internaționale și obiectivelor pentru 2030”, mai precizează SGG.
Mai multe pe Național.ro
CITEȘTE ȘI: Furt de lemne la Azuga. Autorul riscă să rămână fără mașină și remorcă
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- Spotify PODCAST
- TikTok Actualitatea Prahoveană