- În timp ce mulți se bucură de beneficiile utilizării inteligenței artificiale, sunt unii care au simțit, pe pielea și portofelul lor, că este un cuțit cu două tăișuri.
- Sunt deja domenii în care boții au distrus cariere, fiind preferați de angajatori în locul lucrătorilor reali.
„Pune asta în ChatGPT” a fost replica unui șef pentru colegii unei femei din Marea Britanie, copywriter, care și-a pierdut job-ul la care visase pentru că a fost înlocuită de Inteligența Artificială.
„Am obținut jobul visurilor mele în 2023, scriind conținut pentru un centru de grădinărit. În principal făceam optimizare pentru motoarele de căutare și scriam sfaturi de grădinărit pentru revista și blogul lor. Colegii erau prietenoși, iar programul era flexibil. Intervievam experți pentru a scrie bloguri pe teme precum cultivarea cartofilor sau plantarea copacilor. M-am implicat total și am trecut de perioada de probă. După aproximativ opt luni, am observat că primesc tot mai puțin de lucru. Într-o zi, am auzit șeful spunând unui coleg: «Doar pune asta în ChatGPT»”. Departamentul de marketing a început să folosească AI mai des pentru a scrie blogurile, iar mie mi se cerea doar să le corectez. Șase săptămâni mai târziu, am fost chemată la o întâlnire cu HR. Mi s-a spus că sunt concediată imediat. Era chiar înainte de Crăciun. Din fericire, în ianuarie am găsit un job temporar în administrație, dar revenirea la asta după jobul visurilor mele de copywriter a fost devastatoare.
Citiți și: Tot mai mulți angajaţi din SUA apelează la ChatGPT pentru sarcini de bază
Site-ul companiei este trist acum. Totul este generat de AI și factual – fără substanță sau senzația de a te bucura cu adevărat de grădinărit. AI mă sperie teribil. Mă simt devastată pentru generația tânără – le ia toate joburile creative”, a povestit Annabel Beales, 49 de ani, copywriter din Southampton, Marea Britanie.
The Guardian face trimitere, într-un material preluat și de presa din România, la multe astfel de cazuri, din diferite domenii de activitate.
„Sunt jurnalist freelancer de 10 ani, scriind de obicei pentru reviste și site-uri despre cinema. Am prezentat un show matinal la Radio Cracovia de două ori pe săptămână, timp de aproximativ doi ani. Era doar o parte din activitatea mea, dar mi-a plăcut foarte mult. Era despre cultură și cinema și avea invitați din diverse domenii, de la artiști la activiști. Am fost concediat în august 2024, împreună cu alți zece colegi care lucrau și ei part-time. Ni s-a spus că postul de radio avea probleme financiare. Câteva luni mai târziu am aflat că Radio Cracovia lansa emisiuni prezentate de trei personaje AI. Fiecare avea fotografii generate de AI, o biografie și o personalitate specifică. Una dintre primele emisiuni a fost un «interviu» live cu poeta poloneză Wisława Szymborska, laureată a Premiului Nobel pentru literatură în 1996, care murise cu 12 ani înainte. Care este etica folosirii imaginii unei persoane decedate? Szymborska este un simbol al culturii intelectuale poloneze, așa că a stârnit indignare. Nu înțelegeam: radioul este creat de oameni pentru oameni. Nu putem înlocui experiențele, emoțiile sau vocile noastre cu avatare”, spune și Mateusz Demski, de 31 de ani, jurnalist în Cracovia, Polonia.
„Fac ilustrații în stil anime, iar majoritatea veniturilor vin din comenzi: desenez personaje personalizate pentru clienți și creez și propriile mele personaje.De anul trecut, când AI a început să se răspândească cu adevărat, volumul meu de muncă a scăzut dramatic. Obișnuiam să primesc până la 15 comenzi pe lună; acum primesc în jur de cinci. Oamenii pot lua arta ta și o pot introduce într-un program AI pentru a crea lucrări. Un urmăritor al meu a folosit recent AI pentru a reprezenta personajele mele făcând ceva nepotrivit. Am încercat să raportez, dar platforma a spus că nu încalcă politica lor de încalcă politica lor de drepturi de autor” este povestea Linei Meilina, de 30 de ani, ilustratoare în Bandung, Indonezia.
„Când a apărut AI generativ, compania a fost foarte vocală în a-l folosi ca un instrument pentru a ajuta clienții să fie creativi. Ca firmă care vinde automatizări digitale, dezvoltările AI li s-au potrivit perfect. Știam că îl introduc pentru a face lucruri precum scrierea de emailuri și generarea de imagini, dar nu m-am gândit niciodată că mă vor da afară: lucram acolo de șase ani și eram singurul designer grafic. Concedierea a venit total neașteptat. Într-o zi, HR mi-a spus că rolul meu nu mai este necesar pentru că multe dintre sarcinile mele sunt înlocuite de AI.
Am făcut un videoclip pe YouTube despre experiența mea. A devenit viral și am primit sute de răspunsuri de la designeri grafici aflați în aceeași situație, ceea ce m-a făcut să realizez că nu sunt singura victimă – se întâmplă la nivel global și are un impact psihic enorm. Am mers la colegiu, am studiat, am muncit șase ani. A fost totul în zadar?”, se întreabă Jadun Sykes, de 28 de ani, designer grafic în Wakefield, Marea Britanie.
Jurnaliștii The Guardian au publicat, AICI, și alte astfel de povești, despre impactul uriaș pe care Inteligența Artificial l-a avut, deja, asupra carierelor unor oameni care nu se așteptau ca AI-ul să înlocuiască, peste noapte, creativitatea și latura umană a lucrărilor.
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- Spotify PODCAST
- TikTok Actualitatea Prahoveană
.
.