Medicul Adina Alberts a publicat, pe pagina sa de Facebook, o sesizare care ar fi fost făcută de fiul unui pacient internat la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, pe secția Covid, și care a murit pe 31 ianuarie. Bărbatul reclamă aspecte începând de la modul în care a fost informat cu privire la starea tatălui până la tratamentul administrat acestuia. Conducerea Spitalului Județean de Urgență Ploiești a anunțat că investighează, deja, cele semnalate.

 

"Tata a decedat în spital. Nu îmi revin... Decizia de a-l interna îmi aparține și am conștiință încărcată... Și am decis să fac public tot ceea ce ni s-a întâmplat. Dacă tot nu o să am câștig de cauză în instanță măcar să știe lumea adevărul.

Pe scurt, spitalul nu avea nici vitamine, a trebuit să merg la farmacie și să-i cumpăr tatălui meu aceste vitamine. Apoi s-a făcut confuzie între pacienți... Nu am acces la nicio informație. Nu știu ce tratament i s-a administrat, nu cunosc numele medicilor.  A stat doar 3 zile după care, tatăl meu a murit. Îmi spunea la telefon că era mizerie peste tot, că mureau oameni în jurul lui și credea, sărmanul meu tata, că nu va scapă nici el...

Păun Constantin era numele tatălui meu și avea 65 de ani. Era sănătos. Doar un început de diabet pe care îl ținea în control din alimentație. A fost internat joi, 28 ianuarie, la ora 14:30, pe secția de COVID. Era conștient, stabil. Însă avea saturație de 86. Am înțeles că dna Renate Weber, avocatul poporului, a câștigat în instanță dreptul aparținătorilor de a fi informați despre starea de sănătate a celor internați. Pe mine nu m-a sunat nimeni timp de 3 zile. Nu am putut să îl vizitez, nu am putut să îi trimit niciun pachet. Groaznic.  Am făcut cerere să obțin copie după dosarul lui medical, au trecut 17 zile și nu am primit nimic. Am făcut plângere și la Colegiul Medicilor. Nu am obținut nimic. Nepăsare totală. Asta mă doare cel mai tare. Simt că mă lupt cu morile de vânt. Sâmbătă seara am vorbit cu el la telefon, era mai bine, avea saturație 94. Însă mama a sunat să ceară și alte detalii despre tatăl meu, iar persoana cu care a vorbit, i-a zis că tata este în stare critică. Și în acel moment m-am dus repede la spital. Am intrat peste ei, n-am mai ținut cont de nimic. A ieșit medicul din cabinet, fără mască, fără mănuși. Din păcate nu am filmat pentru că am zis să nu fac rău nimănui. Și l-am întrebat pe doctor care este situația tatălui meu. La care medicul mi-a spus; «Îmi cer scuze, am crezut că este vorba de dl Pană.» Pe noi chemându-ne Păun. După care mi-a zis că nu are vitamine de două zile, și m-am dus din nou la farmacie ca să îi cumpăr.  L-am rugat insistent pe doctor să îi administreze tatălui meu IVERMECTINA. M-a refuzat spunând că ar fi malpraxis. Atunci eu i-am zis. „Dar faptul că mi-ați confundat tatăl cu alt pacient, asta nu este malpraxis?» A fost intubat duminică, 31 ianuarie, la prânz. A fost sedat și intubat, iar după 2 ore a decedat.

Odată ce ajunge cineva în acel spital, este ca la închisoare. Nu mai putem avea acces la el deloc. Am conștiința încărcată că l-am internat. Dacă l-aș fi tratat acasă probabil că ar fi trăit acum.

Încă o dată vă zic, tata era conștient sâmbătă noapte. Am vorbit cu el la telefon. Știți ce mi-a zis? «Tata, mor oamenii în jurul meu, au mai murit doi azi, cred că îmi vine și mie rândul!» Cum poți să ții pacienți conștienți lângă muribunzi? Te termină psihic în primul rând... tot ce vă spun este purul adevăr. Nu am dovezi, nu am nimic...Am aflat de saturația tatălui meu, că sâmbătă noapte era de 94, de la un infirmier care îl mai masa pe tata pe spate... și de la o asistentă. Nu de la medici. Pentru că medicii nu au vrut să îmi spună. Dumnezeu îmi este martor! Nu înțeleg de ce l-au intubat? Pt că atunci când intubezi un om care are o șansă la viață, practic l-ai omorât. Nu înțeleg de ce n-au vrut să îi dea Ivermectină? Tata era om zdravăn, sănătos, muncea în construcții, toată lumea îl știa că era vrednic, muncitor. Acum 2 ani a mai avut o pneumonie, a tratat-o acasă și s-a făcut bine" este sesizarea citată de dr. Adina Alberts, într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook.

Managerul SJU Ploiești, dr. Bogdan Nica,  a anunțat că a fost declanșată deja o anchetă în acest caz, urmând ca, în câteva zile, să fie făcute publice concluziile. Acesta a dat asigurări că, dacă se va dovedi că a existat vreo greșeală în cazul pacientului respectiv, cei vinovați vor da socoteală. Până la concluziile anchetei, însă, dr. Bogdan Nica a spus că la nivelul SJU Ploiești există deja o procedură de informare a aparținătorilor, iar cu privire la un alt aspect reclamat, refuzul medicului de a administra Ivermectină, managerul SJU a atras atenția asupra faptului că acest medicament nu este în schema de tratament aprobată pentru pacientii Covid.

"Ca urmare a informațiilor apărute în mass-media în ceea ce privește utilizarea ivermectinei ca profilaxie și tratament în Covid-19, ANMDMR face următoarele precizări:

1. Ivermectina este un chimioterapic antiparazitar, fiind utilizat în tratamentul bolilor parazitare atât în medicina veterinară cât și în medicina umană. Este folosită de asemenea în tratamentul unor boli parazitare ale pielii, inclusiv scabia și pediculoza.

2. În România este aprobat un singur medicament de uz uman care conține ivermectină, sub formă de cremă, administrat în acnee rozacee.

3. În Europa sunt disponibile mai multe medicamente care conțin ivermectină pentru indicații antiparazitare precum și cea pentru acnee rozacee.

4. În prezent sunt în desfășurare, atât la nivel european cât și global, o serie de studii clinice controlate care includ pacienții cu COVID-19 sau contacți ai acestora pentru a demonstra posibile beneficii în această patologie. Pe baza studiilor desfășurate in vitro, care au arătat că ivermectina are un efect antiinflamator și antiviral, au fost concepute aceste studii in vivo la om, pe care le puteți vizualiza pe site-ul https://clinicaltrials.gov/.

5. În cel mai recent protocol de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2 (Ordinul Ministerului Sănătății nr. 2.054 din 27 noiembrie 2020, publicat în Monitorul Oficial nr. 1167/ 3 decembrie 2020 privind modificarea anexei la Ordinul ministrului sănătății nr. 487/2020), ivermectina nu este menționată ca medicament eficace în această boală.

Pacienții sunt astfel sfătuiți să nu recurgă la administrarea ivermectinei în afara indicațiilor terapeutice deoarece până în prezent nu sunt disponibile date certe privind eficacitatea acesteia în Covid-19.

6. Până în prezent, ANMDMR nu a primit nicio solicitare de evaluare în vederea aprobării desfășurării de studii clinice cu ivermectină, pe teritoriul României", explica, de altfel, și o informare transmisă pe 29 ianuarie de Agenția Națională a Medicamentul și Dispozitivelor Medicale.

Joomla SEF URLs by Artio