Trierea epidemiologică la Spitalul Județean se realizează cu ajutorul asistenților de la UPU care nu au specializare în epidemiologie, fapt care contravine regulamentelor în vigoare. Personalul medical și asistenții UPU părăsesc cortul de triere epidemiologică și intervin să ajute și pacienții aduși în secția de Urgențe, acțiune care poate pune în pericol atât bolnavii, cât și personalul medical.

Trierea ar trebui să o facă personalul medical de specialitate și asistenții epidemiologi, eliminând, astfel, din schemă personalul UPU care intervine și în secție, pentru restul cazurilor. Pacienții cu simptome CoVid-19 trebuie să fie separați din triajul epidemiologic, aceștia mergând în zone speciale din UPU pe circuite separate și cu personal echipat special.

Regulile. Conform directivei secretarului de stat Raed Arafat, triajul epidemiologic se realizează de către un medic specializat în epidemiologie. La Spitalul Județean de Urgență Ploiești a fost amenajat un cort de triere epidemiologică. În acest spațiu de triere, pacienții care nu prezintă simptomatologii specifice CoVid-19 sunt repartizați pe fluxul UPU, în funcție de cazuistică. Pacienții care prezintă simptome specifice Coronavirus sunt triați, conform regulamentului și a prevederilor legale, fiind obligatoriu să fie transportați către zonele speciale pe circuite separate.

Riscul. În momentul de față, pacienții cu simptomatologie Covid-19 sunt preluați de asistenți din UPU, care nu au specialitate epidemiologică. Pe lângă faptul că asistenții din UPU nu sunt specializați în tratarea focarelor epidemiologice, aceștia sunt neprotejați, neavând costume corespunzătoare, conform normelor de siguranță în vigoare. Și chiar dacă ar avea, plimbarea din cortul de triaj în UPU reduce siguranța la zero.

Trierea ar trebui să se facă de medici și asistenți epidemiologi. Totodată, asistenții UPU părăsesc cortul de triere epidemiologică și intră și în UPU, pentru a ajuta celelalte cazuri, existând riscul ca pacienții cu alte urgențe medicale și întreg personalul medical să contacteze virusul. Totodată, asistenții fac și serviciu în spațiu de consult. Tura de triaj e de 6 ore, restul de ore se lucrează în spațiul de consult medical.

Unde sunt medicii și asistenții epidemiologi. Spitalul Județean are medici și asistenți specializați în epidemiologie, însă aceștia își concentrează activitatea zilnică pe secțiile din interiorul spitalului, nu în triaj.

UPDATE: 

Punct de vedere. Ec. Marius Niculescu, managerul Spitalului Județean de Urgență Ploiești, ne-a rugat să îi transmitem întrebările în scris, conducătorul instituției fiind într-o ședință operativă. Până la momentul publicării materialului, nu am primit un răspuns la solicitările adresate, urmând să publicăm punctul de vedere al instituției imediat ce îl vom primi. Revenim cu detalii. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Joomla SEF URLs by Artio