Apar tot mai multe dovezi că România a fost transformată în groapă de gunoi. Cantități uriașe de deșeuri au fost descoperite zilele acestea în Portul Constanța, în containere care în scripte figurau ca fiind pline cu jucării second-hand. În fapt, printre mărfurile din categoria declarată au fost găsite inclusiv obiecte sexuale uzate și prezervative folosite, dezvăluie jurnaliștii Rise Project.

 

Aceștia au publicat, pe pagina de Facebook Rise Project, imagini cu conținutul real al containerelor.

Aceștia descriu și traseul mărfii, care ar fi trebuit să ajungă la o companie care administrează magazine second-hand în întreaga țară, dar și un depozit.

"Șapte containere cu deșeuri, a câte 20 de tone fiecare, au fost percheziționate în Portul Constanța și se adaugă celor 16 deschise în urmă cu două săptămâni de către polițiștii de la malul mării. Pe hârtie, deșeurile au intrat în țară drept jucării second-hand din Marea Britanie. Însă nu erau doar jucării pentru copii, ci și pentru adulți, cum ar fi obiecte sexuale uzate și prezervative folosite. În paralel, autoritățile percheziționează azi și depozitul din Afumați, Ilfov, unde ar fi trebuit să ajungă efectiv jucăriile, hainele și obiectele electrocasnice. Destinatarul mărfii este firma Product Development, care administrează 16 magazine second hand în întreaga țară și depozitul respectiv. Procurorii cercetează doi români (Vlad Chiru, 34 de ani & Gheorghe Talpău, 36 ani). Rețeaua lor comercială include magazinul second-hand «La Costel» din cartierul bucureștean Dristor sau lanțul Home Depot & Jucării Reciclate.

Deșeurile provin de la o companie britanică deținută de pakistanezul Abid Iqbal, cercetat și el în acest dosar, care livrează produse second hand pe continentul african. Din septembrie și până acum, aproximativ 2000 de tone (100 containere) ar fi ajuns la Afumați", scriu jurnaliștii Rise Project.

Rețeaua indicată de aceștia are magazin și în Ploiești. Sau cel puțin avea, până acum câteva zile. Ultima postare de pe pagina de Facebook Jucarii Reciclate & Home Depot Ploiesti face referire la o petiție on-line prin care se strâng semnături împotriva deciziei Protecției Consumatorilor de a închide aceste magazine.

Foto: Facebook/ Rise Project

Joomla SEF URLs by Artio