Bugetul de stat pe 2020 va fi în continuare unul pe minus, construit pe un deficit prognozat la peste 40 de miliarde de lei, potrivit unui prim proiect pregătit de Guvern, care prevede o scădere a alocării pentru Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Agriculturii comparativ cu 2019, dar creşteri la Apărare şi Transporturi.

 

Veniturile totale la buget sunt stabilite la 358,9 miliarde de lei și cheltuielile sunt estimate la 399,2 miliarde de lei. Ca evoluție, veniturile ar urma să crească cu 9,4%, iar cheltuielile sunt prognozate să avanseze cu doar 7%, arată cifrele publicate de Digi24. Ministerul Dezvoltării pierde 4,18 miliarde de lei, Ministerul Agriculturii 2,9 miliarde de lei, iar cel al Sănătății 3,3 miliarde de lei. În schimb, Ministerul Apărării va avea cu 3,2 miliarde de lei mai mult, în condițiile în care are de făcut niște achiziții militare, dar bani ceva mai mulți vor veni și la Ministerul Transporturilor, cel de la care de obicei se luau bani la rectificările bugetare, acesta urmând să înregistreze acum un plus de 500 de milioane de lei.

Cheltuielile de personal vor fi de 109,7 miliarde de lei. Cresc cu 7,5% față de acest an și vor însemna cam 27,5% din bugetul general consolidat. Asistența socială, inclusiv pensiile, crește mai tare, la 131 de miliarde de lei. Reprezinta o treime din tot bugetul, mai arată sursa citată. Investițiile sunt promise a fi în urcare, la 48,6 miliarde de lei, în creștere cu 12% peste nivelul din acest an, mai arată Digi24. Sunt incluse și fondurile europene aici. Pe plan, ar urma să se ducă la 4,3% din PIB.

În lipsa majorității și pentru a evita măcelărirea bugetului cu amendamente costisitoare, Guvernul își va asuma legea bugetului în fața Parlamentului. Procedura ar trebui să fie rapidă.

(Foto: gov.ro)

 

Joomla SEF URLs by Artio