DNA Ploiești a anunțat trimiterea în judecată a unui dosar privind folosirea la Autoritatea Vamală a documentelor vamale comerciale falsificate, săvârșite în forma autoratului, complicități și instigării. Faptele s-ar fi petrecut în perioada 2008 – 2009.

Potrivit anchetatorilor, sunt vizate trei persoane, două dintre ele fiind reprezentanți ai unor societăți comerciale.

„În perioada 2008 - 2009, în scopul sustragerii de la plata taxelor vamale şi T.V.A., unul dintre oamenii de afaceri, la instigarea celuilalt, ar fi prezentat la autorităţile vamale române documente comerciale falsificate care atestau în mod nereal achiziția din Turcia, în numele a două societăți comerciale, a cantității totale de 3.199.137 kg sare iodată, cunoscând că în realitate marfa importată era zahăr tos. Aceasta, în condițiile în care taxele vamale pentru sare sunt substanțial mai mici (de peste 20 de ori mai mici ) decât cele pentru zahăr.

În demersul său infracțional, același om de afaceri ar fi beneficiat de ajutorul celui de-al treilea inculpat în sensul că acela ar fi ascuns adevărata natură a mărfurilor importate prin:

- prezentarea de probe de sare autorităților sanitar veterinare ca fiind recoltate din mijloacele de transport ce efectuau importuri din Turcia,

- înlocuirea fizică a documentelor ce însoțeau transporturile de zahăr cu documente false care atestau importul de sare,

- înlocuirea fizică în mijloacele de transport a zahărului importat cu sare iodată ce a fost prezentată organelor vamale pentru vămuire (activitate desfășurată pe raza comunelor Sinteşti, județul Ilfov, Păuleşti şi Bucov, județul Prahova, la punctele de lucru nedeclarate ale celor două societăți comerciale)”, au explicat procurorii.

Anchetatorii estimează că la bugetul de stat se ridică la 7.105.248 lei, sumă cu care Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Ploiești s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, procurorii anticorupție au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparțin unuia dintre inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Prahova, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Foto ilustrație

Joomla SEF URLs by Artio