Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, fostul șef al Direcției de Sănătate Publică Prahova, dr. Bogdan Nica, îndeamnă populația la calm și la transmiterea de informații corecte, întrucât mai rea decât epidemia în sine este avalanșa de informații false propagate în spațiul public și în mediile on-line.

 

Iată postarea publicată de dr. Bogdan Nica pe pagina de Facebook:

"Un stimat coleg infecţionist afirma astăzi într-o postare că nu ar trebui să ne temem de coronavirus ci de panică şi isteria creată de postări iresponsabile ce nu au nici un suport ştiinţific. Subscriu şi repet ceea ce am mai spus, acum cu cifre:

- 95% din cei ce contractează un COVID 19 Made în China sau, pentru fițoși Made în Italy fac forme uşoare/ asimptomatice. Astăzi (vineri - n.r., în România, din 80 de cazuri confirmate nu este nici un pacient critic pe suport respirator).

- mortalitatea la copii este 0 ( zero) la peste 150.000 cazuri, astăzi.

- carantina funcţionează. Vezi Rusia şi Israel.

- aveţi grijă de rudele în vârstă sau cu diabet, boli cardiovasculare, neoplazii, boli pulmonare cronice . Nu e momentul vizitelor! Sfătuiţi-i să se păzească de aglomeraţie şi de contact cu persoane ce pot fi infectate.

- nu staţi mult în spaţii închise, iar dacă atingeţi diverse suprafeţe spălaţi-vă pe mâini! Nu vă atingeţi fata, nu vă scobiţi în nas, nu daţi mâna, nu vă pupaţi!

- folosiţi des dezinfectante, săpun, chiar alcool cu peste 60 % concentraţie. Am toată încrederea în Andu Rafila, am lucrat împreună, este un profesionist.

- nu vă foiţi degeaba, nu umblaţi creanga în aglomeraţie. La cât de iresponsabili şi de mincinoşi sunt unii compatrioţi ai noştri .... nu se ştie niciodată cine poate fi un infectant. Stay home!

- la primul semn de răceală, guturai, febră, tuse etc. purtaţi o discuţie cu medicul de familie. Nu vă duceţi la UPU degeaba, anunţaţi la 112 dacă aveţi simptome severe din cele de mai sus sau dacă aţi venit în contact cu un pacient confirmat pozitiv cu Covid-19. Nu vine Volga neagră, vine SMURD cu izoleta roşie şi de dumneavaoastră se vor ocupa profesioniştii, nu postacii!

- terminaţi cu tâmpeniile şi elucubraţiile! Nici vitamina C, nici ţelina, nici usturoiul sau ţuica nu au nicio legătură cu prevenirea sau tratarea infecţiei cu coronavirus. Doar igiena şi distanţarea socială sunt eficiente în prevenţie! Sănătate şi nu mai credeţi orice fraier ce o arde influencer! Vorbiţi cu medicii, urmăriţi comunicările oficiale şi postările profesioniştilor. Am zis".

Dr. Bogdan Nica a fost președinte - secretar de stat la Autoritatea Național pentru Protecția Consumatorilor, secretar general la Ministerul Sănătății, iar anterior director al Direcției de Sănătate Publică Prahova.  În 2017, a fost consilier pe probleme de sănătate la cabinetul primarului Adrian Dobre.

De la sfârșitul lunii februarie este șef al Agenției pentru Protecția Mediului, instituție la conducerea căreia a venit din funcția de secretar general adjunct la Ministerul Mediului.

Joomla SEF URLs by Artio