Fostul director al Parcului Industrial Ploieşti (PIP), Valerian Sfârloagă, a fost condamnat, de către o instanţă de
În plus, cei trei trebuie să plătească, în solidar, peste 7 500 000 de lei, prejudiciu, în condiţiile în care Parcul Industrial Ploieşti s-a constituit parte civilă în acest dosar. La aceşti bani se adaugă cheltuieli de judecată, care în cazul lui Sfârloagă depăşesc 20 000 de lei. Sentinţa pronunţată luni de Judecătoria Ploieşti poate fi atacată cu recurs.
După doi ani de judecată, dosarul controversatei tranzacţii imobiliare dintre Baumeister şi Kaufland face victime. Valerian Sfârloagă, director al Parcului Industrial Ploieşti, pe vremea când Baumeister a cumpărat de la parc un teren pe care a doua zi l-a vândut cu două milioane de euro mai mult către Kaufland, a fost condamnat de Judecătoria Ploieşti.
Sfârloagă a primit cinci ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, doi ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la infracţiunea de fals intelectual în formă continuată şi un an de detenţie pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals în formă continuată. Pedepsele aplicate au fost contopite şi, în final, Valerian Sfârloagă are de executat cinci ani de închisoare.
În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată de către DNA fostul consilier judeţean Gabriel Cristian Finichiu, acuzat de complicitate la fals intelectual şi fosta juristă a parcului Industrial Ploieşti, Maria Daniela Manolache, sub acuzaţia de fals intelectual.
Potrivit deciziei instanţei de judecată, Cristian Finichiu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, iar Maria Daniela Manolache a fost condamnată la cinci luni de închisoare cu suspendare.
În plus, cei trei inculpaţi sunt obligaţi să plătească Parcului Industrial Ploieşti, care s-a constituit parte civilă în acest dosar, suma de 7.584.353,18 lei prejudiciul cauzat prin săvârşirea faptelor, iar înscrisurile falsificate, care au produs efecte juridice, sunt desfiinţate.
De asemenea, Valerian Sfârloagă este obligat să plătească 20 300 lei cheltuieli judiciare. Instanţa îi obligă de asemenea pe inculpatul Finichiu Cristian Gabriel la plata sumei de 9000 lei şi inculpata Manolache Maria Daniela la plata sumei de 9000 lei, cheltuieli judiciare avansate de stat. Sentinţa dată luni de Judecătoria Ploieşti poate fi atacată cu recurs.
O tranzacţie controversată
Istoria procesului în care Valerian Sfârloagă a fost condamnat la cinci de puşcărie începe în iulie 2009 atunci când DNA a înaintat spre judecare,
Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada 2004 - 2005,Valerian Sfârloagă ar fi vândut în mod ilegal către o societate comercială din Ploieşti un teren cu suprafaţa de
Procurorii îl acuză pe Sfârloagă că ar fi facilitat cumpărarea acestei suprafeţe de teren de către firma Baumeister. Terenul, în suprafaţă de O practică „uzuală”
Unul dintre martorii din acest dosar este actualul deputat PDL Florin Anghel, care la momentul tranzacţiei ocupa postul de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, instituţie care deţine integral acţiunile Parcului Industrial Ploieşti. Martorul Florin Anghel, care în urmă cu o lună a apărut în faţa instanţei de judecată a făcut în faţa instanţei o afirmaţie de-a dreptul bulversantă: tranzacţii precum cea dintre Parcul Industrial Ploieşti şi Baumeister şi ulterior între Baumeister şi Kaufland (tranzacţie care a atras atenţia Curţii de Conturi şi ulterior, a DNA) s-au mai produs în Parcul Industrial Ploieşti. Pentru că astfel de tranzacţii sunt o practică „uzuală”, spune Anghel.
Fostul preşedinte al CJ Prahova în perioada în care procurorii DNA susţin că s-a produs prejudiciul „Părerea mea este că firma Kaufland a avut în înţelegere cu Baumeister, ca Baumeister să cumpere terenul şi să îl vândă către Kaufland amenajat. Precizez încă o dată că este o procedură uzuală”, a spus Anghel, care a precizat că în Parcul Industrial Ploieşti s-au mai produs situaţii similare, în care un dezvoltator că cumpere terenul pe care apoi să-l vândă beneficiarului final cu tot cu construcţii.
Mai mulţi martori din proces au arătat că, la momentul cumpărării terenului de către firma Baumeister, pe teren era turnată o fundaţie şi erau ridicate parţial construcţii de către Baumeister, care avea terenul cesionat înainte de a-l cumpăra. Martorii respectivi, printre care consilierul judeţean Constantin Nemeş, au arătat că, din cunoştinţele lor, Baumeister a ridicat parţial aceste construcţii fără autorizaţie şi a intrat în legalitate după ce a cumpărat terenul pe care la doar o zi de la tranzacţie l-a vândut firmei Kaufland.
Nume grele din politica prahoveană, citate ca martori în acest dosar
În dosarul în care Valerian Sfârloagă a fost condmnat, au ajuns în faţa instanţei de judecată, în calitate de martori, politicieni celebri de ieri, de azi şi, desigur, de mâine, cum ar fi: deputatul Florin Anghel, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova între 2004 şi 2008, în prezent primvicepreşedinte al PDL Prahova, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, subprefectul de Prahova, Gabriel Hornoiu, un alt fost preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova din perioada 1996 -2000, Victor Petrescu, alături de mai mulţi foşti sau actuali membri ai Consiliului Judeţean Prahova. Interesant este faptul că reprezentanţii puterii, Anghel şi Hornoiu, au ajuns în faţa instanţei de judecată abia după ce au fost citaţi de mai multe ori şi, în cele din urmă, amendaţi pentru că nu s-au obosit să vină la judecătorie. (Daciana Ilie)