Actual

Actual

sebi_editorialAm primit un comunicat de presă, pe adresa redacţiei Actualitatea Prahoveană, în care societatea Lukoil ne trimite un punct de vedere/drept la replică destinat cotidianului Telegraful de Prahova. Punctul de vedere al compartimentului de presă al Lukoil are un ton dojenitor la adresa presei locale, prin care, în cel mai maliţios mod rusesc cu putinţă, se specifică faptul că reporterii Telegrafului au apreciat, în mod greşit, cantităţile de substanţe chimice aflate în procesul de fabricare a produselor specifice, ori pe acelea eliberate în atmosferă.

De asemenea, comunicatul de presă în care Telegraful de Prahova şi observatorulph.ro sunt criticate pentru necunoaştere aminteşte coeficienţii de poluare rezultaţi în urma măsurătorilor de la diferite puncte ale municipiului Ploieşti cu aparatura specifică încadraţi, conform statisticilor, în parametri normali.

Sigur că nu numai o singură companie petrolieră poluează Prahova şi împrejurimile Ploieştiului.

Nu, nici pe departe, toate rafinăriile poluează, însă, ceea ce nu pot înţelege şi nu mă va convinge nimeni că lucrurile se desfăşoară în bună regulă este împuţiciunea aerului din zona Teleajen.

Nicăieri în ţările civilizate nu s-a pomenit o asemenea ruşine. Nicăieri în ţările Uniunii Europene nu ar îndrăzni o rafinărie să emită un asemenea punct de vedere, parcă în bătaie de joc faţă de jurnalişti, dar şi faţă de opinia publică.

În jurul rafinăriei Lukoil pute a: hoit, rahat, sulf, etc, iar rafinăria dă vina pe direcţia vântului. Cu alte cuvinte, mirosurile ar putea proveni din Piteşti, ori de la Copşa Mică, în nici un caz de după gardurile rafinăriei Petrotel.

Totodată, în acelaşi stil maliţios, departamentul de comunicare apreciază că este mai mult decât necinstit, din partea editorilor de presă locală, ca atunci când în municipiu miroase a hoit să apară în articole numai poza rafinăriei Lukoil.

O să închei în acelaşi stil al bătăii de joc cu care tratează problema respectivul comunicator remarcând că, la un articol în care scriem despre mirosul de căcat emanat dinspre Lukoil, mie şi colegilor mei de la APH efectiv ne este greu spre imposibil să ilustrăm materialul jurnalistic cu poieniţe populate de Ciuboţica Cucului.

Actual

catuse01Ieri, în jurul orei 15, un bărbat a încercat să sustragă mai multe produse  din interiorul unei farmacii din Sinaia, însă a fost depistat cu ajutorul sistemului anti-furt cu care este prevăzută unitatea.

Din cercetări a rezultat că  în timp ce se afla în interiorul farmaciei, V. Ion a luat de pe unul din rafturi o cutie de produse cosmetice pe care a pus-o în buzunarul jachetei cu care era îmbrăcat, iar apoi fără a achita produsul s-a îndreptat către ieşirea din unitate, însă a fost depistat de sistemul de protecţie al farmaciei.

Prejudiciul a fost recuperat integral, iar lui V. Ion i-a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de furt.

Actual

politie-rutieraUn echipaj de poliţie rutieră a oprit pentru control un automobil care se deplasa pe D.N. 1 B, pe raza comunei Valea Călugărească.

La cererea poliţiştilor, conducătorul auto L. Gheorghiţă, de 41 de ani, din Brăila, a prezentat documentele personale şi ale autoturismului, ocazie cu care oamenii legii au constatat că anexa cu menţiunile privind efectuarea inspecţiei tehnice periodice prezenta ştersături şi modificări.

În urma verificărilor s-a constatat faptul că valabilitatea I.T.P. înscrisă în anexă expirase la data de 25.07.2011, existând suspiciunea de a fi falsificată.

Conducătorului auto i-a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

Actual

holocaust1Primăria Municipiului Ploieşti, în colaborare cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi Comunitatea Evreilor din Ploieşti, organizează marţi, 11 octombrie 2011, începând cu orele 1100, comemorarea victimelor Holocaustului.

Prahovenii care vor să participe la manifestarea organizată sub genericul „ Nu putem uita !” sunt aşteptaţi la monumentul ridicat în memoria victimelor Holocaustului, situat în Cimitirul Evreiesc, strada Andrei Mureşanu din Ploieşti, pentru a ţine un moment de reculegere în memoria victimelor. 

 

 Holocaustul românesc

Din păcate, România, prin guvernarea mareşalului Ion Antonescu, s-a înscris în istorie pe lista popoarelor care au participat, în mod activ, la purificările pe criterii etnico-rasiale propovăduite de politica celui de-al III-lea Reich.

În data de 9 octombrie 1941 au început deportările forţate, în vagoane de marfă încuiate, a evreilor din Bucovina de sud, teritoriu aflat şi atunci şi acum sub administraţie românească. În primele trei zile (9-11 octombrie) au fost deportaţi în Transnistria peste 5.000 de evrei, inclusiv bătrâni, bolnavi, femei şi copii.

"Din Suceava au fost evacuaţi 3.638 evrei, iar din comunele din judeţ şi anume: Solca, Burdujeni şi Itcani, au fost evacuaţi în total 1.395 evrei", se specifica într-un raport al Prefecturii din Suceava. Au urmat circa 9.000 de suflete din Dorohoi, Rădăuţi, Darabani, Mihăileni etc..

Într-un raport secret din 1 noiembrie 1941, adresat Preşedinţiei Consiliului de Miniştri, guvernatorul Transnistriei, Gheorghe Alexianu, atrăgea atenţia asupra "condiţiilor foarte grele şi neomenoase" în care se desfăşoară "măsurile hotărâte" de purificare etnică a Basarabiei, Bucovinei şi Moldovei de nord (începută în iulie 1941), solicitând reducerea fluxului de evacuaţi.

Evreii deportaţi mureau de epuizare, de frig, de foame, de boli sau, pur şi simplu, de glonţ. Deportarea nu a fost însă încetinită. Într-un raport al Inspectoratului de Jandarmi din Transnistria (nr. 6373/15.XII.1941), superiorii erau anunţaţi ca, până la jumătatea lunii decembrie, din aceste regiuni "au fost aduşi în Transnistria, pentru plasare la Bug, 118.847 evrei". Numărul total al evreilor deportaţi în Transnistria a fost de cca 150.000.

Este semnificativ ce declară Ion Antonescu înainte şi după data de 9 octombrie 1941. La şedinţa Consiliului de Aprovizionare din 6 octombrie el afirma: "În ceea ce priveşte pe evrei, am luat măsura ca să-i scot definitiv şi total din aceste regiuni. Măsura este în curs. Mai am în Basarabia aproximativ 40.000 de evrei, care în câteva zile vor fi trecuţi peste Nistru. Deci chestiunea evreiască este o chestiune care se rezolvă pentru Basarabia în câteva săptămâni şi se va rezolva şi pentru Bucovina.

Deci, domnule guvernator al Bucovinei, trebuie să fii pregătit pentru aceasta măsură s...t Tendinţa mea este să fac o politică de purificare a rasei româneşti şi nu voi da înapoi în faţa nici unei piedici ca să realizez acest deziderat istoric al neamului nostru".

La 11 octombrie, la o mare conferinţă cu prefecţii din ţară, Ion Antonescu spunea: "Voi face din neamul românesc un grup omogen. Tot ce este străin, încet-încet, trebuie să plece. Am început realizarea acestui deziderat cu înlăturarea evreilor.

Am început cu Basarabia. Basarabia nu va mai avea picior de evreu. De asemenea, Bucovina va fi şi ea purificată cu 80% din evreimea aflată acolo". Este simptomatic faptul că textul acestei cuvântari a mareşalului a fost publicat în Buletinul Ministerului Afacerilor Interne (nr. 4, 1.XI.1941), dar nu şi fragmentul de mai sus. Semn că autorităţile erau conştiente de gravitatea măsurilor de etnocid adoptate, chiar şi în cazul unui regim dictatorial pe timp de război.

Etnocid

Acţiunile propriu-zise de purificare etnică şi etnocid au fost pregătite de discursurile guvernanţilor şi declanşate la ordinele acestora.

"Cu riscul de a nu fi înţeles de unii tradiţionalişti care mai pot fi între dvs. - se adresa Mihai Antonescu membrilor Consiliului de Miniştri la şedinţa din 8 iulie 1941 -, eu sunt pentru migraţiunea forţată a întregului element evreiesc din Basarabia şi Bucovina, care trebuie azvârlit peste graniţă.

Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari s...t Nu ştiu peste câte veacuri neamul nostru românesc se va întâlni cu libertatea de acţiune totală, cu posibilitatea de purificare etnică s...t Aşa că vă rog să fiţi implacabili. Omenia siropoasă, vaporoasă, filozofică n-are ce căuta aici.

Să folosim acest moment istoric şi să curăţim pământul românesc şi naţiunea noastră. Dacă este nevoie, să trageţi cu mitraliera. Să vă împiedicaţi cât mai puţin de lucruri formale."

Peste aproape două luni (la 3 septembrie 1941), retorica mareşalului Antonescu atinge cote paranoice: "Toţi evreii să fie readuşi în lagăre, preferabil în cele din Basarabia, fiindcă de acolo îi voi împinge în Transnistria. Trebuie să se înţeleagă de toţi că nu este lupta cu slavii, ci cu evreii. Este o luptă pe viaţă şi pe moarte. Ori învingem noi şi lumea se va purifica, ori înving ei şi devenim sclavii lor. Ca să învingem trebuie să fim fermi într-o atitudine. Ea naţiunea nu depinde de afacerile înfloritoare ale unora, ci de victoria tuturor în contra Satanei. Şi războiul în general şi luptele de la Odessa în special au făcut cu prisosinţă dovada că Satana este evreul".

Ca si Mihai Antonescu, mareşalul Ion Antonescu era obsedat că ar putea rata "momentul acesta istoric" şi să piardă "războiul cu evreii". La şedinţa guvernului din 5 septembrie 1941, conducătorul statului spunea: "Am hotărât să deparazitez viaţa neamului românesc de toţi evreii. Dacă scăpăm momentul acesta istoric de acum, l-am scăpat pentru totdeauna. Şi dacă câştigă evreii războiul, noi nu mai existăm. Suntem complet condamnaţi pieirii. Am datoria ca să apăr această naţie cu ultima energie. Deci nu trebuie să pierdem timp" (vol. Problema evreiasca in stenogramele Consiliului de Ministri, alcatuit de Lya Benjamin, Hasefer, 1996, pp. 266-329).

Documentare şi citate: revista22.ro

Actual

catalin-neaguMetalhead.ro publică această ştire tristă. Cătălin Neagu, poreclit şi “Tobi”, a cântat în anii de glorie ai trupei Timpuri Noi, l-am văzut pe stadionul Lia Manoliu, la Rockmania, prin 1996, dacă îmi aduc bine aminte, unde, alături de Dan Iliescu & co au făcut un spectacol de zile mari, cum puţine trupe postdecembriste mai reuşesc să facă. Ultima trupă la care a cântat a fost Zebre. Cătălin avea 44 de ani. Dumnezeu să-l odihnească!

Preluat de pe blogul autorului, http://ignatsebastian.wordpress.com/
Actual

cutitUn ploieştean este cercetat penal după ce a fluturat ameninţător un cuţit în faţa vecinilor. Poliţiştii ajunşi la locul scandalului, pe strada Rafinorilor, l-au săltat pe individul agresiv, conducându-l la secţia 4 din Ploieşti, pentru declaraţii şi cercetări.

Cearta a început alaltăieri, în jurul orei 18.30, când pe fondul unor afecţiuni medicale, dar şi a consumului de alcool, suspectul a încercat să intre în imobilul de unde fusese evacuat pentru neplata chiriei. Pentru că nu i s-a permis accesul, acesta ameninţat locatarii blocului cu un cuţit cu lama de 7 cm lungime.

În jurul orei 19.30, dispeceratul Secţiei 4 Poliţie a fost sesizat telefonic de către dispeceratul Poliţiei Locale, care a solicitat sprijinul la intervenţie. La faţa locului au fost dirijate mai multe forţe de ordine, reuşindu-se aplanarea stării conflictuale, o patrulă a Poliţiei Locale conducându-l pe V. Viorel la sediul Secţiei 4 Poliţie pentru continuarea cercetărilor.

Actual

catuse01Poliţiştii Compartimentului de Investigaţii Criminale din cadrul Secţiei 4 Poliţie Ploieşti l-au depistat ieri pe I. Mihai, în vârstă de 35 ani, din municipiu, care avea de executat o pedeapsă privativă de libertate.

Judecătoria Ploieşti îl condamnase la o pedeapsă de un an închisoare pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere.

Actual

afis_Filipesti_-Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și Conacul ”Pană Filipescu” din Filipești de Târg anunţă că marți, 10 octombrie 2011, ora 1200, are loc vernisajul expoziției temporare ”COLECȚIA «LIANA ȘI DAN NASTA»”.

Boier de viță veche, personalitate de prin rang a culturii române, actor, scenarist și regizor, dar, mai ales un pasionat colecționar – Dan Nasta și-a propus și a reușit, prin întreaga sa activitate, să readucă la lumină obiceiurile și viața cotidiană a vechii elite românești din vremea voievodului Constantin Brâncoveanu și a familiei Cantacuzino, împreună cu soția sa, Liana, distins și renumit profesor de limbă engleză.

Liana și Dan Nasta sunt colecționari formați în atmosfera de renaștere culturală și națională a modernismului românesc, iar colecția adunată de ei cu sacrificii și gust constituie un tezaur al tradiției și spiritualității românești de pe toată întinderea istorică a tării. Acest tezaur a fost pus în valoare printr-o serie de expoziții tematice, precum cele de la Palatul Mogoșoaia, de la Muzeul Boierului Român de la Herești și expoziția temporară ”Euroart” vernisată și găzduită de Conacul ”Pană Filipescu” în august 2010.

Expoziția temporară ”COLECȚIA «LIANA ȘI DAN NASTA»” cuprinde o serie de obiecte de mare valoare artistică precum: scoarțe și covoare tradiționale românești, mobilier de fabricație autohtonă și străină din secolele XVIII – XIX, gravuri ale marilor maeștrii englezi Baily James, Milton Thomas și Godfrey Richard, donate de către familia Nasta, în anul 2009, Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova.

Actual

despescu_ipj_prahovaAstăzi a fost primit Ordinul Ministrului Administraţiei şi Internelor prin care începând cu data de 04 octombrie, comisarului şef de poliţie Bogdan DESPESCU i se prelungeşte împuternicirea de a îndeplini atribuţiile funcţiei de şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, până la data de 04.04.2012.

Biroul de presă al IPJ Prahova a trimis un comunicat în care este menţionată şi declaraţia comisarului şef Bogdan Despescu, odată cu prelungirea interimatului acestuia în funcţia instituţiei.

 „Voi continua activităţile iniţiate pentru perfecţionarea şi eficientizarea serviciului poliţienesc prahovean, urmărindu-se în principal:

 - creşterea nivelului de siguranţă publică ;

- îmbunătăţirea finalităţii judiciare ;

- asigurarea unui nivel superior de pregătire profesională a poliţiştilor ;

Asigur cetăţenii judeţului că poliţia prahoveană este în măsură să ofere comunităţii un serviciu poliţienesc de calitate, prin care gradul de siguranţă civică va creşte. Poliţiştilor le cer o mai mare implicare şi fermitate în activităţile de prevenire şi combatere a infracţionalităţii. În relaţia cu dumneavoastră, reprezentanţii mass-media, voi manifesta aceeaşi disponibilitate şi deschidere pentru o informare corectă a opiniei publice. Totodată, vă solicit sprijinul prin semnalarea situaţiilor de interes pentru munca de poliţie”, declară comisarul şef Bogdan Despescu în comunicatul remis către presă.

Actual

mercurIeri, dimineața, poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase l-au depistat în flagrant în zona Hipodromului Ploieşti pe un bărbat în vârstă de 51 de ani, care deţinea ilegal asupra sa şi încerca să comercializeze un bidon din material plastic în care se afla cantitatea de 0,410 Kg de substanţă de culoare alb-argintie, posibil mercur.

Recipientul a fost ridicat în vederea cercetărilor, iar pe numele lui Ş. Gheorghe, cu domiciliul în Breaza, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinere fără drept a unor substanţe toxice.

 

Filmări video efectuate în timpul depistării flagrante sunt disponibile în secţiunea APH Video

 

Foto: adevarul.ro

Actual

infografic-reteaua-offshore-kiss-taylorJurnalistul de investigaţie Mihai Munteanu a fost nominalizat în finala Daniel Pearl Awarda, ediţia 2011, de la Kiev, în urma unor serii de investigaţii jurnalistice transfrontaliere sub genericul Offshore Crime Inc.

The International Consortium of Investigative Journalists a analizat seria de articole de investigaţie reunite sub titlul generic Offshore Crime Inc., care vin să dezvăluie cum paradisurile fiscale din întreaga lume au devenit umbrela grupărilor de crimă organizată, nominalizându-le în finala Daniel Pearl Awards, ţinută anul acesta în capitala Ucrainei.

Reporterul de investigaţie Mihai Munteanu activează în organizaţia internaţională OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project)

Investigația OCCRP a arătat cum industria offshore funcționează în rețele transfrontaliere prin care se spală bani, se trafichează droguri și arme și se ascund funcționari sau politicieni corupți din diferite guverne ale lumii, despre cum se creează companii internaționale, cum se camuflează indivizi controversați în țările lor și cum se fentează autoritățile fiscale.

 


Echipa proiectului

Reporter principal: Mihai Munteanu (România)

Coordonator: Paul Cristian Radu (România)

Editor: Andrew Sullivan

Au contribuit:

Tamas Bodoky (Ungaria)

Vlad Lavrov (Ucraina)

Beth Kampachror (SUA)

Caitlin Gingley (SUA)

Stanimir Vaglenov (Bulgaria)

Joomla SEF URLs by Artio