Actual

Actual

monografie_ploiesti_prezentareÎn cei 10 ani de existenţă, Societatea culturală „Ploieşti-Mileniul III”( preşedinte ing.Constantin Trestioreanu) ne-a obişnuit cu apariţii editoriale lansate aproape în fiecare lună, ultima dintre ele fiind prezentată publicului ieri. Este vorba de ISTORIA PLOIEŞTIULUI ÎN DATE, o carte de referinţă excepţională, cu valoare de unicat, dedicată atât specialiştilor în domeniu, cât şi tuturor acelora care doresc să fie bine informaţi despre oraşul în care trăiesc şi muncesc. Noul volum este uşor de urmărit, util, relevant, plin de învăţăminte, frumoasă chiar, deoarece este mai mult decât o istorie, este o enciclopedie, cu date statistice, evenimente, istorie, sănătate, cultură şi artă, religie, administraţie locală, sport, aparaţii editoriale, presă, personalităţi etc. Într-un cuvânt, toată viaţa complexă a urbei noastre din ultimii 200 de ani, mai ales.

Cartea, în format A4,  este opera colectivă a 4 autori: Marian Chirulescu – principalul artizan al lucrării, slujitor neobosit pe altarul culturii, prof.dr. Gheorghe Marinică – autor a zeci de cărţi (proză şi poezie), în special monografii, Oana Dinu – şefa serv. Achiziţii de la Biblioteca judeţeană „Nicolae Iorga”şi econ. Mihaela Sandu – şefa serv. Informatică de la aceeaşi instituţie. În demersul lor, autorii au folosit peste 10 000 de fişe şi peste 100 de repere bibliografice, inclusiv sprijinul acordat de reputaţi oameni de cultură ploieşteni, precum regretatul Mihai Apostol, Ion Şt.Baicu, Gheorghe Neagu, Gabriel Stoian, Florin Zorilă ş.a.

„ Valoarea acestei cărţi este un bun câştigat, care nu mai trebuie demonstrat, situându-se printre lucrările de referinţă ale domeniului, la care se pot raporta toţi locuitorii Ploieştiului şi nu numai ei (...).Aici se regăsesc eforturile de secole ale ploieştenilor şi ale edililor pentru dezvoltarea unei comunităţi umane dinamice, ajunsă azi la peste 230 000 de membri, creatori de valori materiale şi spirituale(...). De aceea, în numele administraţiei locale, salutăm apariţia acestui volum enciclopedic şi îi felicităm pe  autori şi Societatea culturală „Ploieşti- Mileniul III” pentru consecvenţa cu care, pe parcursul celor 10 ani de la înfiinţare, a oferit ploieştenilor şi prahovenilor peste 65 de cărţi, dintre care 45 constituie capitole ale Monografiei Municipiului Ploieşti, proiect prioritar al acesteia”, se menţionează în Cuvântul înainte, semnat de primarul Andrei Liviu Volosevici.

Acum două zile, cu prilejul lansării acestei cărţi, cunoscutul om de cultură prof. Nicolae Dumitrescu a anunţat că primul volum din cele patru ale Monografiei Municipiului Ploieşti se află deja la tipar. O veste care ne bucură prin faptul că acest mare proiect al Societăţii culturale „Ploieşti-Mileniul III” pare să întreacă, prin date, informaţii, fotografii şi amploare, celebra carte a lui Sevastos din anul 1937.

Text şi foto: Ioan POPESCU

Actual

cutitLa Penitenciarul Ploieşti, în dimineaţa zilei de 25 iulie, a avut loc o altercaţie între mai mulţi deţinuţi. Aceştia s-au atacat reciproc în momentul deschiderii celulelor.

Personalul de pază a reacţionat imediat, separând deţinuţii aflaţi în mijlocul unei bătăi.

Şapte dintre persoanele private de libertate implicate în acest incident au fost prezentate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti pentru acordarea de îngrijiri medicale. Ele prezintă leziuni la nivelul capului, gâtului şi membrelor inferioare.

Conform unui comunicat trimis presei, Conducerea Penitenciarului Ploieşti a procedat la luarea măsurilor pentru restabilirea ordinii şi efectuează cercetări pentru stabilirea persoanelor care se fac vinovate de producerea acestui incident.

Penitenciarul Ploieşti are persoane private de libertate încadrate în regim semideschis.

Actual

accidentVineri, 22 iulie, în jurul orei 1.30, un un şofer din Valea Călugărească care îşi conducea autoturismul pe DN1B, în direcţia Buzău – Ploieşti, a intrat pe contrasens şi a izbit o maşină care circula din sens opus. Traiectoria autovehicolului nu s-a oprit aici, maşina lovind un autotractor. Şoferul vinovat de producerea accidentului, împreună cu un pasager din maşina sa, au decedat în urma impactului violent.

A. Florin, de 26 de ani, din Valea Călugărească, îşi conducea autoturismul pe DN 1B, pe banda nr. 2, a sensului de deplasare Buzău - Ploieşti şi ajungând la km. 20+510 m, a pătruns pe sensul opus unde a intrat în coliziune cu un autoturism condus de către C. Paul, care circula în direcţia Ploieşti - Buzău, pe banda nr. 2.

După impactul între cele două autoturisme, primul autoturism a intrat în coliziune cu un autotractor, care tracta o semiremorcă, ansamblu condus de către  T. Ştefan, care circula pe banda nr. 2, în direcţia Ploieşti - Buzău.

În urma coliziunii, autotractorul cu remorcă a părăsit partea carosabilă şi a intrat în coliziune cu gardul unui imobil avariind şi autoutilitara parcată în dreptul intrării în imobil.

În urma producerii accidentului a rezultat decesul conducătorului primului autoturism şi al unui pasager din acelaşi autoturism.

Actual

drink_driveUn şofer care se deplasa pe Bulevardul Carol I din Câmpina a fost oprit de un echipaj de poliţişti pentru control. Şoferul mirosea a alcool, motiv pentru care agenţii l-au testat cu aparatura din dotare. 0,46 mg/l a fost rezultatul testului, motiv suficient pentru ca şoferul surprins în trafic să fie condus la Spitalul Municipal Câmpina pentru recoltarea probelor de sânge.

După stabilirea alcolemiei, conducătorul auto s-a ales cu dosar de urmărire penală, acesta fiind cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană cu o alcoolemie peste limita legală admisă, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 87 alin.1 din O.U.G. 195/2002 Rep.

Actual

manastirea_zamfiraÎn data de 22 iulie a.c., zece deţinuţi aflaţi în executarea pedepselor în regim semideschis din Penitenciarul Ploieşti au vizitat Mânăstirea Zamfira din judeţul Prahova.

Penitenciarului Ploieşti anunţă, printr-un comunicat de presă că, prin desfăşurarea unor astfel de acţiuni, personalul Serviciului de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială împreună cu preotul capelan al unităţii doresc cultivarea sentimentelor moral-creştine, precum şi aprofundarea mesajelor şi a învăţăturilor transmise de Biserica Ortodoxă.

Asistarea moral-religioasă a persoanelor pe care unităţile penitenciare le au în custodie presupune desfăşurarea unor activităţi care necesită eforturi susţinute în vederea reintegrării sociale şi spirituale a deţinuţilor după perioada de detenţie, iar suportul moral oferit are o mare importanţă pentru menţinerea echilibrului interior al persoanelor private de libertate.

manastirea_zamfira_1Tot astăzi, la sediul Penitenciarului Ploieşti, Serviciul de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială  în colaborare cu asistenţii sociali din  partea primăriilor de pe raza judeţului Prahova  a  organizat  un atelier de lucru intitulat „Oameni printre oameni” unde au avut loc dezbateri pe problematica devianţei şi a cauzelor infracţionalităţii, la  care a participat şi un grup de 10 persoane private de libertate din regim semideschis.

Acţiunea a avut drept scop, informarea reprezentanţilor comunităţii cu privire la urmările pe care ar putea să le aibă în plan profesional, familial, personal continuarea săvârşirii infracţiunilor după liberare, de către foştii deţinuţi, prevenirea şi reducerea infracţionalităţii sau victimizării persoanelor aflate  în  stare  de libertate.

Actual

mascatiCeasuri, automobile de lux, parfumuri, bani şi multe alte bunuri au fost ridicate de oamenii legii în urma raziilor efectuate în locuinţele membrilor grupării suspectate de o serie de infracţiuni legate de spargeri de locuinţe şi furtul automobilelor. 20 de percheziţii domiciliare s-au desfăşurat atât în municipiul Ploieşti, dar şi în oraşele Vălenii de Munte, Plopeni, Boldeşti Scăeni şi Băicoi şi în comunele Predeal Sărari, Măgurele, Izvoarele, Măneciu, Lipăneşti, Urziceni.

Un număr de 14 suspecţi din această grupare au fost conduşi în vederea audierii la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte, trei dintre aceştia fiind reţinuţi.

De la locuinţele acestora şi al persoanelor din anturajul lor a fost ridicată suma de 11 050 euro şi 13 400 lei. Totodată au fost găsite şi ridicate 350 g de bijuterii din aur şi argint, trei laptopuri, trei camere video, 20 de ceasuri de lux, 39 de telefoane mobile, 120 parfumuri, încălţăminte şi îmbrăcăminte, 18 casetofoane auto, aparatură electronică, dar şi obiecte şi instrumente folosite la spargeri

Din locaţiile unde au avut loc descinderile şase autoturisme au fost ridicate în vederea indisponibilizării.

Totodată, a fost identificat un imobil în construcţie în vederea indisponibilizării prin aplicarea sechestrului asigurator.

Percheziţiile şi verificările la locuinţele suspecţilor sunt încă în curs de derulare.

Acţiunea de amploare organizată de oamenii legii survine în urma investigaţiilor efectuate de  poliţiştii prahoveni, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte. Anchetatorii au documentat activitatea infracţională a unei grupări specializată în spargeri de locuinţe şi furturi de autoturisme de lux. Gruparea era formată din 14 prahoveni cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani. Aceştia sunt cercetaţi pentru furt calificat şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. În urma infracţiunilor comise a rezultat un prejudiciu estimat la valoarea de 650 000 lei. Cercetările au fost desfăşurate cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii; D.G.I.P.I. – Serviciul Teritorial Prahova.

Filmul descinderilor îl puteţi urmări în secţiunea VIDEO APH.

Actual

catuse0120 de percheziţii domiciliare în judeţele Prahova şi Ialomiţa

Azi dimineaţă, peste 150 de poliţişti şi 75 de jandarmi, au descins la 20 de adrese ale membrilor unei grupări suspectate în activităţi infracţionale ce vizau spargeri de locuinţe şi furturi de maşini de lux.
Poliţiştii prahoveni, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte, au documentat activitatea infracţională a acestei grupări specializată în spargeri de locuinţe şi furturi de autoturisme de lux. Gruparea era formată din 14 prahoveni cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani.
Aceştia sunt cercetaţi pentru furt calificat şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. În urma infracţiunilor comise a rezultat un prejudiciu estimat la valoarea de 650 000 lei. Cercetările au fost desfăşurate cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii; D.G.I.P.I. – Serviciul Teritorial Prahova.

Astfel, în această dimineaţă, efective formate din 150 de poliţişti prahoveni ( 20 luptători D.P.I.R. ), 75 jandarmi, 6 judiciarişti ialomiţeni şi 4 poliţişti din cadrul IPJ Dâmboviţa, dar şi efective din cadrul I.S.U, au efectuat 20 de descinderi domiciliare, 18 în Prahova şi 2 în Ialomiţa.

Suspecţii sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Din investigaţiile poliţiştilor a rezultat că aceştia spărgeau locuinţe, identificate anterior ca aparţinând unor persoane înstărite,  iar din interiorul lor sustrăgeau bunuri de valoare (bijuterii, aparatură electronică, telefoane mobile) pe care le transportau cu autoturisme furate de la aceleaşi părţi vătămate, iar după ce ajungeau la destinaţie, abandonau autoturismele.
Actual

computerŢepele comenzilor online, prin Internet, continuă să dea bătăi de cap clienţilor dornici să folosească această variantă modernă de shopping. O nouă victimă a firmelor care vând produse neconforme cu comanda clientului a fost şi o ploieşteancă de 16 ani care, în loc de cizmele comandate prin Internet, a primit în colet, la poştă, o cămaşă de noapte şi un cearşaf. 

 Tatăl tinerei a sesizat poliţia, spunând că fiica sa comandase cizmele prin Internet pentru a le face cadou mamei sale, iar când a mers la Oficiul Poştal nr.1 Ploieşti pentru a ridica respectivul colet cu produsul ales de pe online, achitând contravaloarea acestuia, respectiv suma de 180 lei, prin mandat poştal, a descoperit că în colet se aflau o cămaşă de noapte şi un cearşaf.

Poliţiştii au descoperit că cel care a primit suma de 180 de lei domiciliază în Buhuşi, judeţul Bacău, vânzătorul urmând să fie anchetat pentru înşelăciune.

Actual

toxicUn copil de doi ani şi jumătate din oraşul MIzil a ajuns în secţia de urgenţe a spitalului judeţean după ce a băut insecticid.

În ziua de 18 iulie, în jurul orei 18.20, Dispeceratul Poliţiei Oraşului Mizil a fost sesizat de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti – Secţia Pediatrie cu privire la faptul că la această unitate medicală, în jurul orei 17, a fost adus în stare de inconştienţă un copil în vârstă de 2 ani şi 5 luni, din oraşul Mizil, care prezenta simptome de intoxicaţie cu substanţă necunoscută.

În baza sesizării s-a constituit echipa operativă care s-a deplasat la domiciliul minorului în vederea efectuării de cercetări. S-a stabilit că părinţii minorului sunt plecaţi în Italia de aproximativ o lună, iar minorul este lăsat în grija bunicilor, care locuiesc în Mizil.

Cu doar trei ore înainte de a ajunge la spital, copilul a găsit pe un câmp din apropierea locuinţei bunicilor săi, într-o zonă unde sunt depozitate reziduri menajere, un recipient tip PET, care conţinea o substanţă necunoscută, pe care a băut-o.

Copilul de doar doi ani şi jumătate a manifestat simptome de intoxicaţie, fiind transportat la Spitalul Orăşenesc Mizil cu un echipaj al ambulanţei, apoi la Spitalul Judeţean Ploieşti – Secţia Pediatrie – Unitatea Primire Urgenţe, unde în prezent îi este acordat tratament de specialitate.

Medicii i-au stabilit diagnosticul “intoxicaţie accidentală cu insecticid”, pronosticul de supravieţuire fiind rezervat. S-a luat legătura cu lucrători din cadrul Poliţiei Municipiului Ploieşti – Secţia nr. 5 Poliţie, care s-au deplasat la Secţia Pediatrie a Spitalului Judeţean Ploieşti şi au ridicat recipientul din care minorul a ingerat substanţa respectivă, recipient care a fost predat apoi lucrătorilor Poliţiei Oraşului Mizil.

Totodată, au fost informaţi şi lucrătorii din cadrul Primăriei Oraşului Mizil – Serviciul de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Cauza se află în atenţia lucrătorilor din cadrul Formaţiunii de Investigaţii Criminale, şi în funcţie de evoluţia stării de sănătate a minorului se va stabili încadrarea juridică a faptei.

Actual

catuse01Un hoţ care a smuls un lănţişor de aur de la gâtul unei femei din Ploieşti a avut ghinionul să fie capturat în mai puţin de o oră, cu ajutorul unui echipaj de poliţie format din două agente.

În ziua de 15 iulie, la ora prânzului, secţia 4 de Poliţie din Ploieşti a fost sesizată prin sistemul 112 de către A. Safta, cu privire la faptul că un tânăr i-a smuls de la gât lănţişorul din aur fugind apoi în direcţia Gării de Sud. Incidentul s-a petrecut pe Strada Lupeni.

La nici o oră, Secţia 5 Poliţie a fost sesizată telefonic, de către S. Elena – salariată a unei case de amanet din Ploieşti, cu privire la faptul că un tânăr, care prezenta semne de agitaţie, s-a prezentat pentru a amaneta un lănţişor care era rupt.

Două poliţiste, care se aflau în apropiere, au depistat şi identificat tânărul. Este vorba despre B. Dan din oraş Săveni jud.Botoşani.

Poliţistele au descoperit că tânărul care intenţiona să amaneteze lănţişorul un era nimeni altul decât hoţul reclamat, cu o oră înainte, prin sistemul 112. Cercetările au fost preluate de către lucrătorii de profil din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale.  Bărbatul a fost reţinut pe bază de ordonanţă şi va fi prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tâlhărie.  Lănţişorul din aur, în valoare de 450 lei, a fost recuperat şi predat femeii tâlhărite.

Actual

cod_galbenPrefectura Prahova avertizează, printr-un comunicat de presă, asupra unei atenţionări cod galben remise de Administraţia Natională de Meteorologie

În intervalul 19 iulie, ora 12 – 20 iulie, ora 18, vremea va fi caniculară în sudul şi estul ţării, iar indicele confortului termic temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80. Maximele temperaturii aerului vor depăşi 35 de grade, iar în Lunca Dunării şi în Bărăgan se vor atinge 37-38 de grade. În ziua de 19 iulie, regimul termic canicular va afecta şi regiunile vestice.

În ziua de 20 iulie, ora 09 – 21 iulie, ora 18, instabilitatea atmosferică se va accentua începând din vestul ţării şi va cuprinde treptat toate regiunile. Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări ale vântului cu aspect de vijelie. Izolat cantităţile de apă vor depăşi 50 l/mp şi vor fi căderi de grindină.
Joomla SEF URLs by Artio