Actual

Actual

revolutiuonariVineri, la Ploieşti, a avut loc o întâlnire-dezbatere a asociaţiilor de revoluţionari din şapte judeţe, regiunea Muntenia-Sud, cu reprezentaţi de seamă din cadrul Secretariatului  de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR), prefecţi, primari, directori ai caselor de pensii, alte oficialităţi din judeţele respective. Din partea SSPR au participat: secretarul de stat George Costin şi Adrian Nicolescu, alături de deputatul Daniel Budurescu – membru în Comisia Parlamentară pentru Revoluţia din Decembrie 1989. Judeţul nostru a fost reprezentat de prefectul Adrian Dobre şi subprefectul Gabriel Hornoiu.

Principalul scop al acestei întâlniri cu cei peste 200 de revoluţionari prezenţi în sala de festivităţi a Administraţiei Financiare Prahova a fost informarea acestora despre stadiul de preschimbare a certificatelor- acţiune începută în anul 2004 - dar şi rezolvarea unor probleme pe deplin legale şi îndreptăţite sesizate de către revoluţionari şi eroii-martiri în relaţiile lor cu administraţiile locale.

Asta deoarece nu puţini dintre cei care au obligaţia să aplice Legea 341/2004, în limitele posibilităţilor, continuă să-i umilească pe revoluţionari cu fel de fel de justificări iresponsabile, fapt ce a condus la plata de către statul român a zeci de mii de euro din partea CEDO, pentru nerezolvarea unor cereri.

Dintre numeroasele propuneri ridicate, am reţinut două: unificarea asociaţiilor într-o Federaţie la nivel judeţean, care să fie mandată să discute, trimestrial, cu administraţia locală şi declararea zilei de 22 Decembrie ca zi oficială de aniversare şi omagiere a Revoluţiei Române.

Secretarul de stat George Costin şi-a exprimat speranţa că, după rezolvarea celor 1500 de contestaţii referitoare la preschimbarea certificatelor, până la sfârşitul acestui an, lista finală cu revoluţionarii şi eroii-martiri să poată fi înaintată Comisiei Parlamentare, care, la rândul ei, o va înainta preşedintului ţării pentru semnarea Decretului şi acordarea de brevete şi medalii.

Ioan POPESCU

Actual

lucrarile_in_traficPrimăria Municipiului Ploieşti informează că, în perioada 8-9 iulie, pe prima bandă a Bulevardului Republicii, în zona Palatului Culturii se vor efectua lucrări de reabilitare a tramei stradale. 

 Lucrările vor fi executate de S.C. Cast S.R.L., fiind în perioada de garanţie oferită, conform contractului. Municipalitatea menţionează, într-un comunicat de presă trimis la redacţie, că toate costurile refacerii lucrării sunt suportate de societatea executantă.

Totodată, biroul de comunicare al municipalităţii roagă cetăţenii ca orice problemă apărută pe durata desfăşurării acestor lucrări poate fi semnalată la Dispeceratul Primăriei Municipiului Ploieşti la telefon 0244.595.063.

Actual

Debate_poza_1În perioada 10 - 15 iulie 2011, o delegaţie formată din şase elevi ai Colegiului I.L. Caragiale şi trei traineri (studenţi, foşti elevi ai colegiilor ploieştene I.L. CaragialeşiMihai Viteazul“) va participa la una din cele mai cunoscute competiţii de dezbateri internaţionale, Heart of Europe 2011, care are loc în localitatea Olomouc, Cehia.

Competiţia, în format World Schools, se va desfăşura exclusiv în limba engleză şi va avea ca teme:

  • This House believes that democracy is not the answer for every country;
  • This House believes that nuclear energy is a necessary mean of  fighting the climate change;
  • This House would give preference to immigration applicants whose values are consistent comparing with people of host nation;
  • This House believes that peer pressure is more beneficial than harmful.

Delegatia ploieşteană va avea ocazia să întalnească cele mai bune echipe de dezbateri din lume, ceilalţi competitori provenind din ţări cu tradiţie în domeniu, precum Marea Britanie, Canada, China, Muntenegru, Macedonia, Malaezia şi multe altele.

Debate_poza_2Ca şi în anii trecuţi, Primăria Municipiului Ploieşti prticipă, din punct de vedere financiar, la sprijinirea celor două cluburi mai sus amintite, pentru acest gen de educaţie alternativă, atât de cunoscut şi apreciat în multe din ţările lumii.

Sponsorizarea municipalităţii a însemnat finanţarea cu suma de 20.000 lei pentru clubul AES (Asociaţia de Educaţie Socială) şi cu alţi 20.000 lei clubul ARGO (Asociaţia  Română pentru Gândire şi Oratorie), sumele acoperind cheltuielile de transport şi participare şi la alte concursuri importante, cum ar fi:

  • Competiţia internaţională “Fiat debate!”, organizată anul acesta la Sinaia, la începutul lunii mai, România fiind gazda a nu mai puţin de 300 competitori;
  • Campionatul Mondial de Dezbateri Academice (World Schools Debating Championships), care se va desfăşura anul acesta la Dundee - Scoţia, în perioada 16 - 26 august 2011. Demn de menţionat, este faptul că în echipa României, prezentă la aceasta confruntare, din cei cinci membri, patru sunt elevi ploieşteni.
Actual

vinuri_bulgariaCamera de Comerţ şi Industrie Prahova a organizat, împreună cu Ambasada Bulgariei la Bucureşti o prezentare de vinuri bulgăreşti, cu...degustare.

Evenimentul - premieră în România - a reunit miercuri, 6 iulie 2011, în eleganta sală „Europa” din incinta CCIPh, oficialităţi locale, reprezentanţi ai Corpului Diplomatic şi ai firmelor româneşti ( preponderent din Prahova) în domeniul vini-viticol, producători, distribuitori şi importatori de vinuri, reprezentanţi ai unor baruri şi restaurante interesaţi în stabilirea de relaţii economice de cooperare cu cele şapte mari companii bulgăreşti, care, cu acest prilej, şi-au prezentat vinurile: Katarzina Estate, Vinzavod, Telish, Vinprom Yambol, Todoroff, Vinprom Pesthera, Târgovişte. Alături de aceste licori bahice, a mai fost prezentată apa minerală plată Devin, cu un sortiment special pentru...bebeluşi.

Mult-aşteptata degustare a reliefat faptul că majoritatea vinurilor bulgăreşti prezentate sunt de foarte bună calitate, semn că ele vor apărea curând pe rafturile magazinelor, în baruri şi restaurante.

Ioan POPESCU

Actual

savin_delegatie_boxJean Bedard, preşedintele Interbox şi Michael Buffer, cel mai cunoscut prezentator al meciurilor de box din lume, împreună cu alţi reprezentanţi ai federaţiei, au vizitat astăzi (7 iulie 2011) câteva oraşe de pe Valea Superioară a Prahovei.

         După ce au vizitat Castelul Peleş din Sinaia, membrii delegaţiei s-au oprit la Buşteni, unde au fost întâmpinaţi, conform obiceiului, cu pâine şi sare, de către edilul-şef al staţiunii, Emanoil Savin.

         Acesta le-a oferit oaspeţilor săi câte un album de promovare a României, pliante de prezentare şi sigla oraşului. Tot la Buşteni, invitaţii primarului Emanoil Savin au servit o masă cu produse tradiţionale româneşti.

        

Actual

actiune_prevenire_droguri_1În data de 5 iulie, la  sediul Penitenciarul Ploieşti, Serviciul de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială în colaborare cu Fundaţia „Pater Noster” şi reprezentanţii Centrului de Prevenire Evaluare şi Consiliere  Antidrog Prahova au iniţiat şi susţinut dezbaterea pe tema ”Cunoşti efectele consumului de droguri ?” la care a  participat un grup de 10 persoane private de libertate din regim semideschis şi   29 de elevi ai Şcolii postliceale sanitare „F. E. G.”  Ploieşti.

Dezbaterea s-a desfăşurat  între elevii şcolii postliceale sanitare „F.E.G.” Ploieşti şi persoanele  private de libertate, aflate în custodia Penitenciarului Ploieşti, condamnate pentru trafic de droguri  şi a  vizat  în principal informarea şi dialogul cu privire la consecinţele consumului de droguri, cunoaşterea unor aspecte  ale  vieţii sociale care au un rol important în conştientizarea şi dezvoltarea sentimentului de apartenenţă la societate.

actiune_prevenire_droguri_2Astfel, pe de o parte persoanele private de libertate pot contribui la descurajarea adoptării comportamentelor infracţionale a unor tineri aflaţi în plină dezvoltare a personalităţii şi la dezvoltarea unei laturi  plăcute, pozitive, umanitară a propriei personalităţi, pe de altă parte, reprezentanţii comunităţii pot afla direct ce presupune o viaţă dincolo de gratii, în care libertatea îţi este îngrădită şi unde valorile ştiute de ei îşi schimbă sensul.

Scopul acţiunii  este  dezvoltarea autonomiei sociale, creşterea stimei de sine şi  a respectului faţă de colectivitate, conştientizarea actiune_prevenire_droguride către tinerii aflaţi în libertate a consecinţelor negative care decurg din experienţa detenţiei, combaterea şi prevenirea săvârşirii de infracţiuni de către tineri.

Actual

institutul_pentru_politici_publice_sigla_ippInstitutul pentru Politici Publice (IPP) dă publicităţii cel mai recent sondaj care prezintă  în oglindă percepţiile parlamentarilor cu privire la organizaţiile neguvernamentale respectiv părerile societăţii civile legate de activitatea actualilor membri ai Legislativului.

În general, opinia parlamentarilor despre societatea civilă şi activitatea acesteia este mult mai bună decât a ONG-urilor despre aleşii din Parlament. 86% dintre senatorii şi deputaţii care au participat în această cercetare, spun că utilizează rapoartele şi analizele realizate de către ONG-uri.

În sondajul aplicat telefonic au participat peste jumătate dintre aleşi (321 parlamentari) aparţinând tuturor formaţiunilor politice parlamentare.

ONG-urile participante la cercetare sunt mult mai circumspecte în colaborarea cu parlamentarii, cele mai multe apreciind că ar putea fi speculată politic spre avantajul de imagine al politicianului implicat. 44% dintre respondenţii din rândul ONG-urilor au declarat că nu au colaborat cu parlamentarii din acest mandat. La cercetare au participat 220 ONG-uri localizate în toate judeţele României.

Marea majoritate a reprezentanţilor ONG (81%) declară că parlamentarii români au o atitudine de indiferenţă/ignoranţă faţă de activităţile ONG-urilor în timp ce doar o mică parte (6%) percep o atitudine de susţinere în rândul acestora.

Parlamentarii sunt conştienţi de faptul că în prezent ONG-urile colaborează mai strâns cu autorităţi ale administraţiei publice locale şi sunt interesaţi să preia sugestiile concrete ale societăţii civile în diferite etape ale procesului deliberativ.

Cercetarea de faţă s-a desfăşurat în perioada 25 aprilie - 20 mai 2010 de către SC IPP DATA RESEARCH, divizia de cercetări şi studii de piaţă a Institutului pentru Politici Publice din Bucureşti prin metoda CATI. Sondajul integral este disponibil la www.alesiivoteaza.ro 

Prin cercetare de faţă Institutul pentru Politici Publice urmăreşte să determine o evaluare a actualelor relaţii de colaborare între ONG-uri şi Parlament pentru a putea ulterior sprijini o mai consistentă conlucrare între cele două părţi pentru creşterea calităţii procesului legislativ în România.

Actual

regioPe Domeniul 1.1 Planuri integrate de dezvoltare urbană, Sub-domeniul: Poli de creştere (buget 97 mil. euro) a fost depus Planul Integrat de Dezvoltare al Polului de Creştere Ploieşti şi şapte cereri de finanţare, din care: o cerere se află în etapa de evaluare a conformităţii administrative şi eligibilităţii, două cereri se află în evaluare tehnică, o cerere se află în precontractare, două cereri de finanţare au fost respinse şi un contract a fost semnat.
Valoarea totală a asistenţei nerambursabile solicitate este de aproximativ 15,24 milioane de euro.

Pentru Judeţul Prahova, proiectul ce intră în implementare vizează Creşterea capacităţii de trafic prin realizarea legăturii rutiere într DN1 şi DN1B, prin realizarea drumului judeţean de centură DJ236, în zona de nord a municipiului Ploieşti. Bugetul total al investiţiei atinge valoarea de 43.912.185,38 lei dintre care peste 27 milioane reprezintă asistenţă nerambursabilă.

Până la data de 4 iulie 2011, la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia au fost depuse 868 de proiecte, prin care se solicită finanţare nerambursabilă prin Regio (Programul Operaţional Regional), Planul Integrat de Dezvoltare Urbană pentru Polul de Dezvoltare (PIDU) – Municipiul Piteşti, PID-ul Polului de Creştere Ploieşti şi Planuri Integrate de Dezvoltare Urbană pentru 12 centre urbane.

De asemenea au fost semnate 175 de contracte de finanţare, cu o valoare nerambursabilă solicitată de 1.606.610.332,09 lei.

Situaţia proiectelor depuse pentru Axa prioritară 1: Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere (buget 194 milioane de euro)


Actual

muzeu_istorie_ploiestiMuzeul judeţean de istorie şi arheologie Prahova anunţă lansarea unui nou program educaţional ce se va desfăşura în perioada vacanţei începand cu 12 iulie 2011.

Programul intitulat “Ora de poveste” este gândit atât pentru copii preşcolari, cât şi pentru cei din primul ciclu de învăţământ. Astfel pentru copii cuprinşi între 5 si 7 ani programul educaţional se desfăşoară după cum urmează: pe un ecran se vor derula imagini cu personaje dintr-o poveste cunoscută în timp ce o voce le va citi povestea propriu zisă.

Dupa lectură se va face o discuţie la nivelul lor de înţelegere, urmată de un moment de abilităţi practice (desen sau origami). 


Pentru copiii cu vârste cuprinse între 8 şi 11 ani se vor alege lecturi din cele propuse vârstei lor, în programa şcolară, susţinând astfel lectura ca factor al dezvoltării lor.
Prin acest program educaţional dorim ca generaţia tânără să redescopere cartea şi puterea ei de a te transpune într-o altă lume. În zilele noastre copiii sunt atraşi tot mai mult de televiziune sau calculator neştiind că există şi posibilitatea de a lectura basme, poveşti sau chiar scurte nuvele adresate vârstei lor. 


Pentru cei interesaţi de acest program de educaţie muzeală înscrierile se fac la telefon 0745 366 219, pe adresa de mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. sau în mod direct la sediul din str. Toma Caragiu, nr.10, Biroul Istorie, persoana de contact Amalia Nicoară.

Actual

suspectPedofilul aflat în custodia IPJ Prahova, care tocmai a primit un mandat de reţinere pentru 24 de ore, a lucrat la o firmă de organizat evenimente pentru copii, de unde a fost dat afară, anul trecut, după ce patronul respectivei societăţi a observat că are un comportament ciudat în relaţia cu cei mici. Se pare că firma are sediul social în Bucureşti, dar îşi desfăşoară activitatea şi în municipiul Ploieşti, printr-un punct de lucru.

Filmul evenimentelor pare a fi următorul:
După ce a aflat din presă despre tragedia micuţei violate la Ploieşti, patronul respectivei firme a trimis pe mailul IPJ Prahova o poză a fostului său angajat, pentru a fi cercetat, alături de ceilalţi suspecţi în cauză.

Individul a primit o invitaţie din partea IPJ pentru a se prezenta la amprentare şi la alte cercetări conforme procedurilor, dar nu a răspuns invitaţiei Poliţiei.

Mai mult, una din părţile vătămate implicate în caz ar fi recunoscut ieri poza acestuia în sediul IPj Prahova.
 Tot ieri, aseară, o persoană aflată în anturajul violatorului a sunat la Poliţie, spunând că pedofilul i s-ar fi confesat în legătură cu faptele sale. Se pare că suma pusă la bătaie pentru prinderea făptuitorului ar fi jucat un rol important în decizia "civică" a martorului denunţător.

Aseară, în jurul orelor 11, după acest telefon primit şi după ce victimele au recunoscut, la IPJ, poza violatorului, echipele Poliţiei s-au pus în mişcare, ridicându-l pe acesta de la domiciliu. În sediu, acesta a fost recunoscut de părinţi şi victime, prin geamul de protecţie destinat martorilor. Bărbatul are vârsta de aproximativ 30 de ani, o constituţie, normală, fiind încadrat, de una dintre martore, ca părând o persoană ce nu atrăgea cu nimic atenţia în sensul pericolului social.
Actual

suspect2Pedofilul dat în urmărire generală se află în custodia IPJ Prahova. Părinţii şi victimele acestuia l-au recunoscut, infractorul urmând să primească mandat de reţinere pentru 24 de ore în vederea trimiterii acestuia în judecată. Conform observatorulph.ro, şeful IPJ Prahova, Bogdan Despescul, a confirmat arestarea violatorului care, la întrebările preliminare ale anchetatorilor, şi-a recunoscut fapta. Revenim cu amănunte.
Joomla SEF URLs by Artio