Actual

Actual

ioan_mihai_cochinescu_mic„Nu întotdeauna provincia este echivalentul unei stări de mediocritate”

Reporter: Iată-ne, domnule Ioan Mihai Cochinescu, la o nouă expoziţie de fotografii artistice, vernisată acum câteva zile. De data aceasta, la Câmpina, la Muzeul Memorial "Nicolae Grigorescu". De ce această locaţie "provincială" pentru o temă atât de "europeană" ("Red London" fiind titlul expoziţiei dvs. actuale)?

Ioan Mihai Cochinescu: Cea dintâi care mi-a adresat această întrebare a fost chiar o elevă de-a mea din ultimul an de liceu. I-am răspuns, în glumă, desigur: pentru că sunt un biet artist român anonim şi n-am găsit alt loc. Răspunsul meu avea însă în spate atât de multe alte cuvinte (extrem de serioase), încât în zilele următoare am revenit în faţa elevilor mei şi le-am dat explicaţia cuvenită. Nicolae Grigorescu a fost, după părerea mea, cel mai important pictor al vremii sale (urmat îndeaproape de Ion Andreescu şi Ştefan Luchian) şi nu numai. Şi astăzi operele lui au o cotă foarte ridicată la bursa achiziţiilor în domeniu.
Este imposibil să nu-ţi dai seama că tuşa sa "en plein-air" ce anunţa impresionismul, revoluţionară pentru acele timpuri, defineşte cu limpezime ideea de modernism. El nu a pictat obiecte şi chipuri fotografice, a pictat stări de obiecte şi chipuri şi chiar stări de idei. A fost mai curând un fel de Macedonski al picturii decât un Eminescu al acestei arte. Ei, bine, să fii prezent cu lucrările tale de artă fotografică în vecinătatea picturilor acestui uluitor artist român, e o mare onoare. Nu întotdeauna provincia este echivalentul unei stări de mediocritate. La Câmpina, cu ocazia vernisajului acestei expoziţii, am întâlnit oameni de cultură foarte "europeni", ca să spun aşa.

Kokynos

Red_london_micReporter: De ce "Red London"? E cumva şi o legătură cu etimologia greacă a numelui dumneavoastră?

I.M.C.: Da, uite, chiar la asta nu m-am gândit, că ar putea fi o legătură cu kokynos, care înseamnă roşu, purpuriu, în greaca veche. Din zonele tulburătoare ale suconştientului poate răsări şi o astfel de motivaţie, de ce nu. Revenind însă la realitatea conştientă, mă gândesc de exemplu la expoziţia mea precedentă "de călătorie", prezentă pe simezele Muzeului de Artă din Ploieşti şi la Casa de Cultură a municipiului Câmpina, acum vreo doi ani, care a fost o încercare de definire a Parisului prin detaliile aflate pe zidurile clădirilor, pe plăcuţele indicatoare de străzi, pe trotuare, pe cheiurile Senei. S-a numit "A la recherche de rues perdues". De data asta am încercat să descopăr culoarea roşie, care pare a defini Londra. Ea este prezentă peste tot: clădiri seculare, biserici, caleaşca regală, autobuze, cabine telefonice şi aşa mai departe. În plus, chiar în plin centrul Londrei am văzut o demonstraţie amplă anticapitalistă. Aşadar... roşie! M-am gândit: iată o societate unde democraţia are rădăcini adânci, iată o capitală a lumii atât de solară prin tradiţiile sale, prin cultură şi civilizaţie, care poate totuşi să spună un NU categoric capitalismului, militând pentru o lume mai bună, dar roşie, fără să ştie realmente ce înseamnă această alternativă letală: comunismul.

Mi-am amintit instantaneu toate imaginile (unele chiar fotografiate de mine) acelor vremuri triste de dinainte de revoluţia din '89, cozile nesfârşite de la pâine, lapte şi în general de la orice fel de mâncare, întunericul şi frigul din case, unicul post de televiziune care funcţiona numai câteva ore, seara, alb-negru; ziarele, puţine la număr, care proslăveau orânduirea şi dictatorul, accesul interzis la libera circulaţie în ţările occidentale, controlul serviciilor poştale şi telefonice, informatorii securităţii, cenzura culturală, mutilarea conştiinţei colective şi individuale şi multe altele pe care mulţi dintre cei contemporani cu lumea aceea par a le fi uitat şi se consolează acum cu amintirea nostalgică a marilor construcţii de felul canalului Dunărea-Marea Neagră, a blocurilor de locuit, a metroului bucureştean sau a Casei Poporului.
Fotografia care surprinde această manifestaţie londoneză are deasupra clădirilor un cer imens cu nori în sepia. Sunt ameninţători, pentru că semnifică mesajul meu de îngrijorare: dacă este să visăm o lume mai bună, atunci ea trebuie să fie clădită în spiritul unei democraţii reale, care să ţină seama de necesitatea afirmării potenţialului individual, fără îngrădiri dictatoriale. O lume mai bună înseamnă o lume liberă, iar comunismul a dovedit că este societatea care îngrădeşte această vocabulă, făcând-o prizonieră şi victimă deopotrivă în colivia cu chipul monstruos al lagărelor de exterminare. Dar, desigur, există în expoziţia mea şi bucuria descoperirii sentimentului de căldură sufletească emanat de culoarea roşie. Nu sunt prezenţi oamenii, în majoritatea acestor fotografii, tot ca un soi de avertisment. Roşul ne dă însă speranţa că, deşi nu se văd, aceşti oameni există.

„O femeie frumoasă pur şi simplu îţi taie respiraţia”

Reporter: Ce putem aştepta de la o viitoare expoziţie a artistului fotograf Ioan Mihai Cochinescu?

I.M.C.: Niciodată nu m-am socotit un artist fotograf. Ar fi şi o trufie şi o vanitate să afirm că sunt aşa ceva. În general, cred despre mine că, mai curând, mă pot defini artistic, ca om. Om, înainte de toate. Desigur, prin ceea ce am făcut până acum, eu cred că sunt un scriitor. Dar fotografia şi filmul, alături de muzică, sunt paliere în care mi-e drag să vieţuiesc din când în când, pentru a-mi potoli setea de vis şi dorul de a-l defini. După ce în perioada optzecistă am stat pe valul avangardei româneşti, înotând mai tot timpul contra curentelor/curenţilor, am încercat de câţiva ani buni să mă potolesc, abordând mai ales peisajul şi compoziţia abstractă.

Mă gândesc totuşi la un proiect nou, prin care să caut să redescopăr portretul şi nudul feminin (pe care le-am abandonat tot cam în aceeaşi perioadă a anilor '80). Ambele sunt genuri care traversează glorios istoria artei universale. Ambele sunt reprezentate la cel mai înalt nivel: Michelangelo, Renoir, Rodin, Picasso, Modigliani, Dali, aproape că nu există mare artist să nu fi creat portrete sau nuduri. În fotografie lista marilor maeştri e şi mai impresionantă. Cred că tocmai de aceea am şi abandonat pentru ceva vreme ideea. Dacă voi socoti că am acumulat suficient de mult în toţi aceşti ani pentru a relua tema, cu maturitatea vârstei de acum, e posibil să fac în curând o expoziţie în care să dezvolt aceste genuri care definesc probabil cel mai pregnant consistenţa, structura, expresivitatea, sufletul şi spiritualitatea delicatei fiinţe umane numite femeie. O floare frumoasă, un peisaj de munte sau cerul înstelat îţi încântă privirea şi sufletul. Dar o femeie frumoasă pur şi simplu îţi taie respiraţia.  

Interviu realizat de Leonida Corneliu CHIFU

Actual

campina_panorama

Câmpineni vor aduce osanale şi-l vor ridica în slăvi pe Tiseanu. Care este premarele municipiului respectiv. Care primar fiind el p-acolo, dimpreună cu alţi asemeni sieşi, vajnicii membrii ai CL, cu iuţeală mare la sinapse, au decis că fieştecare câmpinean se lăfăie în spurcăciune de bănet. Ca urmare au decis, prin vot, ca la anul, câmpinenii să plătească taxe şi impozite locale mai mari cu 20% decât în anul 2010. Tot la Câmpina, cei care se vor grăbi să achite integral taxele și impozitele locale nu vor mai beneficia de o reducere de 10% din contravaloarea acestora, ci de una de 7%. De ce? Pentru a acoperi “un gol în buget, de peste 350.000 lei”. Care gol cică ar fi fost cauzat de reducerea cu 10%... decisă tot de aceiaşi iluminaţi edili!

Actual

palatul_administrativ_ploiesti
Consiliul Local Ploieşti a alocat 11 miliarde de lei vechi pentru 26 de biserici din capitala judeţului Prahova. Suma se adaugă celor 5,2 miliarde lei vechi care au mai fost alocaţi la începutul anului către unităţile de cult.

Cele 16,2 miliarde de lei le par unora destul de mult, altora – mai cu frică de Dumnezeu – o nimica toată. Cârcotaşii spun că din aceşti bani, pe lângă garduri, clopotniţe sau alte cele necesare bisericilor, se mai iveşte şi un bun prilej pentru un termopan, o mansardă sau chiar un etaj mai de soi la unele dintre parohiile ploieştene. Acuma, că aceste case sunt ale unora sau altora, ce vreţi şi voi?! Ce poţi să faci cu doar 16,5 miliarde de lei ca să ajungă la tot mireanul?

Actual

logo_dalkia
Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Prahova a sancţionat SC Dalkia Termo Prahova pentru că a refuzat debranşarea, în luna octombrie, a unor proprietari, invocând motive fără temei legal. Astfel, operatorul de furnizare a agentului termic şi căldură din Ploieşti s-a ales cu două amenzi, în valoare totală de 40.000 de lei. Care va să zică, stă omul în apartamentul său (fie el şi închiriat) şi tot socoteşte de mama focului, dar tot nu se dumireşte cum şi de unde să plătească facturile pentru căldură, pentru apă caldă, gaze, rate şi alte cele. Aşa că, decide: debranşarea! Dar Dalkia, iubitoare şi posesivă, nu-l eliberează pe captiv! Nu cere precum somalezul un fel de  răscumpărare cât mai colosală, dar nici nu te lasă să fii liber, chiar şi în gerul iernii! Norocul amărăştenilor că pe lumea asta mai există şi OPC-ul eliberator! Arde-i, OPC-ule! Că şi ei ne ard pe noi

Actual

bebe1

Copilul român este unul mai dihai decât cel american, japonez, german şi chiar decât cel din Somalia, Biafra, Kârgâza, Zair sau Congo! Copilul român este recunoscut ca fiind deosebit de vioi, precoce (!) şi îndeobşte extrem de rezistent şi genial. Abia ce i s-a tăiat buricul şi începe să ceară o votcă, o casă, o blăniţă, un scuter sau o plasmă! Nici nu-l scoate tata popa din cristelniţă că are pretenţii de fiţe: net, Ferrari, garsonieră. Sau cel puţin aşa se vede de la Palatul Victoria. Altminteri nu se explică următoarea ştire: concediul maternal de 2 ani şi valoarea indemnizaţiei între 600 şi 3.400 de lei pentru mămicile aflate în prezent în concediu pentru creşterea copilului. De la 1 ianuarie 2011, perioada concediului maternal va fi redusă la 1 an, dar valoarea indemnizaţiei va fi la fel ca până acum, 85% din venituri, cu plafon minim 600 - maxim 3.400 de lei.

Care va să zică, se va reduce, dar nimeni nu va fi afectat, aşa că puzderia de kinderi români nu va fi afectată. Oricum, fiind atât de  geniali şi atât de minunaţi,  ei nu mai au nevoie de pampers, lăptic, scutece, biberoane sau alte chestiuni atât de arhaice.

Actual

Informaţiile evz.ro şi RL au fost confirmate, astăzi, de surse interne din Consiliul de Administraţie al Realitatea Media. Omul de afaceri ploieştean Sebastian Ghiţă, patronul grupului de firme Asesoft, a preluat managementul postului Realitatea TV, după ce a participat la o serie de negocieri cu Sorin Ovidiu Vântu. La discuţiile pentru preluarea postului naţional de televiziune a participat, iniţial, şi omul de afaceri Cristian Burci, fondatorul Prima TV, care a fost refuzat de SOV şi de Consiliul de Administraţie Realitatea Media în favoarea patronului Asesoft.Sebastian Ghiţă s-a angajat să investească, în decursul a cinci ani, suma de 75 de milioane de euro pentru modernizarea postului şi transformarea acestuia într-o instituţie profitabilă. De asemenea, se ia în calcul şi deschiderea mai multor staţii locale – satelit.

Conform informaţiilor prezentate de site-ul cotidianului România Liberă, principalul motiv pentru care Realitatea TV va fi vândută este datoria trustului, care se ridică la 25 milioane de euro. Grupul de firme Asesoft înfiinţat de Sebastian Ghiţă activează în domeniul IT&C. Cea mai importantă companie din cadrul grupului este Asesoft Distribution, cu afaceri de circa 100 milioane de euro în 2009. Totodată, omul de afaceri ploieştean este patronul cotidianului judeţean Prahova, a postului de televiziune Prahova TV şi a Radio Prahova.

"Astăzi, 25.10.2010, compania noastra a decis preluarea managementului grupului Realitatea Media. În acest mod, compania Asesoft, cunoscută atât pe piaţă internă, cât şi pe plan internaţional pentru calitatea serviciilor informatice, vine în întâmpinarea nevoii Realitatea TV de retehnologizare în vederea trecerii la emisia HD (high-definition)", se arată într-un comunicat remis Mediafax de compania Asesoft.

Potrivit comunicatului, compania Asesoft va pune la dispoziţia Realitatea Media atât sumele necesare acestui proces, cât şi expertiza profesională a echipelor sale de specialişti.

"Compania noastră va încerca astfel să răspundă noilor provocări tehnice şi editoriale pe care evoluţia industriei media la nivel mondial le reclamă. Asesoft este convinsă că investiţia de 75 de milioane de euro pe care o va face în decurs de cinci ani în modernizarea şi dezvoltarea operaţiunilor internaţionale ale Realitatea Media va reuşi să genereze o rată a profitului de circa 35%, rezultat peste media europeană a acestei industrii", se mai spune în comunicat.

Actual

Ziua de 25 octombrie reprezintă motiv de sărbătoare în famila regală a ţării noastre, fiind ziua de naştere a Regelui Mihai I. Anul acesta, când Regele Mihai I împlineşte 89 de ani, întreaga familie se află la Aubonne, în Elveţia, iar în ţară va reveni abia cu ocazia Crăciunului.Fundaţia Principesa Margareta a României va marca în ţară această aniversare printr-un concert caritabil de gală la Ateneul Român.

La concert vor fi prezenţi, conform Agerpres, mai mulţi membri ai corpului diplomatic, oameni de afaceri, personalităţi ale mediului cultural şi artistic, susţinători şi apropiaţi ai Fundaţiei.

Tot in cinstea regelui, Televiziune Română va difuza luni, începând cu ora 22.00, reportajul "Automobilul - o pasiune regală", care reprezintă un omagiu adus Regelui Mihai. Reportajul a fost filmat în Elveţia şi reflectă pasiunea de mai bine de jumătate de secol a Regelui Mihai.

Regele românilor

Mihai a devenit pentru prima dată rege al României după moartea bunicului său Ferdinand, în urma renunţării la tron a lui Carol al II-lea din decembrie 1925. Detronat de tatăl sau, după doar trei ani de domnie sub regenţă, Mihai I a reprimit coroana un deceniu mai târziu, după abdicarea forţată a lui Carol al II-lea, domnind peste regimul progerman al mareşalului Ion Antonescu.

La 10 mai 1941, de ziua naţională a României, prin decret semnat de Ion Antonescu, regele Mihai a fost înălţat la gradul de mareşal, bastonul fiindu-i înmânat de conducătorul statului.

După colaborarea României cu Germania în al Doilea Război Mondial şi după ce forţele sovietice au invadat teritoriul României, regele Mihai a organizat la 23 august 1944 arestarea lui Antonescu. S-a opus guvernelor prosovietice din anii 1945-1946. A fost constrâns de către ruşi, împreună cu regimul prosovietic care a fraudat alegerile generale din România, să abdice la 30 decembrie 1947 şi s-a exilat in Versoix (Elveţia). Revenirea Maiestăţii Sale în ţară nu a fost permisă la începutul anilor 90, de către regimul neocomunist care a preluat puterea în 1989. Abia în 1997 regele Mihai a fost primit pe pământ românesc.

Actual

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a cerut Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea de colaborator al Securităţii a lui Rodion Galeriu, potrivit informaţiilor dezvăluite de cotidianul Adevărul preluat şi de RL Online.Conform surselor citate, Rodion Galeriu, fiul părintelui Constantin Galeriu, ar fi colaborat cu Securitatea ca informator, între anii 1976 – 1984, sub numele conspirativ „Popescu”. Scopul recrutării: supravegherea informativă a unui coleg, medicul Ion Brad - în dosarul „Sănătatea", şi, ulterior, a unor studenţi străni de la Institutul Petrol şi Gaze din Ploieşti.

Rodion Galeriu s-a remarcat, în ultimii ani, în politica locală, atât din postura de candidat al PNŢCD la Primăria Ploieşti, dar şi în ultimele alegeri parlamentare, unde a dorit, fără succes, să ocupe funcţia de deputat în colegiul Ploieşti Nord. Ţărăniştii au colaborat, în scrutinul parlamentarelor, cu Partidul Naţional Liberal.

Rodion Galeriu susţine că a fost forţat să semneze angajamentul de colaborare.

Actual

Rata şomajului în judeţul Prahova a depăşit pragul de 10%, la data de 31 august fiind înregistraţi, în baza de date a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) 32.304 şomeri.Localităţile cu cea mai mare rată a şomajului sunt Păcureţi (16.30 %), Jugureni (15.70 %), Măneciu (13.30 %), Vâlcăneşti (12.90%) şi Boldeşti Grădiştea (11.90 %), la polul opus situându-se oraşele Buşteni, cu o rată de 4.2 %, Ploieşti cu 4.5 %, şi Câmpina, cu 6 %.

În acest moment, la nivelul judeţului Prahova există 1.244 de locuri de muncă vacante, cele mai multe dintre acestea (peste 800) fiind în confecţii.

Totodată, opt firme prahovene au anunţat că vor face concedieri colective în cursul lunii septembrie, astfel încât 872 de persoane care lucrează în domenii precum fabricarea echipamentelor electrice, obţinerea de produse din prelucrarea ţiţeiului, administraţie publică şi învăţământ vor fi date afară.

Actual

Jandarmii din cadrul Grupării Mobile „Matei Basarab” Ploieşti au fost prezenţi la acest sfârşit de săptămână în zone aglomerate din judeţul Prahova, precum şi din municipiul Ploieşti, unde au executat misiuni de menţinere a ordinii publice şi au intervenit pentru rezolvarea problemelor semnalate de cetăţeni.Jandarmii au acţionat atât în patrule independente cât şi în sistem mixt poliţist jandarm în staţiunile montane Sinaia, Buşteni şi Azuga, oraşele Câmpina şi Breaza dar şi în Parcul Memorial Constantin Stere Bucov unde vremea prielnică a atras un număr mare de persoane.

Abaterile de la normele sociale sesizate pe timpul executării acestor misiuni au impus, aplicarea de către jandarmi a unui număr de 16 amenzi în valoare de 2600 lei dar şi constatarea a patru infracţiuni. Printre aceste fapte se regăsesc consumul de băuturi alcoolice pe spaţiul public, provocarea şi participarea la scandal, tulburarea ordinii publice, dar şi distrugerea sau furtul.

Totodată, jandarmii au depistat în Oborul Ploieşti o persoană de sex feminin din Republica Moldova, în timp ce comercializa 30 pachete de ţigări fără a avea documente de provenienţă conform legislaţiei în vigoare.

Ţigările au fost ridicate în vederea confiscării femeia fiind sancţionată contravenţional conform Legii nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite

În aceeaşi locaţie a fost depistat şi Gheorghe M. de 57 ani din Galaţi în timp ce comercializa nu mai puţin de 190 articole de vestimentaţie inscripţionate cu brand-ul şi desenul unor mărci înregistrate, fără a poseda documente care să ateste originea mărfii.

Produsele au fost confiscate, iar bărbatului i-au fost întocmite documente de constatare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată

Actual

Actualitatea Prahoveană vă prezintă, în ediţia de mâine, o schemă de plimbat banul public între două localităţi vecine şi pretine, vorba lui nea Nicu. Tot mâine, în APH, developăm idila dintre Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova şi Adrian Semcu, vicele de la judeţ. Iubirea dintre cei doi, unul pesedist, iar altul liberal, s-a concretizat, de curând, în anularea unei licitaţii, chiar în ziua deschiderii ofertelor depuse de firme. Informaţii, în exclusivitate, numai în Actualitatea Prahoveană de mâine. Rămâneţi pe frecvenţă!

Joomla SEF URLs by Artio