• În țările dezvoltate, cu o economie de piață funcțională, PIB-ul național este susținut de mediul economic privat care este încurajat să se dezvolte, pentru a contribui la bunăstarea bugetului de stat și la crearea locurilor de muncă. 
  • În România, mediul concurențial este obstructionat de nenumărate interese, dar mai ales de un cadru legislativ neprietenos companiilor private. 
  • Legislația autohtonă nu lasa mediul de afaceri să se dezvolte natural, iar ostilitatea funcționarilor de stat aduc grave prejudicii societății, în ansamblul său.
  • În cazul de față, funcționarii publici care au pactizat cu mafia sunt obligați la despăgubiri de peste jumătate de milion de euro
  • Grupul mafiot are implicații naționale și cuprinde funcționari, aleși locali și oameni de afaceri cu trecut dubios
  • Coaliția care are ramificații la nivel național vrea să elimine compania ploieșteană Coral de pe piață
  • Municipiul Ploiești a fost una dintre locațiile luate în vizor de cartelul economic care a accesat politicieni de la vârful administrației și funcționari publici aflați în poziții de conducere în cadrul municipalității

 

Alexandru Badea, managerul Coral Impex: „Grupuri de interese mafiote doresc să ne distrugă compania. Atacurile asupra societății continuă în mai multe orașe” – 22 octombrie 2019, Actualitatea Prahoveană

Întreaga situație generată de pandemia CoVid-19 și implicațiile medicale, sociale și economice, ar trebuie să reprezinte un semnal de alarmă mult mai serios decât cazurile punctuale semnalate de presă – și rămase oarecum în uitare - referitoare la firmele clientelare din domeniul serviciilor destinate sănătății publice, în care unele administrații publice sifonează, la propriu, banii contribuabililor, contra unor servicii proaste, care pun în pericol sănătatea oamenilor.Recenta hotărâre definitivă a Curții de Apel Aba Iulia din 10 iunie 2020, dată în faza de recurs a dosarului 4543/2018, a trecut neobservată pentru public, subiectul fiind în aparență unul mărunt, dacă nu este coroborat cu o multitudine de alte subiecte similare care conduc la același modus operandi. 

Câțiva funcționari cu poziții importante în administrația publică din municipiul Deva au de plătit circa 500.000 de euro statului, unii riscând să-și piardă chiar locuințele.

Suma executată prin hotărârea instanței reprezintă banii încasați nelegal de firma DD Chim SRL, în baza unui contract din 2016 de atribuire directă a serviciilor de Dezinsecție, Dezinfecție și Deratizare. Municipalitatea a anulat ilegal o licitație organizată conform obligațiilor legale și a încredințat direct contractul pentru serviciile DDD, la un preț de trei ori mai mare decât cel licitat, firmei DD Chim, care pierduse licitația anulată. Societatea ploieșteană Coral Impex se calificase pe primul loc, însă nu era „în cărți”, motiv pentru care municipalitatea din Deva a anulat procedura și a oferit pe tavă contractul către DD Chim. Ilegalitatea a fost constatată prin decizia nr. 1744/C8/1819 din data de 13.10.2016 emisă de Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, hotărârea rămânând definitivă și irevocabilă după respingerea recursului înaintat de Primăria Deva la Curtea de Apel Alba.

Decizia de impunere nr. 18 din 6 septembrie 2018, în valoare de 2.456.120 lei, a fost emisă de către Curtea de Conturi Hunedoara, măsură rămasă de asemenea definitivă începând cu data de 10.06.2020, după sentința dată de Tribunalul Hunedoara (Hotărârea Nr. 1185/02.10.2019), drept răspuns la tentativa edililor hunedoreni de a scăpa de decizia Curții de Conturi. Dezastrul în care s-au băgat funcționarii publici din Deva a fost tranșat prin Hotărârea nr. 342/10.06.2020 emisă de Curtea de Apel Alba Iulia.

Firma DD Chim, favorita funcționarilor din Deva, background dubios cu ramificații și la Ploiești

SC DD Chim SRL, aparținând omului de afaceri Veres Csaba a devenit celebră la nivel național după ce a fost implicată în scandalul otrăvirii copiilor de la Liceul German din Arad. Numele comaniei a fost implicat și în scandalul licitației pentru servicii DDD și la Ploiești, unde a compus un cartel care dorea să preia serviciile de profil în orașul lui Nenea Iancu. Aici, împreună cu o firmă grecească paravan și cu fostul general SPP Florian Șucată, ejectat din sistem în urma scandalului Țigareta II, a dorit să dea lovitura pentru a scoate din joc compania Coral. Asocierea formată dintr-un Logan și 4 muncitori nu a putut să dovedească bonitate și profesionalism, fiind eliminată de la concursul de oferte, chiar dacă, la un moment dat, poza drept favorită în ochii reprezentanților administrației condusă de primarul Adrian Dobre.

Suma încasată în mod nelegal de DD Chim de la Primăria Deva reprezintă gaura financiară care va fi acoperită din buzunarele personale ale edililor și funcționarilor hunedoreni.

Dacă a fost vorba despre corupție clasică sau despre o potlogărie greu de probat din punct de vedere penal, rămâne să se pronunțe procurorii intrați deja pe fir. Rămâne certitudinea că există o categorie de funcționari publici din diverse instituții ale statului pe care am putea să-i denumim „potecari de fonduri” – acesta ar fi cel mai potrivit termen care i-ar putea defini pe cei care, prin acțiune sau inacțiune, netezesc potecile unor grupuri de interese în care se amestecă funcționari, persoane fizice și companii clientelare hămesite după fondurile publice atrase în mod nelegal.

Citește și: Nu-i omidă ca țânțarul / Nici euro ca dolarul. Dezinsecția în Ploiești, o licitație blocată de indolență și rea-voință. Recapitulare horror

Cei mai mulți dintre ei nu fac decât să-și acopere, probabil, locul de muncă în schemele aglomerate ale instituțiilor publice. Sforarii autentici, baronii politico-economici, îi manipulează și îi exploatează, lăsându-i de izbeliște atunci când apar situații ca cea din municipiul Deva.
Subiectele referitoare la netezirea traseelor unor firme obscure, remarcabile doar prin relațiile pe care le dețin, nu și prin dotări, ompetență, capacitatea de a presta servicii utile la standarde de calitate înalte, sunt nenumărate și reprezentative pentru capitalismul de cumetrie românesc.

Un astfel de subiect validează o realitate semnificativă referitoare la rețele și grupările transpartinice de tip ventuză, fără nici o logică doctrinară sau coloratura politică, care confirmă zicala că „banii nu au miros politic”. Exemplele sunt nenumărate, iar cartelul de interese din care fac parte entitățile enumerat mai sus se intersectează cu banul public în Cluj, Constanța, București, Ploiești, Sibiu și în alte zone cu potențial.  Vom reveni

Citește și: REȚETA SECRETĂ. Licitația pentru deratizarea Ploieștiului are un parfum grecesc cu damf de Țigareta II. Patru angajați și un Logan fac miracole pe SEAP

Joomla SEF URLs by Artio