Legea inițiată de fostul ministru al Educației, Liviu Pop, adoptată de Parlament și promulgată de Klaus Iohannis, privind "Bacalaureatul paralel”, a fost publicată în Monitorul Oficial.  Aceasta prevede un altfel de Bacalaureat pentru românii din străinătate.

Legea publicată în Monitorul Oficial introduce un “bacalaureat pentru românii de pretutindeni” și modifică un articol din Legea educației nr. 1/2011. Practic, românii din străinătate vor putea da un examen diferit de cel organizat în România, explică edupedu.ro. "Guvernul sprijină învățământul în limba română în țările în care trăiesc cetățeni de etnie română, cetățeni români cu domiciliul în acele state sau minorități vorbitoare de limba română, oricare ar fi denumirea acestora, cu respectarea legislației statului respectiv. De asemenea, Guvernul poate sprijini înființarea de unități școlare, cu predare în limba română, în conformitate cu legislația statului respectiv.  Ministerul Educației Naționale poate organiza, anual, un examen de bacalaureat pentru românii de pretutindeni. Absolvenții de liceu care îndeplinesc condițiile prevăzute la alin. (1) pot să fie înscriși la examenul de bacalaureat în România. Lista probelor, conținutul programelor, calendarul, metodologia, precum și modul de organizare și desfășurare a examenului se stabilesc de Ministerul Educației Naționale, printr-o metodologie specifică" se arată în noua legislație.

Până acum, Legea Educației prevedea, la articolul amintit, numai că "Ministerul Educației Naționale, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, prin Institutul Limbii Române, poate organiza unități de învățământ cu predare în limba română pe lângă oficiile diplomatice și instituțiile culturale ale României în străinătate, poate susține lectorate în universități din străinătate, precum și cursuri de limbă, cultură și civilizație românească", respectiv că Executivul "sprijină învățământul în limba română în țările în care trăiesc români, cu respectarea legislației statului respectiv".

Joomla SEF URLs by Artio