Jurnaliștii de la Rise Project au publicat, luni, primele dezvăluiri, la aproape două zile după ce anunțau că au intrat în posesia unei valize pline cu documente și imagini legate de personajele care gravitau în jurul lui Liviu Dragnea și al afacerii Tel Drum.

Ancheta publicată luni după-amiază prezintă, detaliat, ascensiunea unor personaje, începând cu Nicoleta Pene, în cazul căreia punctează ascensiunea fulminantă și rolul pe care îl avea la Tel Drum, și încheind cu Gil Vasile, soțul șefei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Simona Camelia Marcu. Rise Project a publicat, de exemplu, un CEC de 15.200 de lei emis de corporație în septembrie 2015, sub semnătura executivului de la Tel Drum, Petre Pitiș, către soțul Simonei Marcu, pe vremea aceea judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție și, din ianuarie 2018, președinte al CSM.

Potrivit Rise Project, valiza conține:

> Un hard negru în care a fost salvat tot conținutul de 63,39 GB din computerul unui om-cheie de la Tel Drum

* Informație financiară: mii de facturi, contracte, bilanțuri, devize, procuri, acte constitutive de firme-fantomă, extrase de cont, ordine de plată, documente personale ale unor interpuși, rapoarte de audit, tabele contabile etc.

* 14.800 de foto și video de la evenimentele companiei cu personajele grupării și standardul lor de viață, documente, selfie-uri, capturi de ecran cu discuții – majoritatea provenind din backup-ul mai multor telefoane.

* 54.710 mailuri + atașamentele de pe adresa de serviciu

> O tabletă Samsung P1000 Galaxy Tab din 2010 care i-a aparținut directorului general Tel Drum, Petre Pitiș.

* Peste 1000 de fotografii din excursii exotice cu anturajul, întâmplări din firmă și momente de familie

* Agenda cu 980 de numere de telefon strânse în ultimii ani: “Băsescu”, “Hrebe”, ”Dăncilă”, „Bănicioiu”, ”Pieleanu” etc. Unul se remarca, scris cu pauză între majuscule: “L I V I U”.

* E-mailurile de pe adresa de serviciu a managerului.

> Un stick de memorie burdușit cu informații de lucru, ale unei șefe de gestiune din Tel Drum.

* Sute de procese verbale cu lucrări edilitare recepționate și fotografii din companie.

> Peste o mie de hârtii:

* Copii de pe documente personale ale familiei Dragnea

* Planurile detaliate ale unei proprietăți-mamut din Alexandria

* Facturi pentru necesități private, achitate de Tel Drum

* Evidențe contabile paralele structurate pe grup

* Registre de vânătoare pentru domeniile controlate de corporație

* Documentele firmelor-satelit care scot bani din Tel Drum

* Tranzacții cu furnizori, cereri de oferte, corespondențe tipărite,

* Desfășurătoare bancare ale mai multor companii

* Bilete de avion, pliante din excursii, rezervări, chitanțe de hotel

* Notițe scrise de mână cu cheltuieli urgente și socoteli

Iată ce scriu jurnaliștii de la Rise Project, după deschiderea valizei "Tel Drum":

"Într-o noapte de miercuri, pe la două dimineața, fiul lui Liviu Dragnea i-a trimis un email directorului general Tel Drum, Petre Pitiș, pe adresa personală. Venise vara lui 2010. Ștefan Dragnea termina anul trei de facultate, dar școala vieții îl ținea treaz.

“Salut,

Am și eu o datorie la un tip și nu vreau să cer lui Liviu că mă ceartă, mă poți ajuta să o achit? A făcut o factură cu ulei pentru mașini. Te rog frumos.”

Și Tel Drum a plătit până s-a întors iarna. Curgeau facturi precum cea de pe 14 decembrie 2010, care i-a torpilat inbox-ul lui Pitiș cu douăzeci de minute înainte de prânz.

“Asta chiar e ultima. Am terminat tot la mașină.”

Dragnea Junior tocmai termina de tunat cel mai puternic Volkswagen Golf din lume. O rachetă albastră upgradată la 776 de cai-putere. Șmecheria a costat 78.000 de euro.

***

NICOLETA CARE A FISURAT OMERTA

O brunetă face legendă în baronat. Nu-i prima, dar e specială, așa cum își arată în fiecare selfie din cele câteva mii adunate în ultimul deceniu.

Nicoleta Pene are 38 de ani și o geometrie tunată în care a investit constant. O plimbă zilnic cu un Mercedes CLS de vreo 80 de mii de euro pe străzile perpendiculare ale unui oraș blocat dintotdeauna în 1990, unde ea e una dintre stele.

Ia start într-un cartier de vile, apoi zig-zag printre blocurile cenușii din centrul Alexandriei și frână la muncă, în parcarea firmei, pe loc fruntaș. Doamna Pene preferă culorile vii, de aceea traiectoria spre clădirea Tel Drum, cu final așteptat în biroul ei de director comercial, e un eveniment cromatic pe tocuri înalte.

Când a ajuns prima oară în Tel Drum, întâi șefă la departamentul de Control Financiar Preventiv (CFP), colegii se întrebau cine e, de unde vine și de ce. Într-un județ cu puțini manageri pe cap de locuitor și cea mai ridicată rată a șomajului din țară (10%, scor egal cu Vaslui), Nicoleta reușise.

Nu toți o înghițeau. Iată perspectiva unui angajat în 2015: “Ascensiunea doamnei Nicoleta Pene e de domeniul fantasticului. A venit în Tel Drum ca un nimeni, direct șefă la CFP. În câteva luni, doamna Ignat a plecat și ea (Nicoleta Pene) e acum director comercial care, la masă cu Pitiș, taie și spânzură.”

O înghite suficient directorul general Petre Pitiș, căci, prin natura funcției, Nicoleta Pene e mâna lui dreaptă. Și organigramele Tel Drum din valiza ascunsă arată asta.

Poate, însă, mai mult.

Femeia este, de fapt, contabilul de încredere al grupării Dragnea. Aorta prin care trec toate informațiile financiare. Ce avea în computerul de la birou se regăsește pe hardul negru intrat în posesia RISE Project.

Inițial, la Control Financiar Preventiv, Nicoleta aviza plățile Tel Drum. Toate se filtrau la ea. Era un fel de auditor intern. Acum, ca director comercial, fișa postului salvată în calculatorul de serviciu îi cere „organizarea departamentului Comercial pe criterii de “cost efficiency”, în vederea optimizării activității de aprovizionare, stabilirea unor relații bune cu furnizorii, avizarea comenzilor interne și externe, negocierea și semnarea contractelor de vânzări directe și distribuție, coordonarea întregii activități comerciale a firmei”.

Realitatea e mai complexă.

Pe monitorul ei se intersectează contabilitatea tuturor firmelor din grupare. Ca ochiul lui Sauron, urmărește în zeci de excel-uri și tabele intrările și ieșirile de bani nu doar din Tel Drum, dar și din afacerile fiului sau finului lui Liviu Dragnea (Zooveg, InterFrigo, Romcip – Ferma Salcia, Agrotrust). Calculate în ansamblu, Nicoleta le numește “situații intra-grup”.

Așa arată contabilitatea primară a bestiei.

Trăiește toată lumea din Tel Drum, dezvăluia RISE în aprilie 2017  – familia Dragnea, cumnații, cumetrii, șoferii lor, fruntași din filiala PSD și oameni-cheie din instituții.

E un sistem integrat de susținere reciprocă. Îl descriem AICI.

Tel Drum și firmele agreate, toate interconectate, au creat un mediu paralel de afaceri în sud-estul țării. Banii vin de la stat și rulează în industriile locale generate de activitățile Tel Drum: asfaltări, imobiliare, agricultură, zootehnie, vânătoare, media și alimentație publică.

Fiecare are acces la o felie. Firmele lor își livrează reciproc servicii sau materie primă, lucrează în tandem sau sub antrepriză, se împrumută între ele, girează una pentru alta, iar unele au logistică și sedii comune. Sunt dependenți unii de alții, într-un cartel care sufocă tot.

Iar Nicoleta Pene face poliția cifrelor.

La grămadă, printre documentele ei, am găsit mii de facturi către pilonii grupării, extrase de cont, rapoarte de audit sau liste cu plăți urgente scrise de mână. Ea supervizează contractele publice luate de Tel Drum & sateliții, etapele de execuție, necesarul utilajelor pentru asfaltări sau deszăpeziri, inventarul flotei auto, a salariaților etc.

E mai sexy decât pare.

CARTELUL DE PLASTIC

Am scotocit prin poze.

Un răvaș tatuat pe umărul stâng. Parțial îmbrăcată. Rochia servește drept cortină pentru tanga. Doamna directoare comercială comite un selfie. Oglinda dă simetria. Întredeschise senzual în plan detaliu, seria nesfârșită de buze roșu-aprins, cu elemente frontale și dorsale din fizicul Nicoletei Pene, încing megabiții în cascadă.

Pe vesela atmosferă o schimbă brusc directorul general. Stil minimalist, frust. Autoportret în baie. La bustul gol, cu trabucul în gură. Rânjind.

Mai rar, printre pozele personale ale Nicoletei Pene apar și selfie-uri ale lui Petre Pitiș. Își trimiteau zeci de imagini pe care corespondența lor le-a stocat în telefonul femeii și de aici în backup-ul din calculator.

Cei doi șefi Tel Drum sunt și prieteni de familie, petrec vacanțe domestice în țări exotice, iar relația este atât de cimentată încât Nicoleta le indexează soților Pitiș tot felul de intimități. Rezervă inclusiv bilete de avion pentru Brazilia. Păstrează bonuri din Viena, de la cumpărături de lux, și “pozele lui șeful” din Cuba.

Nicoleta Pene s-a născut Alexandria. Ceva mai târziu, barza a adus-o și pe sora sa, Florentina Biolan, azi la 30 de ani, ocupată cu modellingul și cu o intrigă amoroasă în Mexic.

Sora Florentina e o veterană a chirurgiei plastice. Mai mulți doctori, în diferite epoci, și-au suflecat mânecile și s-au pus pe șlefuit materialul clientei. O daltă temeinică a făcut minuni la nas în septembrie 2016. Niște pompe în sâni, altele-n buze, sprâncene tatuate și rezultatul s-a răspândit victorios pe internet. Diferența o fac doar vechile fotografii din arhiva Nicoletei, cu Florentina în casa părintească, înainte să plece spre cluburile din Ibiza și cazinourile din Monte Carlo.

Nicoleta nu s-a lăsat nici ea. Odată, și-a aprovizionat decolteul la o clinică de fițe din București și a imortalizat momentul legată la perfuzii, în bustieră medicală, zâmbind cald la obiectiv cu un teșcălău grațios de 15.000 de lei pe abdomen. Prețul corect. Plus botox. La buze a fost simplu: s-au dublat.

Culmea, nici doamna Florența Biolan, mama directoarei comerciale din Tel Drum, în etate de 62 de ani, n-a scăpat fără ca niște plasticieni să-i umfle buzele cu acid hialuronic. În operațiune a fost implicată și sora Nicoletei, Florentina, recent întoarsă de pe pârtiile de schi din Kitzbuhel, Austria.

O divă mai cunoscută, însă, miss Playboy 2004, se află în cercul lor imediat de prietene: Oana Ioniță.

După aparițiile în revista pentru bărbați, a prezentat vremea în „Libertatea”, pozând hot în funcție de gradele de afară. Succesul fulminant a venit cu rolul din telenovela “Inimă de țigan”. Între timp, Oana Ioniță s-a așezat la casa ei, măritându-se în 2013 cu milionarul Dan Neagoe, poreclit “regele oțelului” și fost coleg de facultate cu Liviu Dragnea.

Petre Pitiș, directorul general Tel Drum, le-a fost naș de cununie.

Originar din Pitești, Daniel Neagoe face parte din cercul intim al liderului PSD. E donator oficial al filialei Teleorman și rulează zeci de milioane de euro cu Tel Drum, context în care a fost și el inculpat la DNA în dosarul de crimă organizată. Pe Neagoe și Dragnea îi leagă și scheme personale: primul a cumpărat în 2011, de la președintele Consiliului Județean Teleorman, un spațiu comercial supraevaluat de 15 ori.

În fine, miss Playboy 2004 și Daniel Neagoe sunt personaje principale în universul ermetic de la Tel Drum. Petrecerile sunt liant solid, dovedesc fotografiile și filmele din calculatorul Nicoletei. Veșnic în centrul atenției și adeseori maestru de ceremonii, fie că-i Crăciunul la firmă, nunta unuia, botez sau vacanță cu șeful și soția, directoarea comercială face spectacol.

În orele de lucru, însă, brigada înghite la propriu instituții.

DACIAN, PUS LA VOLAN

El e Dacian, soțul Nicoletei Pene. A fost director de mecanizare în Tel Drum până în 2014, după care l-au detașat la stat.

Blond, cu față rotundă și intervenții de om cumsecade, Ionuț Dacian Pene poate fi vizionat în multe dintre filmările de viață și sărbătoare ale greilor Tel Drum. Tot în arhiva electronică a soției i-am găsit și procesul verbal din 2014 pentru desfacerea contractului de muncă cu acordul părților. Tată de familie (cei doi au o fetiță) și băiat bun la toate, Dacian se făcea util în companie, dincolo de mecanica situației.

Între el și directorul-mare, Petre Pițiș, exista un consemn de supunere eficientă, ca atunci când i-a făcut lui șefu’ o banală adresă de email.

Specializat în științele volanului, Dacian Pene a lucrat ca cenzor la o întreprindere județeană de utilaje agricole, furnizor Tel Drum, înainte să se angajeze la elită. “Director mecanizare” înseamnă ca soțul Nicoletei a gestionat logistica pe patru roți a companiei, ceea ce explică listele detaliate cu șoferii angajați de-a lungul timpului, contractele de leasing și flota – găsite printre actele ascunse."

Ancheta completă o puteți citi pe riseproject.ro.

Joomla SEF URLs by Artio