Primăria Ploieşti a organizat marţi seară o consultare publică pentru prezentarea proiectului de buget pe 2020. În absenţa primarului, care nu s-a întors la timp de la Bucureşti, administratorul public al municipiului, Teodora Marin, a făcut o prezentare mai degrabă mecanică, lecturând cifrele din proiecţia pe acest an şi din execuţia pe 2019, fără să vorbească prea mult despre viziunea municipalităţii sau despre vreo strategie pentru creşterea veniturilor pe termen mediu şi lung. Nici prea mulţi ploieşteni n-au ajuns la dezbatere, semn că probabil invitaţia Primăriei n-a ajuns la lume sau - de ce nu? - că activul de partid n-a fost mobilizat la timp. Nici puţinii politicieni prezenţi n-au avut mai mult chef de vorbă, reprezentanţii PSD grădindu-se să încheie cât mai rapid discuţiile, ca să poată reproşa mai repede absenţa lui Adrian Dobre.

 

În linii mari, aşa cum prezentaserăm după publicarea proiectului de buget pe 2020, Primăria Ploieşti estimează că va avea la dispoziţie în acest an peste 600 de milioane de lei, din care vreo 200 ar urma să vină de la Uniunea Europeană pentru proiecte începute sau care vor începe în curând. Separat de fondurile nerambursabile, autorităţile au mai trecut la secţiunea de dezvoltare o sumă de 43,5 milioane de lei, record pentru ultimii ani, asigurată din surse proprii, 15 milioane, respectiv din trageri din creditul EximBank, 28 de milioane. Aceşti bani vor fi utilizaţi cu prioritate pentru construirea centrului de radioterapie oncologică, refacerea pasajelor pietonale subterane din Bariera Bucureşti, finalizarea lucrărilor la noul "pod de lemn" şi introducerea reţelei de canalizare în Râfov, Mitică Apostol şi Albert, conform informaţiilor citite de city managerul Ploieştiului. La secţiunea de funcţionare vor rămâne, în schimb, unele zone neacoperite, precum lucrările la spaţii verzi sau decontarea serviciilor oferite de TCE, ambele cu alocări mult mai mici decât sumele folosite anul trecut, când oricum se funcţionase pe bugete de avarie.

Primarul, ca-n alte momente din mandat, a fost absent

Adrian Dobre a fost prezent la Ministerul Mediului marţi după-amiază şi nu a mai reuşit să ajungă la dezbatere. În schimb, viceprimarul Cristian Ganea şi colegul de partid Radu Oprea, senator PSD, au luat parte la discuţii, însă mai mult ca să-l "toace" pe Dobre. Supăraţi că acesta n-a fost prezent, au cerut în mai multe rânduri reprogramarea consultării publice.

În privinţa bugetului în sine au fost puţine întrebări. Practic, ploieşteni de rând care au luat cuvântul, fără un interes politic evident, au fost vreo cinci, semn că ori invitaţia la dezbatere n-a ajuns la suficientă lume, ori că formaţiunile n-au mai stat să mobilizeze activul de partid, ori că oamenii s-au resemnat deja cu gândul că Ploieştiul tot merge de câţiva ani pe bugete de avarie, cu investiţii puţine. Totuşi, pentru că rolul unei dezbateri e şi de a aduce sugestii din partea comunităţii locale, au existat câteva propuneri interesante din partea ploieştenilor, fie pentru reducerea cheltuielilor publice, fie pentru programe noi, precum amenajarea de terenuri de sport sau reabilitarea unităţilor de învăţământ, în timp ce reprezentantul unui ONG a remarcat cu dezamăgire că în bugetul local nu e prevăzut explicit niciun leu pentru tineret şi încurajarea proiectelor venite din partea acestei categorii de cetăţeni.

Cu puţină îngăduinţă, a fost până la urmă o dezbatere, din care o administraţie locală bine gospodărită ar putea extrage nişte idei constructive. În urma ei, însă, rămân şi multe regrete, legate de numărul mic de participanţi şi de lipsa primarului, care să-şi expună viziunea. Reprezentanţii PSD n-au ratat ocazia pentru a-l critica pe Adrian Dobre, dând de înţeles că lipsa lui etichetează un mandat în general marcat de lipsuri. "Îi sugerez domnului primar liberal să reorganizeze dezbaterea publică şi să invite cât mai mulţi cetăţeni pentru a le explica personal cum vor fi cheltuiţi banii ploieştenilor în 2020", a afirmat, pe Facebook, viceprimarul Ganea.

În replică, primarul Dobre a explicat că a participat la o discuţie la Ministerul Mediului, pe tema poluării, publicând tot pe Facebook un clip video din momentul şedinţei, însoţit de mesajul "Nu cred că mai este nevoie să reiau detalii despre poluarea din Ploiești, o simțim zilnic, cu toții. Astăzi, la Ministerul Mediului, am prezentat care sunt proiectele municipalității pentru a o reduce. Totodată, am solicitat schimbarea legislației cu privire la amenzile acordate marilor poluatori, iar Garda de Mediu și Agenția de Mediu să-și facă treaba cum trebuie în Ploiești".

Joomla SEF URLs by Artio