Consiliul Județean Prahova a adoptat, vineri, în ședință extraordinară, repartizarea către localitățile din județ a sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pe anul 2019. Repartizarea cotei de 17,5% din impozitul pe venit a dat naștere la dezbateri, proiectul fiind adoptat cu 19 voturi "pentru" și 11 "împotrivă".

Consilierul liberal Dan Ciolac a fost cel care a deschis rubrica de discuții, punctând problemele semnalate de primari, la ședința de ieri, dar și faptul că județul Prahova are un plafon cu 85 de milioane de lei mai mic. "Am fost ieri în sala de ședințe unde au fost invitați primarii pentru a lua la cunoștință datele privind repartizarea cotei de 17,5% din impozitul pe venit. Județul Prahova, unul puternic și în care se fac eforturi pentru creștere, dar totodată cu multe probleme de rezolvat, este un județ plafonat la 275 de milioane de lei, de la 360 de milioane. Noi, grupul PNL, nu suntem de acord cu acest lucru și nu vom vota", a spus consilierul.

Președintele CJ Prahova, Bogdan Toader, a răspuns, punctual aspectelor semnalate. "În privința plafonării, nu am fost doar noi viciați. Toate județele care depășesc populația de 600.000 de locuitori, au avut parte de acest plafon. Este o măsură de solidaritate, astfel încât bugetele să fie repartizate echilibrat, atât în cele dezvoltate, cât și în cele mai puțin dezvoltate. În privința faptului că s-a plecat de la niște date eronat, Finanțele au greșit în momentul în care au previzionat bugetul pentru anul acesta introducând acele sume din parteneriate și contracte de asociere ca venituri proprii, dar acelea nu sunt niște venituri constante. Legiuitorul a stabilit clar ce sunt și de unde se încasează veniturile proprii. Sunt de acord cu faptul că o primărie care a primit mai mult este viciată anul acesta. Dacă nu sunteți de acord cu acest buget, cu aceste cifre, înțeleg că nu sunteți de acord nici cu următoarele cifre pe care urmează să le aprobăm. Dacă nu votăm bugetele, unitățile administrativ-teritoriale nu mai pot face plăți", a argumentat președintele CJ Prahova,  susținând că bugetul pe 2019 este mai mare ca anul trecut, iar "UAT-urile primesc cel puțin cât anul trecut Și, dacă a fost vreun caz în care s-a primit mai puțin, s-a venit cu o sumă care să echilibreze lucrurile. Diferența a fost făcută de cota din impozitul pe venit. Procent din nimic înseamnă nimic".

Repartizarea sumelor, așa cum au fost prinse în proiectul de hotărâre:

cj2019 1

cj2019 2

cj2019 3

 

Joomla SEF URLs by Artio