În timp ce mulţi primari reclamau diminuarea fondurilor primite de autorităţile locale în acest an, consiliile judeţene par vizibil mai puţin afectate. În Prahova, Consiliul Judeţean estimează că va înregistra în acest an venituri de peste 380 de milioane de lei, însă instituţia mai are la dispoziţie şi un excedent consistent rămas din 2018, ceea ce duce bugetul total la peste 502 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 105 milioane de euro.

Proiectul de hotărâre pentru aprobarea bugetului CJ Prahova pe 2019 a fost publicat pe pagina de internet a instituţiei publice şi urmează să fie discutat în şedinţa convocată vineri, la prânz. Conform documentului, autorităţile judeţene estimează că vor avea în acest an cheltuieli de 344 de milioane de lei la secţiunea de funcţionare, care acoperă, printre altele, salariile, utilităţile, prestaţiile sociale, bunurile şi serviciile, reabilitările şi transferurile către instituţiile subordonate, în timp ce pentru secţiunea de dezvoltare, dedicată proiectelor de modernizare, este prevăzută o sumă de 158 de milioane de lei. Aici regăsim alocări substanţiale către spitalele din subordine, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, şcolile speciale, Muzeul de Ştiinţele Naturii şi lucrările derulate prin Hidro Prahova. Cea mai mare sumă, de aproape 97 de milioane de lei, e trecută în dreptul secţiunii Transporturi, urmând să fie utilizată pentru acoperirea cofinanţării proprii la proiecte europene (aproape 22 de milioane) şi pentru cheltuieli de capital pentru modernizarea infrastructurii rutiere (circa 74,6 milioane).

Bugetul pe 2019 al Consiliului Judeţean Prahova este "rotunjit" datorită - sau "din cauza", depinde cum privim lucrurile - excedentului rămas din 2018, în valoare de aproape 123 de milioane de lei. Specialiştii în finanţe publice spune că, de regulă, excedentele, mai ales cele mari, sunt de evitat, fiind un semn că instituţiile au ţinut banii imobilizaţi în loc să îi lase să circule în economie şi să genereze plus valoare. Autorităţile judeţene au ocazia să salveze situaţia în acest an, când o mare parte din acest excedent este direcţionată tocmai către secţiunea de dezvoltare. Tot din acest fond, proiectul de buget arată că urmează să mai fie acoperite unele diferenţe de anul trecut şi unele cheltuieli de funcţionare. De asemenea, din acelaşi excedent, Consiliul Judeţean Prahova propune o alocare de 16,3 milioane de lei pentru lucrări de refacere a infrastructurii în urma calamităţilor sin 2018, 15,9 milioane pentru buna funcţşionare a centrelor sociale, aproape 9 milioane pentru cheltuieli de capital la Spitalul Judeţean şi circa 4,4 la Maternitatea Ploieşti.

În privinţa secţiunii de funcţionare, aproape 120 de milioane de lei merg către DGASPC Prahova, iar alte 80 sunt propuse la secţiunea Transporturi, de data aceasta pentru lucrări de reabilitare. Salariile pentru aparatul propriu al Consiliului Judeţean Prahova nu depăşesc 35 de milioane de lei, însă suma nu este neapărat relevantă, în condiţiile în care instituţia finanţează cheltuielile de personal şi pentru alte direcţii, centre sau instituţii subordonate.

Joomla SEF URLs by Artio