Consiliul Local Ploieşti a aprobat, în această săptămână, bugetul pe 2020, care estimează cheltuieli totale de aproape 635,7 milioane de lei, echivalentul a peste 133 de milioane de euro. După mai mulţi ani de criză, 2020 aduce o creştere consistentă, pusă pe seama intrării unor finanţări de la Uniunea Europeană. În schimb, în privinaţa veniturilor curente, lucrurile nu se schimbă prea mult faţă de 2019.

 

Conform proiectului de hotărâre aprobat în şedinţa de joi de Consiliul Local Ploieşti, veniturile curente ale instituţiei vor fi de aproximativ 439 de milioane de lei, faţă de 408,5 în 2019. În acest an, la aceste venituri se vor mai adăuga şi fondurile aşteptate de autorităţi de la Uniunea Europeană, pentru proiectele de investiţii depuse în ultimii ani, grosul fiind în domeniul mobilităţii urbane. Astfel, e aşteptată o finanţare externă totală de 196.758.000 de lei, echivalentul a aproape 41,3 milioane de euro. Practic, în total, municipalitatea va avea la dispoziţie în acest an 635.683.000 de lei, faţă de 417.979.000, execuţia bugetară din 2019.

La prima vedere, bugetul arată mult mai bine decât cel de anul trecut, atât în privinţa veniturilor curente, datorită alocărilor de la Guvern, cât şi a cheltuielilor, unde Executivul a preluat înapoi o parte din cheltuielile sociale, lăsate în 2019 în integralitate în sarcina autorităţilor locale. Cu toate acestea, unele domenii rămân în continuare subfinanţate, iar consilierii de la PSD de o parte şi cei de la ALDE şi PNL de cealaltă au ajuns, în timpul dezbaterii, să se contreze pe o sumă de 750.000 de lei. Discuţia pornise după ce forul legislativ a respins, acum câteva luni, proiectele pentru construirea a două grădiniţe, din cauza costurilor considerate umflate, exagerat de mari, şi a faptului că, deşi obiectivele erau propuse pentru atragerea de fonduri europene, municipalitatea ar fi trebuit să suporte până undeva pe la 90% din valoarea totală.În aceste condiţii, cele două obiective au fost abandonate, cel puţin pentru moment, iar suma care era iniţial prinsă în bugetul Ploieştiului pe 2020 pentru plata firmei de consultanţă care s-a ocupat de proiecte, undeva la 1,6 milioane, a fost mutată la bugetul dedicat repraraţiilor în unităţile de învăţământ, în urma unui amendament propus de preşedintele comisiei interne de buget-finanţe, Paul Palaş, şi votat de consilierii de la PNL şi ALDE. Rectificarea a adus bugetul pentru lucrări în unităţile de învăţământ la aproape 3 milioane de lei în total. Ea a venit deşi social-democraţii ceruseră ca nu întreaga sumă să meargă la reparaţii, ci doar o diferenţă, propunând că 750.000 de lei să fie folosite pentru achiziţia bazei sportive de la Petrotel, achiziţie aprobată de CL Ploieşti într-o şedinţă anterioară, dar condiţionată, evident, de asigurarea finanţării. În cele din urmă, după o primă fisură în alianţa PSD-ALDE care a dominat aproape patru ani dezbaterile în Consiliul Local Ploieşti, consilierii celor două partide au aprobat împreună un nou amendament, prin care au luat 250.000 de lei din fondul de rezervă al bugetului şi 500.000 din suma prevăzută iniţial pentru plata dobânzilor la credite, făcând astfel rost de bani şi pentru cumpărarea terenului.

Joomla SEF URLs by Artio