Blocajul anticipat la începutului lui 2019 se apropie. Cu bugetul Ploieştiului creionat să susţină mare parte din cheltuielile pentru servicii publice până în iulie sau cel târziu august, Primăria aproape a rămas fără bani pentru iluminat stradal, salubritate, întreţinerea spaţiilor verzi, subvenţiile la transportul public, dezinsecţie sau ridicarea cadavrelor de animale de pe domeniul public.

 

Conducerea Primăriei Ploieşti a primit recent o informare de la Regia Autonomă de Servicii Publice, în care se arată că mai multe secţiuni din bugetul local pe 2019, dedicate serviciilor de utilitate publică, se apropie de epuizare. RASP avertizează că, dacă nu se vor găsi fonduri suplimentare, oraşul riscă să rămână în beznă. La propriu. Conform acestei informări, Primăria Ploieşti are o restanţă de circa 615.000 de lei către Electrica, pentru curentul furnizat. În bugetul alocat pentru 2019, de aproape 2,9 milioane de lei, mai există o sumă disponibilă, de 865.000 de lei, ceea ce înseamnă că Primăria va avea de unde să plătească restanţa, dar nu va mai rămâne cu fonduri decât pentru alte câteva săptămâni. E nevoie de o suplimentare, iar RASP a calculat că suma necesară ar fi în jur de 3,6 milioane. Asta numai pentru plata curentului. Sunt probleme şi cu bugetul pentru întreţinerea sistemului de iluminat public. Alocarea iniţială a fost de 890.000 de lei, până acum s-au făcut cheltuieli de circa 613.000, iar RASP estimează că va fi nevoie de o suplimentare cu puţin peste 1,4 milioane pentru a asigura necesarul până la finalul lui 2019.

Aceeaşi informare arată că sunt probleme şi la alocările către SGU. Pentru lucrările pe spaţiile verzi şi la locurile de joacă, societatea a avut la dispoziţie, în bugetul municipiului, puţin peste 11,1 milioane de lei, din care în prezent mai este disponibilă doar o sumă de 2,44 milioane. Ar mai fi nevoie de suplimentarea bugetului cu aproximativ 9 milioane de lei. Şi pentru decontarea serviciilor prestate de TCE, operatorul de transport public, bugetul e insuficient, RASP propunând o suplimentare de cel puţin 7 milioane de lei, astfel încât să se mai amâne puţin riscul ca din august pensionarii, veteranii şi elevii să rămână fără gratuitate la transport.

Sunt probleme mari şi la dezinsecţie, deratizare şi dezinfecţie, unde, conform informării de la RASP, bugetul pe 2019 a fost stabilit la valoarea de 3 milioane de lei, până acum s-au consumat 2,3 milioane şi pentru asigurarea continuităţii până la finalul anului ar fi nevoie de o suplimentare de 2,5 milioane. În cazul ridicării cadavrelor de animale de pe domeniul public, până nu demult activitate prinsă tot în contractul de dezinsecţie, bugetul alocat în 2019 a fost de 250.000 de lei, din această sumă mai rămânând, în prezent, doar un disponibil de 72.000 de lei. Ar mai fi nevoie de încă 200.000 de lei în semestrul doi din 2019, avertizează RASP Ploieşti.

Joomla SEF URLs by Artio