Consiliul Local Ploieşti a aprobat, astăzi, bugetul local pe 2019 şi bugetele structurilor subordonate, iar lucrurile nu arată deloc bine, administraţia locală preconizând cheltuieli de aproape 360 de milioane de lei în acest an, din care doar 10 milioane pentru investiţii. Sume foarte mari merg pentru salarii şi vouchere, dar şi pentru asistenţa socială, recent intrată, conform unei decizii a guvernanţilor, în sarcina exclusivă a autorităţilor locale.

Şedinţa forului legislativ ploieştean a început astăzi cu o oră şi jumătate mai târziu faţă de ora la care fusese convocată, autorităţile dând de înţeles că s-a lucrat intens la proiectele de hotărâre până în ultimele minute. Chiar şi aşa, la mai multe proiecte a fost nevoie de amendamente pentru mutarea unor sume, instituţiile avantajate fiind, printre altele, Teatrul, Filarmonica şi Administraţia Parcului "Constantin Stere", care au beneficiat de venituri suplimentare, în timp ce din bugetul Administraţiei Serviciilor Sociale Comunitare a fost luată o sumă de un milion de lei.

În privinţa bugetului local pe 2019, acesta arată, aşa cum se anticipa de multă vreme, o criză profundă, accentuată în acest an după ce Guvernul a redus din cotele alocate de la bugetul de stat, în timp ce a lăsat toate primăriile din ţară să plătească singure cheltuielile sociale. La această criză s-a adăugat şi creşterea cheltuielilor, mai ales în privinţa personalului, lucru invocat şi de primarul Adrian Dobre, care a amintit că, în ianuarie, majoritatea PSD-ALDE din Consiliul Local aprobase creşteri de salarii care au adus un efort bugetar suplimentar de circa 30 de milioane de lei. La rândul lor, membrii aceleiaşi majorităţi au catalogat bugetul pe 2019 ca unul al falimentului. "Am început acest mandat cu marota falimentului, însă acesta este cu adevărat un buget al falimentului. De aceea, se va merge cu jalba-n băţ la toate băncile, să ne ierte vreo doi ani de datoriile pe care le avem", a afirmat, în timpul dezbaterilor, consilierul PSD George Botez. "Este un buget echilibrat, raportat la încasările pe care le vom avea în acest an. Ştiţi foarte bine că aceste cote ne sunt stabilite de către Ministerul Finanţelor. Anul acesta, din bugetul nostru plătim asistenţa socială, o decizie care s-a luat la nivel de Guvern. Nu putem să ne întindem mai mult decât ne ţine plapuma. Probabil vor exista rectificări, aşa cum a fost şi anul trecut, după data de 1 iulie", a răspuns primarul Dobre, invocând că numai din cotele din TVA administraţia ploieşteană încasează în acest an mai puţin cu circa 47 de milioane de lei decât în 2018.

Mare parte din discuţiile de astăzi a vizat cheltuielile pentru salubritate, unde bugetul aprobat este de 16 milioane de lei. Este o creştere de două milioane faţă de propunerea iniţială, însă oricum nu se apropie nici pe departe de suma necesară pentru întregul an, estimată la 28 de milioane. O subfinanţare se resimte şi în privinţa lucrărilor de reparaţii la străzi, unde alocarea este de 2 milioane de lei, în condiţiile în care în alţi ani se apropia de 15 sau măcar 10. De altfel, în cazul mai multor servicii de utilitate publică sumele trecute în bugetul Primăriei Ploieşti ajung doar până în iulie sau august.

În cele din urmă, după lungi discuţii, bugetul pe 2019 a fost aprobat cu 15 voturi pentru, din partea consilierilor de la PSD, ALDE şi PMP, după ce tot ei propuseseră şi votaseră mai multe amendamente. Deşi, în teorie, primarul este iniţiatorul proiectului de buget, colegii acestuia din PNL s-au abţinut la vot, reclamând că varianta iniţială a suferit modificări consistente.

Joomla SEF URLs by Artio