Primăria Ploieşti a publicat proiectul de buget local pe 2020, care estimează venituri şi cheltuieli cu 200 de milioane de lei mai mari faţă de anul trecut, diferenţă generată aproape în totalitate de proiectele europene pe care autorităţile doresc să le înceapă acum.

 

Excluzând din calcul proiectele europene, limitele de venituri şi cheltuieli prognozate de municipalitate pentru acest an se situază aproape de cele din 2019, când primarul Dobre reclama că formula de calcul introdusă de Guvern "furase" de la bugetul local aproape 70 de milioane de lei, prin reducerea cotelor din IVG, tăierea celor din TVA şi transmiterea unor cheltuieli sociale în sarcina directă şi integrală a administraţiei locale. Automat, ţinând cont că nici în 2020 estimările nu sunt cu mult mai favorabile, alocările din proiectul de buget local dedicate secţiunii de funcţionare rămân la cote reduse, aşa cum fuseseră şi la început de 2018 şi 2019. Astfel, raportat la execuţia bugetară pe anul trecut, cheltuielile de personal de acum se menţin la aproximativ acelaşi nivel, de aproximativ 28 de milioane de lei pe întregul an pentru aparatul propriu al Primăriei. Apar unele creşteri faţă de anul anterior, cele mai vizibile fiind la bunuri şi servicii, cu o alocare de 21 de milioane în 2020, faţă de o execuţie de aproape 11 milioane în 2019, şi la subvenţia pentru termoficare, pentru care în anul trecut s-au făcut plăţi de 4,35 milioane de lei, iar acum e propusă o alocare bugetară de 30 de milioane.

Mai departe, proiectul de buget prevede scăderi importante la mai multe categorii, încadrate tot la cheltuielile de funcţionare, precum iluminatul festiv, spectacole de artificii şi bunuri şi servicii la Parcul Municipal Vest. Pentru curăţenia căilor publice şi deszăpezire, municipalitatea a prevăzut în bugetul pe 2020 o sumă cu 3,75 milioane de lei mai mică decât execuţia anterioară, care fusese de 16,1 milioane. La capitolul transporturi, autorităţile propun o creştere de un milion de lei a alocării pentru indicatoare rutiere, marcaje şi mobilier stradal, menţinerea la o valoare infimă, de 2 milioane de lei, a cheltuielilor pentru reparaţii curente de străzi şi o scădere de aproape 8,5 milioane pentru subvenţii şi gratuităţi la transportul în comun. Pentru iluminat public, proiectul pus în dezbatere aduce o alocare de puţin peste 4,6 milioane, în scădere de la aproape 7,4 milioane. În schimb apare o cheltuială suplimentară de 1,5 milioane pentru mentenanţă. Pentru reparaţii curente la unităţile de învăţământ, suma propusă acum e şi mai mică decât anul trecut, scăderea fiind de la 1,29 la 1,1 milioane de lei. Teatrul "Toma Caragiu" ar urma să aibă la dispoziţie cu aproximativ un milion şi jumătate de lei mai puţin decât anul trecut, Casa de Cultură "I.L. Caragiale" cu 140.000 mai puţin pentru funcţionare, iar la Clubul Sportiv Municipal e propusă o reducere de 1,6 milioane faţă de execuţia pe 2019.

Bani mai mulţi pentru dezvoltare

În schimb, proiectul de buget pe 2020 aduce, pentru prima oară după mai mulţi ani, fonduri consistente pentru secţiunea de dezvoltare. Desigur, trebuie ţinut cont că orice buget reprezintă o estimare, iar valorile finale pot să difere faţă de cele anticipate la început de an, însă trebuie menţionat că, pentru acest an, conducerea Primăriei Ploieşti estimează că va avea încasări considerabile din fonduri europene şi, implicit, cheltuieli de aproape 198 de milioane de lei pentru proiectele finanţate de Uniunea Europeană.

La capitolul învăţământ, municipalitatea se aşteaptă să deruleze lucrări în cadrul a şapte proiecte, toate pentru eficientizare energetică, la o valoare însumată de aproape 19 milioane de lei. Tot pentru eficientizarea energetică, de data asta la blocurile de locuinţe, Primăria estimează că va derula în 2020 lucrări de 11,5 milioane de lei, pentru cele patru proiecte finanţate. Cea mai mare parte a investiţiilor, peste 160 de milioane, ar urma să meargă către proiectele europene dedicate transporturilor, mai precis pentru plata cofinanţării care îi revine municipalităţii la proiectele pentru achiziţia de autouze electrice, tramvaie şi troleibuze.

Joomla SEF URLs by Artio