După un 2019 dezastruos pentru bugetul local, "încărcat" prin mutarea integrală a prestaţiilor sociale de la Guvern şi prin creşterea cheltuielilor salariale decisă de consilierii locali, Primăria Ploieşti speră la un 2020 mai bun. Primarul Adrian Dobre a declarat, astăzi, că a primit promisiuni de la reprezentanţii cabinetului Orban că în acest an vor creşte cotele alocate autorităţilor locale, dar şi că Guvernul îşi va asuma o parte din cheltuielile care anul trecut fuseseră lăsate în totalitate în sarcina primăriilor.

 

Adrian Dobre a declarat că încă nu se cunoaşte baza de calcul la care vor fi aplicate noile cote, dar cel puţin cotele în sine sunt mai mari. Este vorba de o creştere de la 60 la 63% a cotei din impozitul pe venit, ceea ce, în teorie, ar trebui să ducă şi la o creştere de venituri pentru administraţia locală. Mai departe, va exista şi o degrevare a bugetului local, care în 2019 a plătit integral asistenţa socială, după ce, până atunci, aceste cheltuieli erau susţinute 90% de Guvern şi doar 10% de primării.

"Va fi o cotă din IVG de 63 %, iar cel puțin 50% din cheltuielile pentru asistență socială vor fi acoperite de la bugetul de stat. Anul trecut, cota alocată a fost de 60%, cu excepția primelor trei luni, când am primit doar 41,75%. Acum există și o cotă din TVA, de 3%, care se adresează instituțiilor de cultură, dar încă nu știm pentru ce tipuri de cheltuieli se va acorda", a declarat, marţi, primarul municipiului Ploieşti.

Joomla SEF URLs by Artio