Confruntată cu mari probleme financiare, cu un buget anual în care au scăzut sursele de venit şi au crescut cheltuielile, Primăria Ploieşti încearcă să refinanţeze două dintre cele patru împrumuturi bancare la care plăteşte rate, în speranţa că va mai reduce astfel din valoarea sumelor pe care le are de plătit în următoarea perioadă.

 

Consiliul Local Ploieşti a aprobat, vineri, două proiecte de hotărâre, privind refinanţarea unor credite luate de municipalitate în 2011 şi 2014, la care, conform situaţiei la zi, Primăria mai are de plătit peste 137 de milioane de lei, echivalentul a aproape 29 de milioane de euro. Refinanţarea se va face, evident, în condiţiile obţinerii unor înţelegeri mai avantajoase, urmând să aducă şi o perioadă de graţie de trei luni în ambele cazuri.

Primul proiect aprobat vineri de Consiliul Local a vizat refinanţarea creditului de la BRD, contractat în 2011, în euro. Din valoarea luată atunci, de 40 de milioane de euro, Primăria mai are de plătit acum puţin peste 15 milioane. Calculată în lei, vorbim despre o sumă de 72,5 milioane. În hotărârea adoptată de forul legislativ s-a mai prevăzut că va exista o perioadă de graţie de trei luni şi o perioadă de rambursare de trei ani. În aceeaşi şedinţă, consilierii au aprobat şi refinanţarea creditului contractat în 2014 de la CEC Bank. Acesta a avut o valoare de 79 de milioane de lei, iar acum municipalitatea vrea o refinanţare pentru o sumă rămasă de 64,7 milioane, cu o perioadă de graţie tot de trei luni şi o perioadă de returnare care de data aceasta merge până la nouă ani şi nouă luni. Cele două refinanţări dorite de municipalitate sunt văzute de reprezentanţii Primăriei ca o "gură de oxigen", urmând să asigure o scădere a sumelor pe care instituţia trebuie să le plătească în 2019.

Joomla SEF URLs by Artio