Asociația Municipiilor din România, din care fac parte și cei doi primari de municipii din Prahova, le-a cerut premierului Viorica Dăncilă și ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, să participe, marți, șa ședința Comitetului Director al AMR. Edilii își exprimă îngrijorarea cu privire la procentele de finanțare vehiculate în spațiul public, care ar urma să se regăsească în bugetul pe 2019, alimentată și de faptul că, susțin reprezentanții Asociației, "este pentru prima oară în istoria AMR când solicitările noastre de dialog adresate Guvernului României, pe teme care privesc în mod direct funcționarea administrației publice locale sunt refuzate".

 

În scrisoarea deschisă publicată luni și premierului și ministrului de Finanțe, reprezentanții AMR subliniază că, în semestrul ÎI din anul 2018, dar şi în luna ianuarie a anului 2019, Asociația a solicitat în mod repetat "demararea procesului de consultare a structurilor asociative, pentru identificarea unei soluții privind finanțarea administrației publice locale în anul 2019, conform Programului de Guvernare 2018-2020, dar și promisiunilor anterioare ale Guvernului", însă "este pentru prima oară în istoria AMR când solicitările noastre de dialog adresate Guvernului României, pe teme care privesc în mod direct funcționarea administrației publice locale sunt refuzate , astfel încât la niciuna din cererile transmise nu s-a primit vreun răspuns, de orice natură, de la echipa guvernamentală".

"Ne aflăm acum la sfârșitul lunii ianuarie 2019, fără să avem în dezbatere publică un proiect de Lege a bugetului de stat pe anul 2019, deși, aflăm din presă că Guvernul va adopta acest proiect până joi, 31 ianuarie a.c. Tot din surse neoficiale sunt și speculaţiile referitoare la cotele din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei UAT, ce urmează să fie alocate prin Legea bugetului de stat pe anul 2019:

- 20% la bugetul local al judeţului;

- 45-50% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit, față de procentul de 60% solicitat de structurile asociative.

- 30-35% pentru echilibrarea bugetelor locale, față de procentul de 20% solicitat.

Dincolo de gravitatea cuantumului procentelor vehiculate în presă, care nu corespund în niciun caz celor solicitate de reprezentanții APL, considerăm, stimată doamnă Prim-ministru, că structurile asociative ale administrației publice locale ar trebui să primească informațiile care privesc bugetele locale în următorii ani, direct de la sursă și că, mai mult decât atât, acestea ar trebui să fie cel mai important partener de dialog al Guvernului, atunci când în discuție sunt finanțele publice locale", se arată în scrisoarea transmisă de AMR.

Și în luna noiembrie, AMR și-a exprimat îngrijorarea referitoare la măsurile propuse de Executiv în ceea ce privește finanțarea municipiilor și a orașelor. Conducerea AMR solicita că procentul ce urmează să fie alocat autorităților locale, din impozitul pe venit, să fie de cel puțin 60% și nu de 43% cum este propus.

"Anul trecut, bugetele primăriilor au fost tăiate, astfel că, în acest an, am pierdut 26% din cotele pe care le obțineam din impozitul pe venit. Este enorm de mult. Și așa primăriile aveau mari probleme cu finanțarea, dar acum situația se agravează și ne vor fi afectate investițiile. Există un angajament în programul de guvernare, ca 100% din IV(impozitul pe venit) să rămână la administrațiile locale. (...) Este nevoie să se corecteze nedreptatea de anul trecut și să se refacă bugetele, astfel încât și noi să ne putem continua proiectele”, preciza atunci președintele AMR, Robert Negoiță.

“Dacă Guvernul va stabili să ne aloce 40% din IV vom avea parte de un dezastru pentru orașele din România”, a explicat și președintele executiv al AMR, Ilie Bolojan.

Din AMR fac parte peste 100 de primari de municipii și ai sectoarelor Capitalei, inclusiv primarul Ploieștiului, Adrian Dobre, și primarul din Câmpina, Horia Tiseanu.

Joomla SEF URLs by Artio