Tarifele pentru salubritate din contractul de curăţenie a căilor publice pe care Primăria Ploieşti îl are cu Rosal ar putea fi majorate în următoarea perioadă. Pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe de Consiliu Local, programată la finele acestei săptămâni, figurează un proiect de ajustare a lor, proiect care aduce creşteri de până la 31%, dar şi o diminuare, cu 2%, în cazul tarifului pe tonă pentru ridicarea de deşeuri din punctele negre de pe domeniul public.

 

Iniţiat de cei trei consilieri PSD din comisia de utilităţi publice a CL Ploieşti, proiectul e bazat pe prevederi din legislaţia specifică în domeniul salubrităţii şi pe o clauză din contractul de delegare, în baza căreia Rosal a solicitat de trei ori până acum, ultima dată în iulie, ajustarea tarifelor. Ele vizează în totalitate tarifele practicate în activităţile de curăţenie a străzilor şi trotuarelor şi de deszăpezire, pentru care contractul e direct între administraţia locală şi operator, întreaga poveste venind separat de discuţia privind tarifele de ridicare a deşeurilor din contractul la nivel de ADI.

Dacă va fi aprobat proiectul de hotărâre, noul tarif pe care Primăria Ploieşti îl va plăti pentru măturat manual al străzilor, aleilor şi trotuarelor va fi de 23,95 lei cu tot cu TVA la 1.000 de metri pătraţi, în creştere cu aproape 12,5% faţă de valoarea din prezent, tariful pentru măturat mecanizat va creşte cu aproape 7%, până la 17 lei pe aceeaşi unitate de măsură a suprafeţei, cel pentru spălatul carosabilului şi trotuarelor va ajunge la 18,7 lei, în creştere cu 9,4%, iar cele pentru curăţenie în zona parcărilor şi a pârâului Dâmbu va ajunge la aproape 12,5 lei, în creştere cu peste 7%. De asemenea, curăţarea manuală a rigolelor ar urma să se tarifeze cu 404 lei pe kilometru, în creştere cu 17%. În schimb, pentru curăţarea aşa-ziselor puncte nerge, în care se aruncă iresponsabil gunoaie de ani întregi, autorităţile propun o ieftinire. Astfel, tariful pentru dezafectarea depozitelor necontrolate de deşeuri de pe domeniul public ar urma să scadă cu 2,2%, până la 312 lei pe tonă cu tot cu TVA.

Pentru deszăpezire, proiectul de hotărâre aduce creşteri de 18% pentru curăţatul manual al zăpezii, care se va tarifa cu aproape 495 de lei pe mia de metri pătraţi, 18,1% pentru curăţatul manual al gheţii (738,88 lei), 6,43% pentru curăţatul mecanizat, cu lama, al zăpezii de pe carosabil şi trotuare (15,4 lei), 31,5% pentru împrăştierea materialului antiderapant (49,47 lei) şi 29,7% pentru operaţiunile concomitente de curăţat cu lama şi împrăştiat antiderapant (51,87 lei). De asemenea, încărcatul şi transportatul zăpezii ar urma să se tarifeze cu aproape 61 de lei pe tonă, în creştere cu 10%, iar încărcatul şi transportatul gheţii cu 19,3 lei pe tonă, în creştere cu 9,9%.

Propunerea vine în contextul în care, la nivelul judeţului, se discută şi despre majorarea tarifelor pentru colectarea deşeurilor, plătibile de persoanele fizice şi juridice, în baza contractului semnat de această dată prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Managementul Deşeurilor Prahova. Votul la nivelul ADI în cazul sectorului din care face parte Ploieştiul, alături de alte circa 35 de localităţi, a fost amânat. Totuşi, conducerea ADI susţine că e nevoie de o aprobare, astfel încât să apară tarife diferenţiate, iar persoanele care nu colectează selectiv deşeurile să plătească mai mult decât cele care respectă această obligaţie. Penalitatea ar duce tariful lunar de la 9,5 la 13,2 lei în mediul urban, în condiţiile în care, în Ploieşti cel puţin, multă lume reclamă că nu s-au mai făcut investiţii în platforme, că acestea nu sunt adaptate pentru colectarea selectivă şi că, implicit, oamenii vor ajunge să fie tarifaţi cu valoarea maximă indiferent dacă strâng deşeurile regulamentar sau nu.

Joomla SEF URLs by Artio