Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Parteneriat pentru Managementul Deşeurilor Prahova s-a reunit astăzi, pentru discuţii vizând rezilierea contractului cu firma Rosal, care deserveşte 36 de localităţi din judeţ. La şedinţă au luat parte şi reprezentanţii operatorului, care au argumentat că problemele apărute pornesc de la caietul de sarcini al licitaţiei, în care era trecută o populaţie mult mai mare decât cea reală, bazată pe nişte date demografice învechite, la care s-au adăugat diverse taxe şi creşteri de cheltuieli apărute după începerea activităţii. Operatorul contestă notificarea de reziliere şi e posibil să se ajungă la mai multe litigii, inclusiv pentru recuperarea de la autorităţile locale a banilor pentru persoanele care nu au încheiat contracte pentru ridicarea gunoaielor.

 

Bogdan Toader, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova şi al ADI Deşeuri, a explicat că, potrivit contractului şi a legislaţiei din domeniul salubrităţii, operatorul mai trebuie să lucreze în acest sector 90 de zile, timp în care autorităţile urmează să organizeze o procedură rapidă de selecţie, pentru găsirea unei noi firme de salubritate, pe perioadă determinată, până la finalizarea unei noi licitaţii. Totuşi, acest termen nu e bătut în cuie, a avertizat Bogdan Toader. "Am transmis notificarea de reziliere, conform contractului, pentru neplata redevenţei, însă Rosal a contestat-o. Înţeleg, din răspunsul dânşilor, că nu sunt de acord cu valoarea acestei redevenţe. Această neînţelegere va ajunge cu siguranţă în instanţă", a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova.

Acestea le-a cerut primarilor din localităţile deservite de Rosal să meargă mai departe şi cu procedurile pentru rezilierea contractului pe motiv de prestare deficitară a serviciilor, proceduri care presupun adoptarea unor hotărâri de consilii locale, pentru un mandat la vot, şi apoi supunerea la vot a deciziei într-o şedinţă AGA a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, care cel mai probabil va avea loc pe 26 iulie. Până acum, forurile legislative din patru localităţi au dat hotărâri, toate patru optând pentru menţinerea actualului contract.

Principala problemă din actualul contract de salubritate, încheiat prin ADI pentru Ploieşti şi alte mai bine de 30 de localităţi din Prahova, vizează numărul de persoane din fiecare localitate. Cei de la Rosal reclamă că în caietul de sarcini era prevăzută o populaţie, ei şi-au făcut calculele în concordanţă, iar apoi au realizat că "lipseşte aproape 40% din populaţia respectivă". Asta a generat, evident, venituri mult mai mici decât cele anticipate de operator în momentul licitaţiei. "noi am avut, din acest motiv, pierderi de 9-10 milioane de lei pe an", a declarat Cătălin Ioniţă, directorul sucursalei Ploieşti a Rosal. La discuţii a participat şi unul dintre acţionarii firmei, Bogdan Niculescu, acesta explicând că, pe lângă această problemă, care a dat peste cap calculele tarifare, au existat şi mai multe creşteri de cheltuieli neprevăzute la momentul licitaţiei.

E de aşteptat ca aceste neînţelegeri să ducă şi la unul sau mai multe litigii între operator şi autorităţile locale, pe de o parte pentru recuperarea taxei de mediu plătite de firma de salubritate şi, pe de altă parte, pentru încasarea sumelor de bani aferente cetăţenilor care nu au contract de salubritate, pentru care, conform legii, trebuie să plătească primăriile, care mai departe îşi recuperează banii prin impunerea unei taxe speciale pentru persoanele respective. La Ploieşti, deşi această taxă a fost aprobată din 2017, ea nu s-a aplicat. Şi aici, părţile se învinovăţesc reciproc. Cei de la Rosal spun că au contracte doar pentru circa 150.000 de ploieşteni, din aproximativ 209.000, câţi ar locui în realitate, fără a mai aminti că în caietul de sarcini erau anunţaţi cam 265.000, reprezentanţii operatorului reclamând că administraţia locală nu i-a sprijinit cu date oficiale, în timp ce oamenii din Primăria Ploieşti spun că nu e obligaţia lor să ajute operatorul să intre în contract şi că e aprobată o procedură pentru amendarea şi taxarea ploieştenilor fără contract, dar Rosal trebuie să anunţe municipalitatea şi să facă dovada că i-a notificat.

 

Joomla SEF URLs by Artio