Senatorul ALDE Danile Zamfir, președintele comisiei economice, a lansat acuzații grave, susținând că băncile ar profita de actualul mecanism pentru calcularea ROBOR astfel încât să trucheze valoarea acestuia, ceea ce duce la umflarea artificială a ratelor românilor, iar lucrurile s-ar face și cu știrea BNR. Acesta a anunțat că îi va chema în Parlament, pentru a da explicații, pe Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, și pe președintele Consiliului Concurenței.

Daniel Zamfir a explicat că "astăzi ROBOR se calculează în felul următor - 10 bănci sunt alese, apoi timp de 15 minute, ele stabilesc o cotație la care se împrumută ele între ele. După 15 minute încetează procedura de fixing, de stabilire a ROBOR, după care în cursul zilei se continuă procedura de împrumut între bnci. Veți vedea că, după acele 15 minute, dobânda e mult mai mică. De asta spun că cer BNR ca de mâine să pună capăt acestei practic și prin pârghiile pe care le are să stabilească ROBOR în funcție de tranzacțiile care se fac și nu în funcție de cotații, pentru că veți vedea că sunt bănci care cotează intenționat la valori mari, doar ca să ridice acest indice al ROBOR care afectează de ani de zile împrumuturile românilor”.

Zamfir susține că indicele în funcție de care sunt calculate ratele la bănci este "aranjat și trucat printr-o înțelegere între băncile comerciale, cu știința și cu implicarea directă a Băncii Naționale".

"Vor fi audieri începând din 29 ianuarie în care vor fi invitați Mugur Isărescu să prezinte explicații și președintele Consiliului Concurenție și toți autorii implicați. Am decis să fac publice aceste informații înainte de audiere pentru că eu consider de interes public deosebit. Vreau să cer BNR ca de mâine să oprească acest mecanism artificial de calculare a ROBOR care umflă ratele românilor. ROBOR este o înțelegere între băncile comerciale, nu e nicidecum rezultatul unei piețe libere, este o înțelegere pentru a acoperi pierderile care sunt puse pe spinarea celor care au astăzi credite în lei.”, a declarat Daniel Zamfir, președinte al Comisiei economice a Senatului, într-o conferință de presă susținută duminică.

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, spune că astfel de acuzații apar de la aceleaşi două-trei persoane, "care de 3 -4 ani nu fac altceva decât să atace şi să creeze confuzie, afectând astfel stabilitatea financiară" și că senatorul "nu vrea să înţeleagă sau creează confuzie în mod intenţionat, ceea ce este descalificant".

"Nu înţeleg cum Banca Naţională a făcut acest lucru (trucarea ROBOR n.r.), pentru că de la domnul Zamfir nu am văzut niciun argument de manipulare. Asigur pe toată lumea că nu există, cel puţin din cunoştinţa noastră, asemenea presupuneri legate de manipulare. Domnul Zamfir nu înţelege, nu vrea să înţeleagă sau creează confuzie în mod intenţionat, ceea ce este descalificant, pentru că pur şi simplu nu ţine cont de obiectul de activitate definit prin lege pentru Banca Naţională, şi anume politica monetară, care presupune stabilitatea preţului, controlul inflaţiei. Aceasta se face prin dobânda de politica monetară şi care la rândul ei determină culoarul de variaţie al ROBOR-ului pe diferite scadenţe. Dacă nu se ţine cont de obiectul de activitate al băncii e ca şi cum nu se recunoaşte rolul băncii din perspectivă legală", a declarat purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, pentru Agerpres.

În replică la acuzațiile grave lansate de Daniel Zamfir, Consiliul Concurenței amintește de rezultatele unei investigații derulate în 2008 și finalizate în 2013, pe piața de profil, și în cadrul căreia "nu au fost descoperite dovezi privind o posibilă înţelegere între bănci, iar concluziile raportului au fost aprobate de Plenul autorităţii de concurenţă. Pe parcursul investigaţiei, autoritatea de concurenţă a aplicat două sancţiuni procedurale băncilor BRD - Groupe Société Générale SA (19 milioane lei) şi Raiffeisen Bank SA (14 milioane lei) pentru refuzul de a se supune inspecţiei inopinate, respectiv pentru furnizarea de informaţii inexacte. Cele două sancţiuni au fost confirmate de instanţă", precizează Consiliul Concurenţei, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, acţiunile derulate de reglementator, Banca Naţională a României, din acea perioada nu aveau legătură cu obiectul investigaţiei derulate de autoritatea de concurenţă.

"Reamintim că doar în anul 2010 a fost modificată legislaţia, preluându-se prevederile europene prin care se impune obligaţia folosirii ROBOR ca referinţă pentru stabilirea dobânzilor. Regretăm că nu am fost contactaţi pentru a reaminti aceste detalii şi, astfel, am fi evitat dezinformarea populaţiei" , au afirmat reprezentanţii CC.

Joomla SEF URLs by Artio