ivan lokere editorial 2Se împlinesc zece ani de când sunt în România, de când am simțit România la ea acasă, nu din pliante turistice de prezentare sau din știri negative prezentate în presa internațională. Am avut prejudecăți despre România? Da, desigur! Nu știam cealaltă Românie, despre care, din păcate, se vorbește prea puțin în Vest.

România reală este altfel decât cea prezentată în presa internațională și, nu de puține ori, în cea națională. România reală este acel loc invidiat de multe popoare ale Europei datorită locației, a climatului, a peisajului fabulos. România are munții Carpați, supranumiți și „Plămânul Europei”. România are o diversitate naturală copleșitoare.
România are resurse naturale inestimabile și, nu în ultimul rând, România are un capital uman educat, care a beneficiat de o tradiție puternică în școala de ingineri, în medicină și în diverse alte specializări. România are oameni educați, cu înaltă calificare, însă tot România, țara pe care am descoperit-o întâmplător, din poziția de reprezentant al unei multinaționale, suferă enorm din cauza exodului oamenilor tineri și educați.

„România are nevoie de un proiect de țară pe termen lung”

Am învățat în acești ani că nu există popoare „deștepte” și popoare „înapoiate” în Europa. Este vorba despre niște conjuncturi istorice, niște șanse care la un moment dat au fost fructificate de unii. Poate nu toți au avut o șansă similară. Atâta tot. Ceea ce au, însă, românii de făcut, este să profite în urma șansei imense de astăzi de a fi liberi, de a împrumuta și pune în practică experiența vestică, de a-și ridica singuri patria.

Noi, investitorii străini, auzim mult prea des români care găsesc numai cuvinte grele atunci când vorbesc despre patria lor. Corupția nu a fost inventată în România și vă garantez că nu există în niciun loc de pe această planetă o lume perfectă, idilică. Aceasta este o utopie.

Vă spun asta pentru că opiniile negative care curg în valuri în țară se răsfrâng și asupra informațiilor promovate în exterior. Iar România are enorm de suferit din cauza acestei lipse de pozitivism. Nu neagă nimeni că sunt nenumărate probleme de rezolvat și toți suntem de acord că dacă va exista o strategie coerentă a guvernanților, indiferent de culoarea politică a lor, lucrurile vor arăta mult mai bine. România are nevoie de un proiect de țară pe termen lung, iar acest lucru va convinge și mulți dintre oamenii bine pregătiți din Diaspora să revină și să pună umărul la binele comun.

Am ales să scriu o rubrică într-o publicație românească pentru că simt că deja port cu mine în suflet și o parte românească și aș vrea să mă implic cât pot ca să pun umărul la acest drum al dezvoltării care nu este deloc ușor. Prea mult timp noi, cei care am investit capital străin și am creat mii de locuri de muncă, am fost priviți cu ostilitate, fapt pe care îl consider absolut nedrept. Începând cu acest prim text introductiv, mă voi strădui să arăt că noi, ce veniți din alte țări, putem fi buni români. Trebuie doar să ne primiți și să ne oferiți ocazia de a demonstra asta. Împreună putem construi, separați, niciodată!

Ivan Lokere este CEO în cadrul Alinso Group, dezvoltatorul Ploiesti West Park, cel mai mare parc de business privat din Sud-Estul Europei.

Joomla SEF URLs by Artio