Șase parlamentari (cinci social-democrați și un liberal) au depus un proiect de lege la Senat prin care vor să modifice Legea 544/ 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. PNL-istul și-a retras însă semnătura de pe proiectul care, printre altele, oferă posibilitatea autorităților să refuză să răspundă solicitărilor pe motiv că informațiile sunt solicitate cu „rea-credință”.

 

Proiectul citat de HotNews ar limita, de fapt, accesul la informațiile publice, oferindu-le autorităților posibilitatea să refuze accesul pe motiv că informațiile sunt solicitate cu „rea-credință”. Suplimentar, potrivit sursei citate, proiectul de lege prevede că informațiile care fac trimitere la contracte publice nu pot fi oferite pentru a nu pune „în pericol activitatea unor firme". Inițiatorii invocă faptul că "reglementările absurde ale legii dau prilejul diverșilor ONG-iști să solicite arhive de milioane de pagini de documente pe mai mulți ani".

O altă prevedere propusă obligă solicitantul la plata unei taxe, stabilite prin Consiliului Local, pentru serviciile oferite de către instituția publică, inclusiv dacă documentele sunt transmise on-line.

"Am primit semnale de la oameni de bună credință, că în forma propusă de inițiator poate naște interpretări abuzive și din acest motiv nu am dorit să las nici un fel de interpretare. Nu doar că am retras, dar nici nu vom vota proiectul, din motivele expuse mai sus.

Ca fost jurnalist sunt un adept al liberului acces la informații de interes public. Cât despre partea politică, înțeleg că orice dezbatere în perioada campaniei electorale nu este posibilă, totul fiind țintit pe atacuri, fără legătură cu subiectul", a declarat, potrivit HotNews, deputatul PNL Florin Roman, cel care era cel de-al șaselea inițiator al proiectului.

 

Joomla SEF URLs by Artio

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries