Deputatul USR de Prahova Dan Rădulescu acuză lipsa de transparență a guvernanților, în această perioadă de criză, și solicită ca deciziile să fie adoptat rapid, dar cu informarea și participarea activă a cetățenilor, respectiv cu implicarea mediului de afaceri.

 

Parlamentarul admite că Executivul "este obligat să ia decizii rapide având în vedere evoluția accelerată a pandemiei de coronavirus", dar apreciază că, totodată, "este necesară respectarea legii privind transparența decizională în administrația publică pentru a asigura corecta informare și participare activă a cetățenilor, precum și implicarea mediului de afaceri unde efectele crizei au cel mai mare impact".

Concret, acesta arată că "Guvernul a anunțat, până la acest moment, patru Ordonanțe de Urgență cu măsuri de sprijin pentru cetățeni și mediul de afaceri, în baza cărora se acordă facilități fiscale, ajutoare de stat pentru șomajul tehnic, amânarea plății ratelor pentru persoane fizice și juridice, facilități de acordare a ajutoarelor pentru persoane care au nevoie de asistență socială. Niciunul dintre aceste acte normative nu a fost în dezbatere publică, nici măcar o perioadă minimă de timp, pentru ca Guvernul să respecte legea transparenței decizionale și să primească solicitările legitime ale cetățenilor. Primele două măsuri au fost anunțate a fi adoptate prin OUG în ședința de Guvern de marți, 17.03.2020, dar publicate în Monitorul Oficial cu 4 zile întârziere, sâmbătă pe data de 21.03.2020. După publicare, mediul de afaceri a transmis Guvernului că măsurile adoptate sunt greu de implementat practic. Aceste aspecte puteau fi remediate înainte de adoptare dacă ar fi existat o minimă consultare publică înainte de adoptarea acestor Ordonanțe. Celelalte două măsuri, deși au fost anunțate după ședința de Guvern de joi 26.03.2020, nu au fost publicate nici până la acest moment în Monitorul Oficial", nota Dan Rădulescu la patru zile după momentul adoptării.

Acesta spunea că una dintre ordonanțe "vine să corecteze erori ale primelor OUG-uri adoptate, iar textele ordonanțelor sunt încă rescrise de Guvern. Această bănuială legitimă a fost acum confirmată de Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, care ne spune că Guvernul modifică un OUG deja anunțat ca fiind adoptat în ședința de joi, deși nu a fost niciodată transmis Monitorului Oficial spre publicare".

În opinia deputatului USR de Prahova, "toate aceste probleme puteau fi evitate dacă Guvernul respecta regulile de transparență decizională. Este un moment în care România are nevoie de o colaborare a tuturor forțelor politice și economice din țară pentru a trece cu bine peste această criză, ci nu soluții opace adoptate doar de Guvern fără niciun fel de consultare prealabilă".

Joomla SEF URLs by Artio

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries