Fără a minimiza pericolul pe care îl reprezintă epidemia de gripă și amenințarea coronavirusului, deputatul USR de Prahova Dan Rădulescu atrage atenția asupra unui fenomen care, s-a demonstrat, poate face mult mai multe victime: poluarea.

 

"Conform articolului 35 din Constituție, Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic. El asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept, persoanele fizice şi juridice având îndatorirea de a proteja şi chiar de a ameliora mediul înconjurător. Despre acest drept, s-au scris multe articole de lege si de presa. Statisticile ne arată însă că, în România, peste 20.000 de oameni mor anual din cauza poluării, în principal cea a aerului. La nivel mondial, 8,3 milioane de oameni mor prematur din aceeași cauză care produce mai multe victime decât epidemiile, conflictele armate sau alte forme de violență", a punctat parlamentarul de Prahova, subliniind că, "și cu, și fără anticipate, să nu uităm că mii de oameni mor anual în România din cauza poluării!".

Deputatul Dan Rădulescu a amintit că, recent, "Comisia Europeană a activat procedura de infringement pentru România din cauza tăierilor ilegale de păduri după ce anunțase, deja, la începutul anului, măsuri similare împotriva dezastrului ecologic produs de gropile de gunoi. Sunt orașe în care particulele nocive din aer depășesc limitele maxime admise în peste 200 de zile pe an! Este exemplul Ploieștiului, unde rafinăriile plătesc multe salarii, dar otrăvesc aerul tuturor. În București însă, poluarea aerului este cauzată în principal de trafic și încălzirea locuințelor, adică de noi toți".

În opinia parlamentarul USR de Prahova, "avem nevoie de legi mai bune, dar și de instituții puternice care să le apere. Am înaintat mai multe propuneri legislative pentru completarea listei principalilor poluanți luați în considerare pentru determinarea calității aerului și a apei. Este important să măsurăm corespunzător mai multe elemente nocive eliberate în mediul înconjurător pentru a putea analiza efectul lor și pentru a opri expunerea repetată la ele. Avem nevoie de economie circulară, de agenți economici responsabili dar și de responsabilizarea fiecăruia dintre noi, în calitate de consumator și cetățean".

"Haideți să ne gândim fiecare, chiar din acest moment, la ceea ce am putea face noi înșine pentru a proteja mediul și viitorul copiilor noștri", este îndemnul lansat de parlamentarul de Prahova.

Joomla SEF URLs by Artio

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries