Cu câteva luni înainte de organizarea sesiunilor de admitere în învățământul postliceal, deputatul USR de Prahova Dan Rădulescu readuce în prim plan subiectul condițiilor în care sunt ocupate locurile în şcolile sanitare, de către "învățăcei" care nu au Bacalaureatul, dar care, după absolvirea acestor cursuri, sunt considerați capabili să îngrijească pacienți.

 

Tema este readusă în actualitate prin prisma faptul că, deși există propuneri legislative menite să remedieze această anomalie, ele nu reușesc să se concretizeze în prevederi legale. "Am avut pe ordinea de zi, astăzi, la ședința Comisei de Învățământ, un proiect de lege propus de colegii mei senatori USR, ce prevedea introducerea obligativității deținerii unei diplome de bacalaureat de către absolvenții care doresc să se înscrie la școlile sanitare postliceale. Pentru că, pentru cine nu știe, da, nu este obligatoriu să ai bacul ca să faci o postliceală sanitară. Bun. Acum, punctul de vedere al Guvernului a fost unul negativ, în sensul respingerii propunerii, menționând, în acest sens, o directivă europeană (iar aici amintesc că UE nu are autoritatea exclusivă în politici educaționale, ci doar consultativă!), nevoia de cadre medicale în spitale, mai ales acum, dar și faptul că s-ar crea o discriminare în sistemul educațional. Bașca, la sfârșitul ciclului postliceal sanitar, se dă o probă de competențe în domeniu care, evident, îi ferește atât pe tinerii absolvenți, cât și pe viitorii, Doamne ferește, pacienți, de vreo boacănă, deci n-ar trebui să ne facem probleme din cauza asta. Fiind un domeniu sensibil, sănătatea publică, eu am votat pentru acest proiect. Chiar dacă s-ar reduce numărul de candidați, continui să cred avem, totuși, avem nevoie de personal competent. Altfel, prin alte țări, în Spania, spre exemplu, nu-ți trebuie diplomă de bac pentru postliceală", a comentat deputatul USR de Prahova Dan Rădulescu pe pagina sa de Facebook.

Un argument în plus este că, în forma actuală, Bacalaureatul ar trebui să fie, de fapt, floare la ureche pentru candidați. "Pentru cine se plânge că bacul, acum, e greu, să-și întrebe bunicii cum era pe vremea lor, părinții, care, cel mai probabil, au prins și celebra «treaptă» ori să-l citească pe Eliade, că povestește și el cum stătea treaba. Altfel, reamintesc că e de ajuns, în zilele noastre, ca doar să te prezinți la trei probe – limba română, oral, limba străină, oral și TIC – și să spui că ai venit, să prezinți buletinul, să semnezi și să pleci fără a spune sau a face ceva. Pentru că ... ghiciți ce?! Se acordă calificative, nu note și nu există «insuficient», iar notarea începe de la «suficient», adică «trecut» proba...", a mai punctat Dan Rădulescu anunțând, totodată, că în ciuda acestor argumente, propunerea senatorilor USR a fost respinsă.

Joomla SEF URLs by Artio