Proiectul de pus zilele trecute la Senat, de un grup numeros de parlamentari din care face parte și deputatul de Prahova Laura Moagher, a fost inițiat "luând în considerare presiunile și riscurile determinate de evoluția infectărilor cu Covid-19".

 

În opinia inițiatorilor, situația epidemiologică actuală impune "adoptarea de măsuri imediate care să asigure un climat de protecție socială bazat pe principiul solidarității". Proiectul include măsuri pentru persoanele care și-au pierdut locul de muncă sau sunt pe cale să îl piardă, în contextul epidemiei.

"Prezenta inițiativă vine dă completeze Codul muncii în sensul că, pe durata suspendării temporare a activității și/sau a reducerii acestei ca urmare a decretării stării de asediu/stării de urgență (...), salariații afectați (...) să beneficieze de o indemnizație plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, pe toată durata menținerii stării de asediu sau a stării de urgență". Inițiativa se adresează și șomerilor care beneficiază deja de indemnizație de șomaj, perioada de acordare prelungindu-se cu trei luni de l data până la care a fost stabilit dreptul respectiv.

De asemenea, proiectul prevede scutirea beneficiarilor de la plata contribuțiilor de asigurări sociale, fără ca acest lucru să afecteze calitatea lor de asigurat, precum și de la plata impozitului pe venit, pentru o perioadă de trei luni.

"Sprijinul care se acordă angajatorilor prin măsurile propuse va preveni creșterea numărului de șomeri și va contribui la o protecție socială necesară pentru angajați, angajatori și familiile acestora, din sectoarele economice a căror activitate este afectată pe perioada stării de urgență", mai argumentează inițiatorii proiectului care poate fi consultat aici.

Joomla SEF URLs by Artio